Pazartesi, Ocak 22, 2007

Etimek Tatlısı

Soğuk tatlılar her zaman favorimdir. Kuş gribinin yaygın olduğu zamanlarda, içerisinde yumurta olmadığından dolayı sürekli yapardım. Cumartesi Utkuya bakmaya başlayan Nur abla(Utku anneanne diyor), ve Safiye ablam gelecekti bana. Önceki gece de alışverişe çıktık ve bir arkadaşım doğum yapmıştı onları ziyarete gittik. Gece 12 gibi eve döndük. Ertesi gün gelecek misafirlerime kolay ve güzel bir tatlı hazırlamam gerek. Bu sırada uykum da var. Hemencecik işe koyuldum. Ve yarım saat içerisinde hazır. Ertesi gün de börek hazırladım. Nur ablamız da kek hazırlamış. Bol bol yedik hepsinden. Zaten bu aralar bana bir şey oldu. Sürekli yiyecek bir şeyler düşünüyorum. Diğer yandan da diyet yapmak istiyorum. Zor başlarım bu gidişle.

Malzemeler:
  • 1 pk. tuzsuz etimek
  • 1 lt kadar süt
  • 4 yemek kaşığı irmik(tepeleme)
  • 4 y.kaşığı şeker
  • 1 kutu kremşanti(2 paket)
  • Hindistan cevizi

Yapılışı:

  • Ben yumarlak borcam kullandım. Daha geniş kapta kremşanti ince kalıyor.
  • 1 su bardağı süt, yarım bardak su ve istediğiniz kadar şekeri(ben yarım bardak kullandım) küçük bir tencerede kaynatalım.
  • Bunlar kaynarken bir taraftan da etimekleri tepsiye dizelim.Kaynattığımız süt ile etimekleri ıslatalım.
  • 2 paket krem şantimizi 1,5 su bardağı süt ile çırpıp katı bir krema elde edelim.
  • Şimdi süt kaynattığımız kaba(fazla bulaşık çıkmasın d mi? :) ) 1,5 - 2 su bardağı kadar süt koyup 4 tepeleme yemek kaşığı irmiği ve 4 kaşık şeker ile pişirelim.
  • İrmikler suyunu çekince, sıcak sıcak etimeklerin üzerine döküp yayalım ve soğumasını bekleyelim. İrmikli karışımın çok katı olmaması gerek. Hem kolay yaymak için, hem de tatlıya daha iyi yakışıyor.
  • Sonra da krem şantimizi sürelim. Üzerine de bol hindistan cevizi.

Bu arada tarifini komşum Safiye abladan almıştım. Sonra da sürekli yaptığımdan kendime göre ölçüler oluşturdum.
Etimek tatlısı çok bilinir. Bir çok yerde de tarifi vardır. Bunun farkı arasında irmikli bir kat olmasıdır belki de. Bu şekilde denemeyenler olabilir diye eklemek istedim.

Muhabbetle. İyi haftalar.

24 yorum:

yemek dedi ki...

Sevgili Rabia, tatlın ye beni diyor, ellerine sağlık. Sana diyet konusunda naçizane bir tavsiyem olacak: Arkadaşım, diyet yapmayı düşündüğümüz anda başlayan sürekli yeme isteğinden kurtulmanın yolu, Yemek yemeyi kısıtlamak değilde, en başta yediğimiz miktarı azaltmak, yağ ve şeker oranlarını düşürmek. Ben böyle yapıyorum ve çok işe yarıyor, başarılar.

Adsız dedi ki...

Rabia cım en sevdigim tatlıyı yapmışsın.Bu tatlı hem çok hafif hemde çok lezzetli. ellerine saglık.Birde sana bir önerim olsun.Ben bu tatlıyı yaparken karamelize ettigim şekerli su ile ıslatıyorum etimekleri.Böylece karamel rengine ve karamel tadına sahip bir pasta oluşuyor:) bu şekilde de denemeni tavsiye edrim.
Betül...

Adsız dedi ki...

rabia ellerine sağlık pratik hemen yapılabilecek tatlıların tarif defterimizde olması acil misafirde kurtarıcımız oluyor rejime gelince ben ne zaman rejime girsem daha çok yiyiyorum :)

Adsız dedi ki...

Tatlı nefis görünüyor ellerinize sağlık, işlerinizde kolaylıklar..

Ebru

http://mutfaksepeti.blogcu.com/

munevver dedi ki...

Rabia,bir zamanlar çok sık yapılan bir tatlıydı bu,senin de dediğin gibi.Ama irmikli bir krema ile farklı bir lezzet yakaldın sanırım.Ben de bu şekilde denemek istiyorum.Ellerine sağlık...
Sevgiyle,nanelimon.

Adsız dedi ki...

Ellerine sağlık, tatlı harika görünüyor, bu tatlıyı çok severim, üzerindeki hazır çikolata sos mu, yoksa ev yapımı sos mu?

*Ra dedi ki...

Lavantin tavsiyen için çok teşekkür ederim canım. İnan çay dahi içmiyorum, her çaya 3 şeker ile bir sürü şeker almış oluyorum diye. Zaten aram da yok. Kızartma gibi yiyeceklerden de uzak duruyorum ama işte dediğim gibi iştahım açık ve hareketsizim. Aslında spor yapmış olsam sorun olmayacak ama. Olmuyor işte. Kafa yorgunluğu ile eve gidince sadece uyumak istiyorum.

Betülcüğüm, kesinlikle çok hafif. Sürekli yeme isteği oluyor bende yapınca. Karamelize su mu dedin. Ne ilginç. Bak sen Betül neler de bilirmiş. Canım senin de blog açman gerekir. Seni takip edelim değil mi? Bir dahaki sefere ben de bu şekilde deneyebilirim. Becerebilirsem tabi :)) Öpüyorum seni Betül.

Sedacığım,kesinlikle haklısın. Benim evde etimek eksik olmaz. Böyle acil zamanlarda kurtarıcı oluyor. Aslında bisküvili pastaları da çok severim. Rejim olayı da her zaman fiyasko ile sonuçlanıyor. Ama beslenme alışkanlıklarım var sadece. Neyseki o kurtarıyor beni.

Ebrucuğum ziyaretine geldim hemen. Çok güzel tariflerin var canım. Tekrar geleceğim. Teşekkür ederim.

Münevver hanım, komşumdan öğrenmiştim irmikli kat yapmayı. Bu şekilde ben çok beğeniyorum. Hem daha dolgun bir görünümü oluyor.
Teşekkür ederim ziyaretleriniz için.
Sevgiler.

*Ra dedi ki...

Pembeli merhaba canım. Ben cevap yazarken sen yorum bırakmışsın. O nedenle diğerinde cevap yazamadım.
Çikolata sosu Pınarın çikolata sosu. Hazır olarak var ya. Ondan kullanıyorum. Süslemelerde hoş olyor.
Öpüyorum seni. Sana da uğramadığımı farkettim hemen geliyorum canım.
Sevgiler.

Tuba dedi ki...

Merhaba Rabia'cigim, etimek tatlisina bayilirim. Cok da guzel suslemissin, ellerine saglik. Asagida ki icli kofte makinasi ise tek kelimeyle super. sevgilerle,

Nukhet dedi ki...

Sevgili Rabia

Ellerine saglik sanirim hafif ve pratik bir tatli. Soyle bana birazda ekmek kadayifinin gorunusunu hatirlatti. Afiyetle yiyin diyecegim ama sanirim simdiye bitmistir bile. Sevgiler

Adsız dedi ki...

Rabiacığım Merhaba
Tatlı nefis görünüyor.Bende en kısa sürede deneyeceğim irmikli ve krem şantili olması nedeniyle değişik olmuş.Eline sağlık.

Hesna

*Ra dedi ki...

Tubacığım, etimek tatlısını sevmeyen yoktur sanırım. Ben koca bir tepsiyi biterebilirim. 2 günde ama ;) Köfte aparatını ben de çok severim. İşimi kolaylaştırıyor.

Nükhet, evet görüntü olarak ekmek kadayıfına benziyor gerçekten de. Zaten tad olarak da çok aykırı değiller. Biz aynı gün içerisinde yedik bitti. Sen denersen sana da afiyet olsun canım.

Hesnacığım yorumun gelmeyince yine hasta mı acaba diye düşünmüştüm. Neyseki iyisin sayfanı da yenilemişsin. Denersen eminim sen de çok beğeneceksin.

Sevgiler herkese.

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Rabia'cığım,
Etimek tatlın çok güzel olmuş ellerine sağlık..
Benimde çok sevdiğim bir tatlıdır bu, hem hafif hemde lezzeti farklı.))
Ellerine sağlık hamarat arkadaşım benim..Paylaşımların için teşekkürler..

Mutlu bir hafta diliyorum..Sevgin bol olsun..

yemek dedi ki...

Rabiacığım, Merak ettiğin tepsinin resmi şu an sayfamda bakabilirsin. Piza tepsisi yazacaktım, yanlışlık yapmışım. Ayrıca yorumunun cevabınıda okuyabilirsin.

umran dedi ki...

rabiacim oncelikle icli koftelerin harika olmuslar.hani imkan olsa birtane alabilirmiyim diyecegim ama.
etimek tatlisini bende senin gibi irmikli ve krem santili yapiyorum.gercekten nefis oluyor.seninki ustundeki cikolata sosola ve guzel resminle daha bir guzel olmus ellerine saglik..

SEDA dedi ki...

Çok duymuş ve bloglarda görmüştüm ama daha çok yakın zamanda tatmak nasip oldu etimekli tatlıyı ve çok hoşuma gitti.Tarifini almamıştım seninkini denerim artık.Ellerine sağlık.

seda
tarifname.blogspot.com

Unknown dedi ki...

Svgili Rabia,
Bu tatliyi her gun olsa her gun yerim.ama krem santilisi kesinlikle daa guzel oluyor.

ama ben icli koftene bayildim.Artik sanami bayildim makinenemii:)yoksa ilk firsatta dolaba attim nasilsa bekleyenler var demenemii:) yada bekleyen mantiyami:))Insan nasil memnun oluyor degilmii hali hazirda yemeklei olunca;))

sevgilerimle
Gulenay

*Ra dedi ki...

Lavantin, geldim gördüm. Teşekkür ederim canım. Ama sanki o tepsilerden burada hiç görmedim canım.

Umran hanım imkan olsa da buradan verebilmiş olsam d mi? :)) Etimek tatlısının en güzel hali irmikli olanı bence.

Sedacığım denediğine pişman olmayacaksın eminim canım. Bol bol yersin sonra.

Gülenay Hanımcığım, krem santiyi keklerde çok kullanmıyorum ama etimeği şantisiz düşünemiyorum. Bu arada ben de sizin yorumunuza bayıldım. İçtenliğiniz için çok teşekkür ederim.
Sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

Eline sağlık canım,çok güzel görünüyor :)

Selam ve sevgilerimle

*Ra dedi ki...

Teşekkür ederim Serinmavi. Serinmavi bana hep beyaz kumlu bir sahili anımsatıyor. :)

Adsız dedi ki...

merhaba,

Sevgili Rabia, gezinip duruyorum sayfalarının arasında :) Ne güzel tarifler ne güzel yazılar :)) Amaaaaa etimek tatlısını gördüm dur bakalım zerrin yorum yazmadan buradan geçilmez dedim. Çünkü bayılıyorum bu tatlıya ... Hele üzerini çikolata sosu dökmüşsün ya o an benim bittiğim andır :))

Ben gezintiye devam edeyim... Yeni tarifler bakınıcam :)

*Ra dedi ki...

Zerrinciğim iyi ediyorsun canım. Ah bloglar arasında gezince açıkıyorum ben. Tatlıyı da beğenmişsin. Sevindim canım.
Sevgileri

nilay dedi ki...

merhaba Rabia :)
sütlü tatlıları çok seviyorum...etimekli olanlarsa en hafif olanları...senin tarifinde görüntü olarak muhteşem olmuş ,tadının da öyle olduğunu düşünüyorum...ellerine sağlık canım :)

sevgiler

*Ra dedi ki...

Nilaycığım çok teşekkürler canım. Ben de senin yaptıklarını çok beğenmiştim canım. Senin de ellerine sağlık.
Sevgiler.