Perşembe, Ocak 18, 2007

İçli Köfte Yapalım

İçli köfte yapmak oldukça zahmetlidir. Bayram tatilindeyken evde olmayı fırsat bilerek yaptım. Ve dondurucuya kaldırdım. İş dönüşü yemek için hazır bir şeyler olması çok iyi oluyor. Dondurucudaki son paket mantımı yemeye kıyamıyorum. :)))
Hadi bakalım başlayalım,

Köfte malzemeleri:
  • 250 gr yağsız kıyma
  • 1 ğ kadar ince bulgur
  • 2 orta boy haşlanmış patates
  • 2 - 3 yemek kaşığı kadar salça
  • 3/4 su bardağı irmik
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 ad. yumurta
  • tuz-karabiber
  • gerektiği kadar su

İç Malzeme:

  • 1,5 kğ kadar az yağlı kıyma
  • 2 büyük kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı salça
  • 1 - 1,5 su bardağı kadar iri kıyılmış ceviz
  • tuz-karabiber-kırmızı biber
  • Yarım demet kadar da maydanoz(olmasa da olur)

Yapılışı:

  • Kıymayı kısık ateşte yavaş yavaş kavuralım. İhtiyaç varsa biraz sıvı yağ ilave edebilirsiniz.

  • Soğanları kıyalım ve kavrulmuş ete ilave edip, soğanlar diriliğini kaybedinceye kadar pişirelim.

  • İyice kavrulduktan sonra baharatlarını atıp, karıştıralım. Benim annem maydanoz koyardı. Ben de koydum. Genelde konulmaz galiba.

  • Son olarak da cevizlerini ilave edelim.
  • İç harcımızı hazırlayıp bir tarafta soğumasını bekleyelim. Ben bir gece öncesinden hazırlamıştım. Hem içini hem köftesini aynı gün yapmaya zorlanırım diye düşünmüştüm.
  • Köftelik mazlemelerimizden simit, eti ve patatesi bir miktar su ile harmanlayalım. Et makinesinde iki defa çektim. İlk çekim biraz zor olur, simitler incelmemiş olduğundan. O nedenle su ile yumuşatarak, makinenin işini kolaylaştıralım. İkinci çekim daha kolay olur.

  • İki defa çektikten sonra kalan malzemeleri de ekleyip su ile yoğuralım.

  • Köftemiz hazırlandıktan sonra ister elinizde ceviz büyüklüğünde köfte alıp içini oyup etli harçtan koyarak kapatabilirsiniz. Ben bu şekilde yapmadım.

  • Benim makinemin içli köfte aparatı var. O nedenle işimi müthiş derecede kolaylaştırdı.

  • Gördüğünüz gibi hem incecik açmış oluyorum, istediğim uzunlukta hem de zamanımdan çalmamış oluyorum.

  • Sonra bir tabağa su koyalım ve elimizin altında bulunduralım. Elimizi ıslatarak, köftelerimizin içine etimizi koyalım ve her iki tarafından kapatalım.

Hazır satılanlarda genelde bu şekil olur. O nedenle böyle yapmaya karar verdim.

Utkum yemek için sabırsızlandığından, yemek için elini attı. Ama içerisinde çiğ yumurta olduğu için yedirmedim tabi. Mızmızladı durdu sonra. Elinden zor kaçırdım.

Etim bitti ve kalan köftemi "yapma" olarak değerlendirdim. Yalnız içerisine biraz sarımsak ezdim. Baharatını artırtım, biraz da salça ekledim. Ceviz büyüklüğünde bir parça aldım ve elimi ıslatarak, avucumun içinde resimdeki şekli verdim. Ben bunu köfteden daha çok severim. Nefis oldu.

Sonra da kızgın ve derin yağda kızarttım.

İçli köfteyi haşlaya da bilirsiniz. Maraşlılar haşlama olarak yer. Bana daha hafif geldiğinden bazen ben de haşlarım ama kızartmanın tadı da ayrı bir güzeldir hani.

Görümcem ise; biraz su biraz yağ koyarak pişirir. O da güzel olur.

Bir de, daha önce kızarttığınız ve arta kalan köfteleri daha sonra ısıtmak için haşlayabilirsiniz. O zaman yağı da azalmış olur.

Şimdi Utkuya yedirmek için acil bir şeyler gerektiğinde iki tane çıkarıp haşlıyorum. Hem besleyici, hem lezzetli Utku için.

Sevgilerimle...

Not: Bu arada söylemeden geçmişim ilk defa köfte yaptım. Evlenmeden önce annemin elinin altında yamak olarak görev yapıyordum. Gördüklerimi yaptım. İyi bir gözlemci olduğum söylenir. Ne dersiniz?

İyi hafta sonları şimdiden.

Bu da içli köftemin haşlanmış hali. İçinin resmini çekmeyi akıl edemedim. Bir dahaki sefere olsun o da. Nasıl olsa dolapta yenmeyi bekleyen köfteler var hala.

22 yorum:

Adsız dedi ki...

Rabiacığım Günaydın
İçki köfteler harika görünüyor.Utku sabırsızlanmakta haklı yani. Aşamalarınıda ne güzel vermişsin öyle.Makinadan çıktığından, kolay ve şekli daha güzel oluyor. Ben elde yapıyorum bu nedenlede şekil vermede biraz zorlanıyorum. Fazladan yapıp buzluğa atmakta iyi fikir doğrusu. Her ne kadar haşlama daha sağlıklı olsada bende kızartmayı seviyorum.
Eline sağlık canım, Utkucuğada afiyet olsun.

Hesna

munevver dedi ki...

Sevgili Rabia,içli köfteyi ben de pek severim.Ama kendim yapmak yerine erbabından yemeyi tercih ederim.(senin gibi)Ablamın görevi nedeniyle bulunduğu İskenderunda ayrı bir versiyonunu yemiştim.Aynı malzeme,tepsiye döşenerek fırında pişiriliyordu.
Ellerine sağlık.Ne diyeyim.Çok emek,çok...Size afiyet olsun....
Sevgiyle,nanelimon

Adsız dedi ki...

rabia ellerine sağlık bu maharet isteyen bir iş biz ancak hazırıyla yetiniyoruz ama seninkiler harika görünüyor.

yemek dedi ki...

Offf nekadar güzeller, ellerine sağlık Rabia. Maharetli olduğun köftelerin aynı renkte kızarmasından belli arkadaşım.
Sevgili Utku gibi, benim çocuklarımda köfte yaparken etrafımda dolaşıp dururlar.
Sevgiler...

Adsız dedi ki...

merhaba rabia cım.
bayılırım içli köfteye. ama benim makinam yok üstelik elde yapacak kabiliyetimde yok:) 1 tabak göndersen ne iyi olurdu valla..
ellerine saglık....
betül.

*Ra dedi ki...

Hesnacığım sana da iyi akşamlar canım. :))
Ama tek başıma yaparken çok zorlandım. Utku bir taraftan gelip müdahale ediyor. İzin vermeyince sinirleniyor. Makinenin senindenhoşlanmıyor vs. Ortalığı baya dağıttım. Ama değer mi diye sorarsan değer canım. Hazır bir şeyler olması çok güzel. Sonrasında da yemeye kıyamıyorum o ayrı yalnız. :))

Münevver hanım benim 2. denemem. Erbab sayılmam pek. :) Fırında içli köfteyi ilk defa duydum. olabilir aslında. Hem yağsız.

Sedacığım ben de iş dönüşleri yemek telaşımı hafifletmek adına hazırladım. Sen de yaparsın eminim.

Lavantin merhabalar. Çok teşekkür ederim. Sizler gibi üstadları görünce öğreniyorum birşeyler. Utku ile yalnız iş yapmak çok zor. Bir kişi daha gerekmiş yardıma.

Betülcüğüm merhabalar. Sen beni ziyarete gel. Ben sana yaparım. :))
Ama eminim ki kabiliyetin vardır. Kendine haksızlık etme. Bu arada msn de arasıra yaz bana. Her zaman müsayitimdir.
Sevgilerimle...

LaMa dedi ki...

Rabiacigim,
Yukardaki yazi cok sirin, Ac agzini ham yap oglum filan yazmissin ya :)
Nasil Utku istahsiz bir cocuk mu yoksa?
Biz de cocuk tabaginda birsey birakmasn diye"yemezsen lokma aglar denir" tesvik icinBugun bir arkadas soyleid annesi "eger yemegini bitirmezsen dayin olur-noktali-" dermis. Onlarin orda boyle denirmis .Ne fena degil mi? Cocuklar ne kotu etkileniyordur dayimin olumune sebep olabilirim diye! Aklima gelmisken paslasayim dedim...
Sevgiler

*Ra dedi ki...

Lama teyzesi Utkunun şimdilik pek problemi yok. Ama sevmediği şeyler var. Oğlumu tanıdığımı düşünüyorum. Damak tadına uygun şeyler hazırlıyorum teyzesi. o zaman sorun olmuyor. O şekilde de çocuğu kandırmak hiç hoş değil. Ben de küçükken annem gücün onda kalır derdi. Ben de gücümü vermem edası ile hepsini bitirdiğimde zafer kazanmış gibi hissederdim kendimi. Ne safmışım. :)))

Adsız dedi ki...

Ellerine sağlık çok güzel olmuşlar.

Unknown dedi ki...

HARİKA GÖRÜNÜYORLAR KISMETSE BİGÜN BENDE YAPMAK İSTİYORUM NE KOLAYLIK O MAKİNEDEN DAHA ÖNCE HİÇ GÖRMEMİŞTİM ELELRİNE SAĞLIK CANIM ENFES GÖRÜNÜYORLAR

*Ra dedi ki...

Teşekkür ederim pembeli.

kiraz denemeni tavsiye ederim. Makine ise süper oluyor. Teşekkür ederim.
Sevgiler.

Hanife dedi ki...

Ellerine saglik Rabia. Olsa simdi kac tane yerdim bilmiyorum:))
O mainadan ici dolu olarak mi cikiyor, anlamadim. Ne pratik birseymis..
Tepsiye serilip yapilani duymustum ben, aslinda denemek gerek, hic olmazsa ozlemimizi gideririz degil mi??
Guzel bir hafta sonu diliyorum size..

*Ra dedi ki...

Hanifeciğim merhabalar canım. Ben de kendimi çok zor tutuyorum inan, yememek için.
Makineden dolu olarak çıkmıyor. İçi boş bir silindir olarak düşün. O şekilde çıkıyor. Sonra, içini dolduruyoruz. Antebe geldiğinde inşallah göreceksin. Bu şekilden daha uzun yaparlar. Köftesi makineden çıktığı için inceciktir.
Öpüyorum seni ve Egeyi. Sevgiler.

Adsız dedi ki...

Rabiacığım günaydın,

Vallahi iyi bir gözlemcisin gerçekten.. İnanılmaz güzel gözüküyorlar... Ellerine sağlık. Yanlız ben o içli köfte aparatınada ayrı bayıldım :)

Adsız dedi ki...

merhaba rabia,köfteler harika,şahane,süper görünyor,daha bir kaç iltifat yazacaktım ama dilim damağıma yapıştı,yutkunmaktan o yüzden yazamyıorum,köfteyi yapmayı biliyorum,kilisli bir arkadaşım var o yaparken birkaç kez izledim ama benim kıyma makinemin içli köfte aparatı yok,çok eski bir makine annemden almıştım,sadece hamuru çekiyorum,şekil verme işini elle yapıyorum.O yüzden de kendi yaptığım köfteleri o kadar çok beğenmiyorum,kıyma makinesi almak istiyorum ama hangi marka alacağıma karar veremedim acaba sen hangi marka kullanıyorsun ve memnun musun..selamlar..eline sağlık..antep en çok görmek istedğim şehirlerden biri ve yolum düşerse buzluktaki köfteleri bitirmene yardımcı olurum haberin olsun...

*Ra dedi ki...

Zerrinciğim çok teşekkür ederim. Aparat ayrı bir güzel gerçekten de. Zaten beni yüreklendiren de o oldu. Yoksa yapamazdım. O kadar becerikli değilimdir. Sevgiler.

Süheylacığım, yorumun beni sabah sabah çok mutlu ettin inan. Canım benim sağolasın. Makine ile ilgili; eskiden elektrikli makine yoktu. Makineyi elimiz ile çevirerek köfteyi çekerdik. Onun da ayrı olarak içli köfte aparatı satılıyor buralarda. Eğer seninki de öyle ise sana çıktığımda alırım. Yeni elektrikli makine alacaksan benimki maluneks(yazılışı böyle mi bilmiyorum). O zamanlar tefalinki yoktu. Ben aldıktan sonra tefal çıktı. Onun sucuk aparatı da var. Yalnız Tefal Fransız mali olduğundan almanı istemem açıkcası. Benimki gayet iyi. İşimi görüyor.
Köfteler harcinde bekleyenler de var dolapda. Sen gel yeterki. Ben de seni misafir etmeyi çok isterim inanki. Sana kurabiye de yaparım bak. Öpüyorum canım.

Muhabbetle...

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Benimde en sevdiğim çiçek Lale'dir
Gaziantep'e sevgilerimle
bu yaz gezip görmeyi çok istiyorum. Normalde her yaz Malatya'ya gidip 1 haftayı geçiriyoruz. Ama Yolda'da birer günümüz geçtiği için pek birşey yapmaya vakit kalmıyor, bu yaz kısmetse 15 gün geçirmek istiyorum. Kahramanmaraş, Gaziantep ve Şanlıurfa'yı görmek istiyorum
sevgiler

*Ra dedi ki...

Pınarcığım geldiğine hiç pişman olmazsın inan. Buraların ayrı bir havası vardır. Urfayı bilmiyorum. Ben hiç gitmedim. Nedense bana cazip gelmedi. Çok yakınımızda olmasına rağmen gitmedim. Annem Maraşlı olduğundan çok gideriz. Şirin tatlı bir şehirdir Maraş.
Antep ise gezilmesi gereken bir şehir kesinlikle.
Sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

Merhabalar,
Ben de oruğu yani içli köfteyi çok severim. Ama tek başına biraz zahmetli oluyor. Bu aparatı duydum fakat henüz bulamadık,sanırım bulunca daha kolaylık olacaktır.
Bizler genelde Antakya usulü yaparız. Yaptıktan sonra orukların üzeri bolca zeytinyağı sürülerek tepsilerde fırında pişiririz.
Ellerinize ve emeklerinize sağlık... Bana da beklerim...
Sevgiler..

*Ra dedi ki...

Fatmacığım bu aparat el değirmenleri için satılıyor. Elektrikliler için satılmıyor sanırım. Bu arada içli kofteye oruç dediğinizi bilmiyordum. Fırında pişirdiğini duydum. Aslında güzel fikir. Yağı daha az. İadeyi ziyaretine hemen geldim zaten. Sizin de ellerinize sağlık.
Sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

Sevgili Rabia, haklısın, biz çok aramamıza rağmen bulamadık, bu oruk aparatı sanırım sadece el makineleri için var ama duyduğumuz kadarıyla elektrikliler içinde varmış. Antakya ve Antepte bulunuyormuş biz elde edemedik ama arama çabalarımız sürüyor.Ziyaretiniz için de teşekkür ederim.

Adsız dedi ki...

Rabia hanım :İçli köfteyi çok severim ve içli köfte yapma merakım 1 ay önce başlamasına rağmen 4-5 sefer yaptım.Naçizane size birkaç sorum olacak.
1-Benim makinem yok ve elle yapıyorum bu da çooook zor oluyor,sizin makineden çıkan içli köfteler resimde oldukça ince görünüyor içine iç malzemeyi doldurmak zor olmuyormu yani en azında onun içine çay kaşığı ilemi doldoruyorsunuz yani makineden çıkan köftelerin içine çay kaşığı sığıyormu?
2-Makinenizin molinex olduğunu yazmışsınız memnunmusunuz veya şu makine daha iyi gibi bir tavsiyeniz varmı?
Sırf içli köfte hazırlamak için alacağım.
3-Derin dondurucuya pişmemiş haldeykenmi koyuyorsunuz ?
Çünkü piştikten sonra tekrar ısıtınca kabuğu rahatsızlık verecek derecede sert oluyor
SON NOT:Sorularım belki size saçma gelebilir fakat sevdiğim yiyecekleri kendim yapmayı tercih ederim hanıma yaptırmam :)