Pazartesi, Şubat 05, 2007

Hafta sonunun ardından ve Sponger Bob

Bu hafta sonu benim için önemli "ilk"ler gerçekleşti. Hepsi güzel şeyler değil tabi, sorunsal anlamda yaşadığım ilkler de oldu. İlk aşuremi, ilk en güzel kabaran kekimi, ve ilk en güzel şeker hamurunu hazırladım. Sorunsalları anlatmıyorum. Canınızı sıkmak istemem ;)
Cumartesi eve gidergitmez ilk işim dövme(aşurelik buğdayı) pişirmek ve ardından Nur ablayı çağırarak(Utkuma bakmaya bıraktığım komşum) beraber aşure yapmaya koyulmakdı. Nur ablam da çok maheretli biri bu arada. Aşureyi yapmak zor değilmiş de komşulara dağıtma faslı yine çocukluğumdaki gibi bana kaldı. Annecim bana "aşureyi dağıtanın altından ayakbıların olacak cennette" derdi. Ben de aldığım bu gazla tüm komşuları gezer, dağıtırdım.

Kendi aşuremi dağıtırken ilk defa gördüğüm komşularım dahi oldu. Bu vesile ile tanışmış oldum. Yan binaya dahi verdim. Ama dağıtıp geldikten sonra tencereye baktığımda çok ama çok üzüldüm. Çünkü sadece iki kaselik kalmıştı. Oysa ben doya doya yiyecektim. Kalan malzemelerle tekrar yaparsın diye kendimi teselli ettim. Çok lezzetliydi ama.

Biz aşureye pekmez koyarız. Yarım su bardağı kadar koydum. Pekmez tadından pek hoşlanmam ama sırf komşulara tuhaf gelmesin diye ilave ettim. Ama az koyduğumdan çok yakışmıştı. Sizlere de tavsiye ederim bu şekilde. Aşure tarifi vermeye gerek yok bence. Göz kararı ölçü ile yaptık herşeyi.
Bu arada ben bir de kıtır poğoça hazırladım Nur abla ile çayın yanında yeriz diye. Tarifini bir ara veririm. Gerçi çok bilinir ama bilmeyenler olabilir.

Aynı akşam da Erenciğimin 7.yaş günü için yapacağım Sünger Bob pastasının kekini hazırlamam gerekiyordu. Yine Şato pastadaki gibi Pastacı Burcu hanımın kek tarifini kullandım. Vee o kadar güzel kabardı kekim kendimle iftihar ettim. Tabi Burcu Hanım ve bir çok blogcu arkadaşlarımdan öğrendiklerim sayesinde. Sadece yumurta beyazları ayırıp o şekilde çırptım ve diğer malzemelerle karıştırdım. Bir daha çok bulaşık çıkma pahasına da olsa bu şekilde yapacağım. Kekimi streçleyip kaldırdım.

Hemen ardından şeker hamurunu hazırladım. Meğer ne kadar kolaymış hamur yoğurmak. Ben daha öncekini hiç yapamamışım. Glikozu ve diğer malzemeleri iyice erittim, hatta kaynama noktasına geldi, pudra şekerinin üzerine döktüm ve soğumasına izin vermeden hızlı hızlı tahta kaşıkla karıştırdım. Sonra ihtiyaç duydukça şeker ilavesi yaparak yoğurdum. 15 dakikamı almadı. İşin püfü buymuş meğer. Sonra onu da iyice sardım sarmaladım kaldırdım.

Süheylacığım seni andım yaparken. Ne çok sevinmiştin bu tarifi gördüğünde.

Benim küçük mutfağım bu kadar tempoya alışık değil. Ertesi gün gelecek ablamlar için hazırlayacağım pizzayı sabaha bırakarak uyudum.

Uyandığımda ilk işim pizzayı hazırlamak oldu. Resmini çekmeyi unutmuşum. Sonra da akşam için hazırlayacağım dolmamın içini hazırladım. Ben etli dolmayı bol sebzeli yaparım. Domatesi maydanoz, kuru soğan, sarımsak, yeşilbiber vs. Maraşlılar dolmayı böyle yapar. Antep dolmasında genelde soğan ve sarımsak olur. Ah Hilalim ne çok sever dolmalarımı.
Dikdörtgen borcamda pişirdiğim kekimi ortadan ikiye bölerek iki kek elde etmiş oldum. Sonra da Cream Ole ve şanti sürmek için misina ile ikiye böldüm. Üç kat yetti. 4. katı da koysaydım Dev Bob olacaktı. Ben de kalanın kendime mini kek yaptım.

Atladıklarım var mı hatırlamıyorum ama dün gece en son olarak Sünger Bobu oluşturmak kalmıştı. Aslında o kadar güzel bir şeker hamurum vardı ki ama ben yine becerip de güzelce kaplayamadım. Bundan sonra şeker hamuruna kitreyi de ekleyeceğim. Nedense robotta çekmeye üşeniyorum. Bu şekilde hamur çok yumuşak oluyor ve akıyor.
Sarı hamuru açarken çok inceltmişim ve tam üzerine taşırken canımı sıkan bir şeyler oldu o sırada. Hamurunu koyuvermiştim ve artık almam da mümkün olmadığından mecburen kaldı. Çok inceltmişim. Zamanla erimeye başladı. Hem ince olmasından hem de dışına kremayı fazla koyduğumdan sanırım. Sonra ben de sağdan, soldan yama yaptım. Yamalı Bob oldu. Bir ara photoshop da düzeltsem mi dedim ama sonra kimden saklıyorsun dedim kendi kendime. Hataları göstermek de bir bakıma öğretidir.
Sonra ben Bobumu kapladıktan sonra ayrıntılara geçecektim ki, elektirikler kesildi. jeneratörün devreye girmesini bekledim baktım ondan da ses yok. Hazır belim de ağrımaya başladı, hamurlarımın üzerini örterek uyumaya gittim. Erkenden kalkıp geri kalanını tamamladım.
Bir taraftan da Utkuya çorba hazırladım kahvaltısını yaptırdım, ortalık toparladım, makinedeki çamaşırları serdim ve işime yetiştim. Ben bu kadar tempoya alışık değilim arkadaşlar.
Biraz dinleneyim.
Ayrıntılı Bob resimlerini akşamleyin Eren'in doğum günü kutlamasında çekerim. Münevver ablacığım içinin resmini de eklerim yarın bir aksilik olmazsa. Hani benim sol taraftaki tanitim yazımda diyorum ya "...o alt çekmeceleri karıştırırken ben..." Utku çekmece karıştırma işini iyice ilerletti bu arada. Bir ara dev gibi arabasını çekmeceye sokmaya çalışırken görmüştüm . Yakında kendini de sokmaya çalışır bu fındık. Zaten dolabın içinden çıkmıyor. Çekmeceye biraz zorlanacak gibi. Bakalım...
Şimdilik iyi haftalar diliyorum hepinize.
Sevgilerimle...

20 yorum:

Naile dedi ki...

Rabiaaaa, maşAllah nekadar güzel olmuş sünger bob. Ben de merak ediyordum ne yaptı acaba diye. Süper olmuş süper tebrik ederim. bu arada tempona da diyecek yok yani maşAllah. Biraz dinlen. Ben kendimi tüm haftasonu hiç birşey yapmamış gibi hissettim şimdi :)

Adsız dedi ki...

canım ellerine sağlık resime bakarken hiç bir yama yada bozulma görmedim bence harika olmuş ve çook şirin bu arada bende fıstıklı kurabiyelerinden yapacağım dün vita yğı aldım sonucu bildiririm öpüyorum canım iyi haftalar..

Adsız dedi ki...

canım pastan nefis olmuş söylemesen yama felan görünmüyor arkadaşım kurabiyeler çok güzel görünüyor tarifini benmi göremedim acaba yazmadıysan yazarmısın yazdıysan el feneri ile bir bana gösterirmisin yaşlandıkça gözlerimmi görmüyor ne

*Ra dedi ki...

Ah Naile akşam sinirden zor uyudum zaten. Şimdi de aklım pastada ya eriyorsa şimdi. Herşey mahvolacak. İş yapmak içimden gelmiyor. Aslında eve gidip uyumak isterdim. Yorgunluk değil aslında. Kendimi dinlemek istiyorum sadece.

Sedacığım, yama kısmını göstermedim sakladım ama kenarlardaki yırtıklar aslında yamadan kalanlar. Sedacığım kurabiyeyi yaparken çok iyi yoğurman gerek. Çiğ köfte gibi yoğur. Sonra sonra kendine geliyor hamur. Tamam mı canım. Umarım okursun. Bir de gelip orada yazayım.

Gülizciğim kusuruma bakma link verdim. Şu an da sayfanın en altında Bayram Kurabiyesi başlıklı yazıda tarifi var canım.

Sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

Merhaba Rabia, aşureni Allah kabul etsin diyorum. Çıtır poğaçaların tarifini bekliyorum. Sünger Bob pastan bence çok güzel olmuş ellerine sağlık. Üstelin onca işin rasından böyle bir çalışmayı yapabilmek oldukça zor, seni takdir ettim. Ama böyle bir güzelliği yapınca eminim yorgunluğun gitmiştir.
Sevgiler.

Adsız dedi ki...

Rabia cım çok hızlısın maşallah. herşey harika görünüyor.Bence pasta için fazla tasalanma çünkü sen daha şeker hamuru konusunda çok yenisin ve birden mucizeler beklememelisin ( ben kendimi böyle avutuyorumda)zamanla sende çok muhteşem şeyler yapacaksın inanıyorum.bu arada poğça tarifinide bekliyorum..
Betül..

*Ra dedi ki...

Laleciğim merhabalar. İnşallah kabul olmuştur. Çıtır poğaçaların tarifini hafta içi vereyim canım. Güzel ve lezzetli poğaçalardır. Sünger Boba benzeyince çok sevindim. Benzetemem diye düşünmüştüm ilk. Eksikliklerimi bir dahaki sefere yaşamamak üzere not aldım canım. Teşekkür ediyorum ziyaretin için.

Betülcüğüm, güzel dostum her defasında biraz daha yaklaştığımı hissediyorum ama. ;)
En azından güzel bir hamur yoğurdum, sonra kek güzel kabardı. Bakalım ne kimin doğumgününe kısmet olacak işte bu diyeceğim pasta. kıtır poğaça tarifini hafta içi eklerim canım.

Sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

merhaba,

Rabiacığım neler neler yapmışsın. Bir solukta okudum. Okurken sünger bopta takıldım kaldım. Bittim ben bu pastaya. EŞimin doğumgününde yapayım. Bayılırda kendisine :))

Şahane olmuş, aşurede, kıtır poğçada, off hepsi birbirinden güzel..

Sıkıntıları umarım biran önce atarsın üzerinden :(

Sımsıcak sevgiler

Hanife dedi ki...

Rabia'cigim,
Pasta harika olmus bence. Susu cok guzel, yama olayina da takma bence, sonucta harika olmus:)
Bu arada seni sobeledim ger yazmak istersen:)e

Adsız dedi ki...

rabia,canım okurken yoruldum,o ne tempo öyle ben hafta sonu boynum ağrıyor deyip yatarken sen neler yapmıssın,gözlerime inanamadım,neyse ki az önce bir pasta tarifi ekledim siteye..yoksa kendime gelemezdim..sen bu kadar şey yap ben uyuyayım olmaz değil mi,kurabiyeleri görünce yine çok sevindim,ayrıca beni hatırlamana da..Bilsen o kurabiyeleri her yaptığmda ne kadar hava atıyorum herkese ve nasıl bayılıyorlar..Sonunda da bunu internetteki,Antepli bir arkadaşımdan öğrendim diyorum..gözlerini açıp bana bakıyorlar yaaaa diyee...tekrar teşekkürler ayrıca ben o kıtır poğaçanın tarifini de istiyorum..Hastayım ya burası nazlı ses tonu ile söylendi..selamlar...

hayat dedi ki...

Merhaba Rabia,hangisine bakacağıma şaşırdım.ellerine emeğine sağlık hem çalış hem ufaklıkla uğraş maşallah hepsine bayıldım heleki şu sünger bob bir harika kıtır poğaçaların tarifinide bekliyoruz.

Görüşmek üzere sevgiler..

sevdamavisi dedi ki...

Sevgili Rabia tariflerin ve siten çok hoş. yeni farkettim iyiki de gördüm. ellerine sağlık

LaMa dedi ki...

Birileri dokturmus hem de ne dokturmus!!!! Toplasak bize de faydasi olur mu acep :D
Elllerine cok cok saglik ne diyeyim:)
Sevgiler

yemek dedi ki...

Rabia, bende herkes gibi okurken bile yoruldum.Aşureni Allah kabul etsin ve herşey çok güzel görünüyor. Sen ne hamaratmışın, benim gibi beceriksizlere bu kadar çok iş zoor geliyor. Yada bu haftam çok yoğun geçtiği ve şu an gece olduğu için banamı öyle geliyorki? Yorgnuuuuuum ama nedense dinlenemiyorumda, kızım azdı son günlerde çünkü.

Hesna dedi ki...

Rabiacığım Merhaba
Ben 1 hafta izinliyim evdeyim. Gündüz fazla vakit olmuyor geceleri bakabiliyorum ancak. Sana bir bakayım dedim gerçektende döktürmüşsün canım. Gençlik başka şey demekki enerji dolu.
Herşey birbirinden güzel görünüyor. Pasta müthiş olmuş.Eline sağlık.

Hesna

*Ra dedi ki...

Zerrinciğim canım ne güzel bir yorum bırakmışsın. Eşinin doğum gününde güzel bir süpriz olacak eminim. Ama tadı da çok lezzetliydi.

Hanifeciğim, ben sitene yorum bıraktım canım. Ama inan beni düşünmen, önemsemen beni tahmin edemeyeceğin kadar çok mutlu etti canım.

Süheylacığım beni çok güldürdün, hemen senin pastana bakmaya gitmiştim yorumunu görünce, ne müthiş olmuş öyle. Senin de ellerine sağlık canım. Geçmiş olsun canım sana. Dikkat et kendine, kıtırların tarifini yarın vereyim.

Hayat hanım beğenmenize çok sevindim. Ufaklıkla uğraşmak zaten benim tüm enerjimi harcamama sebep oluyor. Ah büyüdükce bu fındık yaramaz oluyor. Görüşmek üzere.

Sevdamavisi iyiki geldin, ben de seni tanıdım. Her zaman gel.

Lamaaa,
toplasarsan sana da faydası olur canım olur. Kilo olarak döner sana. Ah ben diyete girmeye karar verdim. Sen çok zayıfmışsın kıskandıımm...

Lavantin canım, ya işte bu nedenle uzun yazmaktan hiç hoşlanmıyorum. Bir çok şeyi atlayarak yazdım zaten. Kısaltmak adına. Senin gibi bir lezzet ustasından bu güzel yorumu okumak mutluluk verici inan. Kendine beceriksiz diyerek lütfen haksızlık etme canım. Senin bir günde yayımladıklarını ben bir haftada yayımlıyorum canım benim. Hem hastalık hem çocuk ikisi zor oluyordur tabiki. Allah kolaylık ve sağlık versin canım. Beni mde Utku fena oldu. Birazdan resimlerini eklerim, anlatırım.

Hesnacığım, kamuda çalışmanın en güzel tarafı bu sanırım. İzin alabiliyorsun. Ben hasta olduğum zamanlarda dahi izin almamaya çalışıyorum. Özel sektör malesef. Gerçi bir şey demezler ama bir hafta da izin alamam ki. Hesnacığım aslında hepsinin aynı zamanda denk gelmesinden kendimi zorladım canım. Yoksa büyük bir aşkla yaptığımdan değil.

Tüm yorumlarınız için çok teşekkür ediyorum.
Sevgilerimle...

Naile dedi ki...

Rabiacım sunger bobun yapılışını anlatmanı bekliyoruz.. ;)

Adsız dedi ki...

merhaba ne mutlu size ya bende 81 doğumlyuum 3 yıllık evliyim bende artık bebeğim olsun ve onunla mutfağa girmek istiyorum :)) ellerinize sağlık herşey mükemmell sevgilerle yıldız

*Ra dedi ki...

İşlem tamam Naile.

Yıldızcaa yaşıtız demek. Umarım istediğiniz güzellik bir an önce gerçekleşir. Ah ne kadar çok yorucu olsa da inan bana mutlu oluyorsun. Akşam neler yaşadım neler. Susamların hepsini çekmeceden bulmuş havaya saçalayarak sevinç çığlıkları atıyor. Farkettiğimde iş işten geçmişti canım.
Ama kızamadım inan. o mutluyken nasıl kızılır ki?
Sevgilerimle...

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Merhaba Rabia
onca şeyin arasından ben dolmalara bayıldım. Görüntüleri inan o kadar cezbedici ki. Dolma da damak zevkimiz aynı, Bende Malatyalıyım ve zeytinyağlı yaptığımızda sizin gibi bol sebzeli yaparız. Özellikle kuru soğanı bol olur. Ve ben çiğ harcını yemeye bayılırım. Artsa da yesem derim, tırtıklar dururum. Of bu haftasonu bende yapayım dolma en iyisi. Annem sağolsun kurutup getirmiş.
sevgiler
Pınar