Perşembe, Şubat 15, 2007

Ispanak kavurma ve Şam Tatlı

Bu aralar pek tembelim. Yeni şeyler yapamıyorum, yaptıklarım da daha önce eklediklerim oluyor. Bazılarını da bu kadar basit bir şey ekleyemem diye dikkate dahi almıyorum. Ama sayfamı güncel tutmayı da seviyorum. Ben de bir kenarda zor günler için bekleyen bu tarifleri ekleyeyim dedim.
Ispanak kavurması; hem çok pratik(ıspanaklar önceden yıkanmışsa tabi) hem de çok lezzetli. Yanında da bulgur pilavı olacak tabi.
Ben ıspanakları yıkayıp bitirince işimin bittiğini varsayıyorum. Etli, tavuklu ve de sade olarak yapabilirsiniz.
Yapılışı şöyle:Az yağlı kıymayı biraz su ve yağ ile kavuralım. Kıydığımız soğan, yeşil biberi bir kaç diş sarımsağı da ilave edelim. Soğan ve biber diriliğini kaybedince domates ekleyelim. 2-3 dk. pişmeye bırakalım. Sonrasında salça ve baharatlarını atıp karıştıralım en son da doğradığımız ıspanakları ekleyip karıştıralım. Ispanak çabuk piştiğinden çok fazla bekletmeye gerek yok. Üzerine de sarımsaklı yoğurt ve tereyağlı kırmızıbiberli sos. İşte bu kadar.

Bu şam tatlı(bazıları şambalı diyor sanırım) işyerindeki aşcımız Emine teyzeye ait. Sabahları ben gelmeden önce, Zeynep ile birlikte sitemi incelerler. Geçenlerde bu tatlıyı yapmış ve siteme eklememi rica etti. Ben de seve seve kabul ettim.
Şam tatlı bana çocukluğumu hatırlatır. Fırına ekmek almaya gitmek bir dönem benim görevimdi. Hep aynı köşede duran, cam arabada şam tatlı satan biri vardı. Yemek isterdim ama annemin izin vermediğini düşünerek almazdım. Pek uysaldım çocukken. Annemin sözünden hiç çıkmazdım. Bu tatlı da o cam arabadaki kadar güzel görünüyordu açıkcası. Ama bademleri eksik bunun değil mi? Çok lezzetli olmuştu bu tatlı. Emine teyze bu işi biliyor hanımlar. 150 kişilik yemekleri dahi çok güzel yapıyor. Kalitesi hep aynıdır.
Malzemeler:
  • 1 yumurta
  • 1/2 kğ irmik
  • 1/2 su bardağı yağ
  • 1/2 su bardağı yoğurt
  • 1/2 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı su (yaklaşık)
  • Limon kabuğu rendesi
  • 1 pk. kabartma tozu
Yağ ve pekmez(temsinin altına ve hamur üzerine sürmek için)
şerbet (yaklaşık 1/2 kg şekere 500 ml su)
Yapılışı:
  • Su hariç tüm malzemeler karıştırılır. Su en son ekleyelim. Akışkan bir hamur olmalı. Yaklaşık 1 su bardağı su. Gerekiyorsa su ilavesi yapabilirsiniz.
  • Tepsimizin altına, yağ ve pekmezi karıştırıp sürelim. Hamurumuzu tepsiye boşaltalım. Hamurun üzerine de yağ ve pekmezi karıştırıp elimizle sürelim. Fırınlayalım.
Şerbetini hazırlayalım. Bu sırada da fırından çıkan tatlı soğusun. Şerbet sıcakken ilavesini yapalım. Yani mantık birinin sıcak, birinin soğuk olması. İrmiğin su çekerek şişeceğini düşünerek geniş bir tepside yapmanızı tavsiye ederim. Örneğin dikdörtgen borcam olabilir. Ben Emine teyzenin verdiği ölçüleri yarıya indirdim. O da göz kararı yaparmış gerçi. Tam ölçü ile 25 kişilik tatlı çıkıyor neredeyse.

Not:(Not eklemek de alışkanlığım oldu :) ) Hafta sonu malum etkinlink için denemeler yapacağım. Komşular yaşadı. İki buçuk kişi tüketmekde zorlanıyoruz da. Ama ne yapacağım konusunda kafam çok karışık. Pazartesi güzel bir tarif ile burada olmak umudu ile iyi hafta sonları sizlere.
Sevgilerimle...

19 yorum:

munevver dedi ki...

Rabiacığım,sende de ıspanak varmış bak.Yanında da şambali..Nefis .Senin de Emine hn.da ellerinize sağlık.Ben de sizleri öpüyorum..
Sevgiyle,nanelimon

LaMa dedi ki...

Bu ispanank kavurmalarina bayiliyorum ben:) Burada pakette temzlenmis,ayiklanmis ispanak kullandiigm icin de bol bol yapabiliyorum. Turkiye'de olsa sanirim ayda yilda bir olurdu:))

not:Sana katiliyorum,ikisi de keke pek uskun olmayan 2 kisi keki bitirmeyince ya misafir cagimak gerekiyor ya da paket servisi ;)

Sevgiler

Adsız dedi ki...

Rabiacım ben de şam tatlısı yapmak istiyordum, nette tarif çok ama şöyle güvenecek bir tarif bulmak iyi oldu. İnşAllah haftasonu deneyebilirim. Babam çok istiyordu, ona da süpriz olur.

Hülya dedi ki...

Ellerine sağlık Rabiacığım...Arşiv de olsa sonuçta senin emeğin.Hem bazen canımız tembellik yapmak istemese nasıl dinlenip,toparlanacağız.Di mi ya?

Betül dedi ki...

Ay tatlıya bayalırım..Bu da en sevdiğim tatlıdır valla.Ellerine sağlık canım.Merakla pazartesiyi bekliyorum.Bakalım neler göreceğiz sayfanda....Kolay gelsin şimdiden...

*Ra dedi ki...

Münevver ablacığım, ıspanaklı ve pırasalı bir şey yapmak istediğimde ilk işim sizin sitenizi ziyaret etmek oluyor zaten. Sebzeleri çok güzel kullanıyorsunuz. Benim damak tadıma çok uygun yani. Sevgilerimle.

Lamaaa,
ben de çok seviyorum ıspanak kaburmayı. Benim eltim eskiden ıspanakları bulaşık makinesinde yıkarmış. akıl bu ya. Ne yaparsın. Hatta yıkaması zor oluyor diye kolay kolay ıspanak almaz.
Bak şimdi ben de yapıyorum kek pasta ne ise artık.Çok seversek yakın komşularıma veriyorum, az seversek tabaklarını boş vermemek adına bir kaç tanesine daha veriyorum. Böyle durumu idare ediyorum. Ama benim bunca şeyi nasıl yetiştirdiğime diğer çalışan bayanlar hayretle bakıyor. Bilmiyorlarki benim bir yemek sitem var. ;) Tabi bu durumdan eşim çok hoşnut. Dua ediyor bu hevesimin hiç bitmemesi için.

Naileciğim ölcüler Emine teyzeye ait , ben denemedim ama yoğun ve akıcılık arasında bir hamur elde ettikten sonra bence aynı güzelliği yakalarsın. Yediğim tatlı gerekten çok güzeldi. Şerbetini de güzel hazırlamak gerek sanırım. Kıvamlı olsun yani. Hadi bir dene bakalım. Hem de kendince kesin bir ölçü de çıkarabilirsin. Oradan alırız tam ölçüyü de.

Hülyacığım, ne güzel demişsin. İnsanın tembelliğe de ihtiyacı var. Toprak gibi. :)

Betülcüğüm teşekkür ederim canım benim. Bir de karar versem. Değişik bir şeyler yapmak istiyorum. Bakalım ne olacak.

Sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

rabia bazen benimde canım hiçbirşey yapmak istemiyor bir keki bile çırpmayı canım istemiyor bazende uykudan uyanıp yeni tarifler denemek istiyorum, ıspanak kavurması bizim evdede çok tüketilir ben yıkamadan öce su dolu geniş bir kaba ıspanakları koyup suyuna sirke ekliyorum hem mikroplar ölüyor hemde çamuru gidiyor sonrasında yıkamak daha kolay oluyor :)

nilay dedi ki...

Rabia'cım ;
ellerine sağlık...ıspanak kavurmaya tazesoğan gibi 1-2 adet pırasada doğrayabilirsin...ben koyuyorum...lezzet veriyor ,tavsiye ederim...Ege de ot kavurmalarına genelde doğrarız pırasa...Hepsi nefis görünüyor :)

sevgiler

Ferhanca dedi ki...

Merhabalar, her zaman anlatırım Gaziantep çok güzel bir şehir diye şu nadad yaşayan arkadaşlarımız var..Yemekleriniz ,lahmacunu, patlıcan kebabıhala tadı damağımızda .. yabancı damattada baklavalr mahvediyor bizleri.. çocuğunu güle güle büyüt..sevgiler..Ferhan

*Ra dedi ki...

Sedacığım, bu yöntemi biliyorum ama beklemeye sabrım gelmiyor. Açıyorum musluğu(kısık) yarım saatte 1 kg yu ancak yıkıyorum. Akşamleyin iş dönüşü apar topar yemek hazırlığı yamak zor oluyor canım.

Nilaycığım, otları seviyorum canım. Ebegümeci bile yerim. :D Annem onun da kaburmasını yapardı. Hatta asma yaprağının kavurması öyle güzel olurki anlatamam ekşi ekşi. Ahh annemi mi özledim yemeklerini mi özledim acaba?

Ferhancığım, Antebi seviyor olman ne güzel. Ben de seviyorum şehrimizi. İnsanları sıcaktır. Yardımseverdir. Şehir büyüktür ama trafik sorunumuz çok fazla yoktur. Yemekler harikadır. Bunun gibi bir sürü şey var güzel olan. Çocuğumu gülerek büyütmek inşallah nasip olur bana da canım. Yanına geldim. Sık sık da gelirim artık.

Sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

Rabia'cım nefis lezzetler ikiside ellerinize sağlık, emine hanımada selamlarımızı söyle,
sevgiler,iyi haftasonları..

Ebru

Hesna dedi ki...

Rabiacığım
senin yaptığın ıspanak ta, emine hanımın tatlısıda leziz görünüyor.eline sağlık canım.

hesna

yemek dedi ki...

Ben ıspanak kavurmaya bayılıyorum demeyeceğim, ben en az bir koyun kadar ot obur biriyim dersem, sanırım ıspanağa olan hayranlığımı anlatmaya yeter:)
Rabia, kardeşim, canım ciğerim ne bu şam tatlısı? Ben şimdi nasıl tutturacağım sevgili Emine teyzenin şam tatlısını? Öylede güzelki, tıpkı dedemin bana aldığı (benden naşkasında almaz, ben özeldim onun için, onun benim için oldığu gibi)benimde parmaklarımı yalayarak yediğim nefis şam tatlılar gibi.
Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Merhaba,

Sitenize Asyanin sitesinden geldim...Cok guzel bir siteniz var .. Bizde izmirli olarak cokca yaptigimiz bir tatlidir, SAMBALI.. Cok lezzetli gorunuyor, fakat biz icine yag , yumurta ve su koymayiz.. Denemenizi isterim bende yakinda yapmayi dusunuyorum..

Sevgiler

*Ra dedi ki...

Ebrucuğum, basit ama vazgeçilmez tatlar benim için. Teşekkür ederim canım.

Hesnacığım, çok teşekkür ederim canım. Emine teyze de çok mutlu oldu yayımlayınca.

Lavantin canım, yorumun beni çok güldürdü. Şam tatlısını da yılların ustası yapınca böyle olur işte. Bir gün ben de denemeyi düşünüyorum. o zaman daha ayrıntılı bilgi verebilirim. Ama sen bu işi benden daha iyi yaparsın. Akışkan bir hamur elde etmek ve şerbetini güzel yapmak işin püfü sanırım. Görüntü aynı çocukluğumda gördüklerim gibi. Bu arada iyileşmişsin gibi. Dün akşam evde aklıma sen geldin. Nasıl oldun merak ettim. Sevindim yorum bırakmana.

Haleciğim iyiki geldin, ne tesadüftür ki ben de dün soframiz.de de gezindim ama yorum bırakamamıştım. Çok ilginç geldi. Daha sonra uğramak üzere kaydetmiştim. Yaparsanız ŞAMBALI nı denemek isterim tabiki. :)

Sevgilerimle....

Aybike Ceylan dedi ki...

Sevgili Rabia,
Ellerine saglik, bu tatliya bayilirim, en kisa zamanda deneyeceklerim arasina aldim.
Sevgiler

Unknown dedi ki...

Rabia'cim bizde severz ispanak kavurmayi.Hatta halihazirda ispanagim var.Yapsam fena olmayacak:))

sevgilerimle

Gazoz Agaci dedi ki...

merhaba Rabia,
ilk defa giriyorum bloguna, çok güzel herşey. Ben de Antepliyim. Bi tanışalım dedim.
Sevgiler

http://www.gazozagaci.blogspot.com

*Ra dedi ki...

Aykibeciğim umarım başarılı bir deneme olur. Kendim yapmadığım için ayrıntılı bilgi veremedim. Ama akıcı bir hamur elde edince olur sanırım.

Gülenaycığım, benim de aklımda kaç zamandır ıspanaklı börek yapmak var. Ama çook eskiden birinde yemiştim. O tadı yakalamaya çalışıcağım. Sen bundan yap şimdilik. Böreğe kadar bekle beni. ;)

Gazoz ağacı canım merhabalar. Hemşehriyiz demek, ne güzel. Memnuniyetle yanına geliyorum canım.

Sevgilerimle...