Çarşamba, Mayıs 23, 2007

Amonyaklı Pasta Denemeleri


Amonyaklı pasta hamurunun tarifini bu işlerde profosyonel olduğunu düşündüğüm ve idolüm Zinnur hanımdan aldım.
Bisküvi ve kek arasında bir tad amonyaklı katlar. Şık görünümlü pastalar için ideal.
Nasıl yaptığıma gelince;
  • Hamuru Zinnur hanımın tarifine sadık kalarak hazırladım.
  • Hamurdan küçük bezeler yaparak tek tek daire şeklinde açtım ve 18 cm lik çember ile keserek düzgün bir şekil vermiş oldum. Bu ölçüler ile üç tepside dört adet pişirerek on iki adet kek diskim oldu. Pişerken amonyak kokusu alıyorsunuz. Mutfağınız biraz kokuyor ama öyle kalıcı bir koku değil. Yerken ise kesinlikle koku olmuyor.
  • Ara katlara cream ole kullandım ve en üst kata krema ve çikolata eriterek kapladım. Zinnur hanım sıcak krema ile yaptığından sanırım ıslatmaya gerek duymamıştı. Ben soğuk krema ile yapacağımdan ısıttığım şekerli süt ile üzerinde kürdan ile delikler açarak ıslattım. Daha fazla ıslatabilirdim dedim ve bu denemedeki tecrübelerimi kalan disklerimle aşağıdaki pastayı yaparak kullandım.
İkram ettiğim komşum ev yapımı olduğuna inanmadı. Görüntü amatörce ama tadı dışarıdan almışsınız gibi güzeldi.
Bu katları biraz daha kalın açmışım o nedenle fazla beklettim sıcak şekerli süt içerisinde.
  • İlk kata vişne reçeli ile krem şanti kullandım.
  • İkinci kata, kivi ve krem şanti kullandım.
  • Üçüncü kata ise ilk pastadan arta kalan krema ile erittiğim çikolata ve fındık kullandım.
  • Sonra da şanti ile kapladım ve bu işlem için sabrımın yetersiz kaldığını düşündüğüm rendelenmiş çikolata ile süsledim. Frambuazları da dayanamayıp donmuş haldeyken süsledim ve eriyince de suyu akmış ve görüntüyü bozmuş. Deneyim diye yine kendimi teselli ettim.
Bu arada hafta sonumdan bahsedeyim biraz. Nur ablam bana cumartesi öğleden sonrası için kısır yapma sözü vermişti. Naileye bahsedince hadi sen de gel dedim ve kendimi bir kaç saat sonra Naile ile bahçemizde çaylarımızı yudumlarken buldum. Yine bana bıraktığı yorumlardan tanıdığım İrem de Antep'e gelmişti ve onu da aradım. Kırmadı beni sağolsun geç de olsa geldi. Ve çevremizdekilerin ne konuştuğumuzu anlamadığı pastacılık ve blog sohbetlere girdik.
Bu blogu görüştüğüm, mailleştiğim, msn de görüştüğüm güzel insanları bana getirdiği için çok seviyorum.
Son zamanlardaki iş yoğunluğum sebebi ile yorumlara geç cevap veriyorum, aynı zamanda takip ettiğim bloglara her gün uğrasam da öylesine yorum bırakamadığımdan bir şey yazamıyorum. Bir süre böyle devam edecek sanırım. Beni anlayışla karşılayacağınızı umut ediyorum.
Sağlıklı, huzurlu günler diliyorum.
Sevgilerimle.

27 yorum:

Adsız dedi ki...

Rabiacığım hiç hesapta yokken piyangodan kısa sürede olsa görüşmüş olmak bana da çok iyi geldi. Yalnız İrem'de ben varken katılabilseydi daha çok sevinecektim. Bu arada meyveliyi bilmiyorum ama çikolatalısı da gerçekten gösterişli ve çok güzeldi. Ellerine sağlık canım. Kısırı hiç söylemiyorum zaten, bir gün önce de kısır yediğim halde bir koca tabak kısırı severek yedim

yemek dedi ki...

Selamlar canım, bu amonyak ne ola ki? yani adını sık duydum ama tanışmak kısmet olmadı. Ama epeydir aklımda vardı alıp denemeli diye. Pastanı görünce "kesin denemeli" dedim.:)
Bahce sefanız beni yine kıskandırdı. :) Allah dostluğunuzu daim etsin canım.
Selamlar sevgiler...

Adsız dedi ki...

Rabiacığım size imreniyorum doğrusu, blog sayesinde ne güzel dostluklar ediniyorsunuz. Benim şansızlığımdan mı bir türlü anlam veremedim, Mersin'de şimdiye kadar blogcu kimseye rastlamadım. *Mersin'deki tek blogcu olma yolunda maalesef ilerlemeye devam ediyorum:)) Tekim bu alemde yuppiii:)) Bu arada amonyak hiç kullanmadım şimdiye kadar, ama pastalarının görünüşleri harika olmuşlar. Sen beğendiysen muhakkak güzeldir. Ellerine sağlık.

Unknown dedi ki...

rabia hanım merhaba, öncelikle pastanız harika olmuş, elinize sağlık...

e pes artık raslantının bu kadarı ;-) bende kahramanmaraşlıyım ve çeçenim...

görüşmek üzere sevgiler...

Adsız dedi ki...

ellerine sağlık ne kadar şık pastalar bunlar böyle...ben de yanında olsaydım ne güzel olurdu...

LaMa dedi ki...

Goruntu de enfes, tat da ben harikayim diyor! Yien yapmissin yapacagini :)
Sevgiler

serinmavi dedi ki...

İstanbul'dan merhabalar :) evimdeyim nihayet.Bu pasta hep duyduğum ama tatmadığım bie lezzet.Adana'dan yanına uğrasam bana da kısmet olacaktı demek :)
Çok güzel görünüyor her ikiside.

Bu amonyak baharatçılarda mı satılıyor yoksa eczanedemi?

selam ve sevgiler canım....

Adsız dedi ki...

ühüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüü
ühühühüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüü

ühüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüü

pelin dedi ki...

rabiacığım
pastan harika görünüyor ellerine sağlık.amonyaklı pastayı annem ben çocukken çok yapardı, beni o günlere götürdü.ama itiraf etmeliyim ki seninki daha güzel görünüyor!sevgiler

Hesna dedi ki...

Rabiacığım ne güzel dostluk kurdunuz, bahçe sefası imrendiriyor insanı. Bu kadar pasta, kurabiyede böyle dostlarla biter ancak değilmi.Eline sağlık pasta hazır gibi duruyor.

Hesna

hayat dedi ki...

Rabia'cığım, marifetini konuşturmuşsun yine amonyaklı pasta enfes görünüyor. Ellerine emeğine sağlık.
Canım Allah muhabbetinizi artırsın ne güzel sohbetler olmuştur. Bloglar sayesinde ne güzel dostlar edindik.İnşallah ablacım bir günde tanışmak bize kısmet olur.
Sevgilerimle...

munevver dedi ki...

Rabia, amonyaklı pastayı geçen yıldan beri denemek istiyorum. Bir türlü olmuyor.Önce pasta amonyağı bulamamıştım. Sonra da aklımdan uçtu gitti. Bak, yeniden hatırlattın bana. O biküvi havasındaki katları çok merak ediyorum. Eline sağlık.
Sana konuştuğumuz konuyla ilgili 2. bir mail yazmıştım. Unuttuğum bir şeydi. Dikkate aldın mı?
Sevgiyle, Nane Limon

Adsız dedi ki...

bol bol ağladım çünkü bana dün harika dolmalar yapmış rabiacığım. ama ben telefonumun sesini duymadığım için kaçırdım. hepsi hepsi milletin ağzını sulandıran bu pastalar da benim mideme giremedi :(((
ben nasıl ağlamayım a dostlar aaah ah, talihim yok bahtım kara :(
bunun dışında rabiacığımın da izniyle yorumlara yorum yapmak istiyorum ben de :)
öncelikle pembeli hiç üzülme anteplilerin yarısı yazları mersinde oluyor :)
serinmavi bilsem adanada ben ağırlardım seni :) bi dahaki sefere inşallah
ve gelelim bahçedeki muhteşem kısıra, umreden yeni geldiğim için hava değişiminden hasta oldum. o kısır benim bir haftadır yediğim ilk yemekti hiç abartmıyorum. harika olmuştu. midem ne olursa olsun bunu yiycem dedim :D
ühüüüüüüüüüüüüüüüüüüüü yemek ve rabia diyince aklıma dolmalar geldi yine
ühüüüüüüüüüüüüüüüü

Adsız dedi ki...

Becrikli arkadaşım döktürmüşsün yine ellerine sağlık Bende Eskiden çok yapardım bu pastayı ama ben tek tek pişirirdim hespladım 5 yıldır yapmıyorum Aklıma getirdin şimdi bendemi yapsam

Adsız dedi ki...

Rabia çok güzel olmuş pastaların hele çikolatalı olan tam benlik ellerine sağlık canım

Adsız dedi ki...

rabia canım ya beni affet ama kekleri niye açtık anlamadım,ben hiç duymadım ki açılan bir kek..ama şahane görünüyor..

ayseyaman dedi ki...

uufff uf Rabia!
Kurabiye etkinliğinden çıktım, üzerine gittim tadlı yaptım,
tamam artık bu kadar tatlı pasta yeter derken senin bu amonyaklı pastaların çarptı beni :)
Canim inanki o pastanede satilanlarin yaninda seninkiler süpper ötesi, ellerine sağlık..Artık eşin barlardan sonra amonyok kolik olacak söyliyim :)
Sevgilerle

Adsız dedi ki...

İrem.... :)

Sevgili İrem, madem Gazianteplilerin hepsi yazın Mersin'e geliyor, o halde şimdiden plan yapmaya başlıyorum, toplantı için:))

Bu arada umreden yeni döndüm demişsin, Allah kabul etsin, tüm müslüman alemine nasip olur inşallah oralara gitmek.

Sevgiler.

Calimero Mutfakta dedi ki...

ellerinize saglik sevgili rabia..
biz kucukken annem yapardi amonyakli pastadan.. o gunlere goturdun beni:)

Tuba dedi ki...

Valla gel beni ye diyor. Nasil da guzel gozukuyor. Bu cok katlari ben de denemek istiyorum. Ya kizimin dogum gunune yada babalar gunune artik. Malum yaza az kaldi ve rejim durumlari:)). Rabia'cigim, yine ustaligini gosterdin. Ellerine saglik canim. Guzel bir hafta sonu diliyorum. Coook sevgilerle,

Selcen Şenocak dedi ki...

Pastalar harika ellerine sağlık canım sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

Merhaba Rabia, ne güzel blogdan dostlarla buluşup sohbet etmek. Ben de canım SÜheylayla tanışma fırsatı buldum. Çok keyifli sohbet etme fırsatım olmuştu.

Amonyak hiç denemedim. Bana kimya lab. anımsattığından hep korkuyorum :)) Ama çok leziz görünüyor. Ellerine sağlık.

Meyveli pastada bence nefis... Benim burada ağzım sulandı açık söyleyeyim :))

sımmsıcak sevgilerimle..

Tijen dedi ki...

Benim de aklıma Fethiye'nin amonyaklı pastası geldi Rabia'cığım, güzel pastanı görünce. Çok iştah açıcı inan. Ellerine sağlık.
Tijen

zinnur dedi ki...

Rabia'cigim, ellerine saglik, cok guzel olmus. Gorur gormez ozendim ve benim de amonyakli pasta yapma arzum depresti. Ama bir de ne goreyim, amonyagim ucmus gitmis. Sen seninkinin kapagini s1k1ca kapatmayi unutma ki, bu guzel pastalarin devami gelsin. Sicak sutle islatma fikrin cok iyiydi, boylelikle farkli tip kremalarla da deneyebiliriz bu pasta katlarini.

Sahsimla ilgili guzel sozlerin icin kucak dolusu tesekkurler :) Layik olmak icin cok daha fazla gayret sarfedecegim artik.
Sevgiler,

Nukhet dedi ki...

Rabia
Su amonyakli pastalari hep duyarim ama hic yemedim. Bu muhtesem resimleri gorunce cokta canim cekti acikcasi. Simdi sen bana dubaide amonyak mi arattiracaksin? Ellerine saglik gercekten cok leziz gorunuyorlar. Ellerine saglik. Sevgiler

meryemce dedi ki...

herşey çok güzelde yapıışı malzeme listesi nerede

rabia dedi ki...

Meryemce, amonyaklı pasta için malzeme listesi "amonyaklı pasta hamuru" yazısını tıklayarak Zinnur hanımın sayfasına gidiyosunuz, oradan alabilirsiniz.