Pazartesi, Mayıs 07, 2007

Mıcırık Aşı


DDD-5 etkinliği için Münevver ablam "Büyük Harflerin Kullanılışı ve Kısaltmalar" ile ilgili biz günlükcülerin çok işine yarayacak güzel bir yazı hazırlamış. Okumadan geçmeyelim lütfen.


Mıcırık aşı yöresel bir yemeğimizdir. Adının neden "mıcırık aşı" olduğu benim için merak konusu açıkcası. Annemden pek yemedim ama Antepli olan aşcımız sık sık yapar.

Yemeğimizin özelliği , kurutulmuş patlıcan başı, biber ve domates ile yapılıyor olması. Bol limonlu ve sarımsaklı. Benim kuru domatesim olmadığından hiç domates koymadım.

Malzemeler:
  • Kuşbaşı et
  • Kurutulmuş patlıcan başı(dolmalık kuru patlıcan ile karıtırılmasın, birbirinden farklı şeyler)
  • Kuru domates ve biber
  • 1 orta boy soğan
  • 1.5 çay bardağı pirinç
  • 4-5 diş sarımsak - limon
  • 2 yk.domates ve biber salçası
  • Üzerine yağ ve nane
Yapılışı:
  • Eti yeteri kadar su ve tuz ile haşladım. Ben et suyu ile yapmak istedim. Arzuya göre siz yapmaya da bilirsiniz.
  • Bu sırada patlıcanları da tuzlu suda haşladım ve soğuk su içinde beklettim. Bu suyu bir kaç defa değiştirdim. Patlıcanın acısını almak için bu işlem. Kuru biber ve domatesiniz varsa bunları da sıcak su içinde bekletmeniz yeterli olacaktır.
  • Soğanı bir miktar yağ ile kavurdum ve salça ile biraz çevirdim.
  • Et suyunu ve etleri ilave edip arkadından pirinçleri, patlıcanların ve biberin suyunu süzüp onları da ekledim.
  • Ezdiğim sarımsağı, limonu, tuzunu, karabiberini ilave edip pişmeye bıraktım.
  • Üzerine de nane ve yağ yaktım.
Aynı zamanda bu hafta sonu fıstıklı bar denemem oldu. Size bıkkınlık geldiğinden resmini bu defa çekmedim.
Güzel bir hafta geçirmeniz dileği ile. Sevgilerimle.

29 yorum:

Adsız dedi ki...

Çok ilginç hiç duymamıştım. Ne kadar güzel böyle başka kültürden yemekleride öğreniyoruz ellerine sağlık canım

Adsız dedi ki...

Rabiacığım ellerine sağlık kurutulmuş patlıcanın lezzetini çok seviyorum eminim mıcırık aşıda nefistir
sevgiler

Adsız dedi ki...

slm..rabia canım ne ilginç bir yemek bu böyle..patlıcana bayılırım,hatta evde kuru patlıcanım da var..bu akşam yapsam mı bu yemekten..ellerine sağlık.teşekkürler..

munevver dedi ki...

Rabia'cığım,birkaç gündür yoktum.Gelince gördüm ki,portakallı barı yapmışsın bile.Eline sağlık.Çok güzel görünüyor.

Bu patlıcanlı yemeğe bayıldım.Zaten yöresel yemekleri çok seviyorum.Yalnız,sormak istediğim bir husus var:Kuru patlıcanın başının kullanıldığını söylüyorsun.Bütünü ile sadece başını kullanmak arasında nasıl bir lezzet farkı var?
Çok hoşuma gitti.Eline sağlık.
Sevgiyle,Nane Limon.

Hesna dedi ki...

Rabiacığım Günaydın
Değişik ve lezzetli görünüyor yemek ellerine sağlık.Antepliler ağzının tadını biliyorlar :)

Selamlar
Hesna

Adsız dedi ki...

Eskiden annem ara ara yapardı mıcırık aşından. Ben pek tercih etmezdim ama bak görünce canım çekti, bayadır yemiyorum. Ben de bu yemeğin ismini çok merak ederim. Komik gelir hatta bana.

Ellerine sağlık canım.

yemek dedi ki...

Yaa, bu çok güzeldir. Bende isterem. :)) Antebe gelirsem alışverişlerim daha bir ayrıntılı olacak herhalde.
Ellerin dert görmesin canım.

Adsız dedi ki...

merhabalar, ellerinize sağlık, yemeğin çok güzel olmuş, malzemelerden çok lezetli olduğu belli, tam bizim ağız tadımıza göre, afiyetler olsun, sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

Rabia'cığım,
Çok değişik ve bir o kadarda lezzetli bir yemek,ellerine sağlık.

Kuru patlıcanımız olmadığından bu yemeği yapamayıcağım çok üzüldüm.Zira patlıcan en çok sevdiğim sebzeler arasında gelir.

Yakın olsaydın san gelirdik Rabia'cığım.

Güzel bir hafta diliyorum.Sevgiyle kal.

Gül/d.tadı

*Ra dedi ki...

Özlemhancığım, ilginç gelecek diye düşündüm. Blog bana yeni şeyler deneme gücü veriyor. Burada yazacak olmasam böyle olmazdım sanırım.

Sedacığım, sen bizim lezzetlere aşinasin. kesinlikle çok güzel bir yemek canım. Patlıcan kurusu bulursan dene canım.

Süheylacığım, oh ne güzel patlıcanın da varmış. Dene hemen canım. Sonucunu da bildir bana.

*Ra dedi ki...

Münevver ablacığım, yokluğuzu hissettim zaten. Mail atmak da geldi aklıma ama fırsat bulamadım. Barları çok önceleri denedim. Fıstıklısını da yaptım hatta. Çok nefis oldu.
Patlıcan başlarının lezzet açısından ciddi bi farkı yok. fakar burada yaz aylarında patlıcanların içini oyarlar ve kuruturlar. Başlarını da kesmek zorundalar malum. Onu ziyan etmemek adına kurutuluyor patlıcanın başları da. Bu yemeğin özelliği de alışıla gelmiş bir şey galiba. Naile ile birlikte sorduk soruşturduk Münevver ablacığım sonuç bu şekil. :)) Yine sormak istediğiniz bir şey olursa seve seve cevap vermeye çalışırım. Olmadı hazırlayıp gönderirim sana. :) Sevgilerimle.

Hulya dedi ki...

iste benim yemek isteyigcem en guzel yemek,ellerine saglik,(ben atsiz yapsam nasil olur dersin?)

serinmavi dedi ki...

Canım bu bizim yöre yemeklerine bayılıyorum ben de.Eşim ve çocuklar da alıştı dolayısı ile :)İlk evlendiğimizde eşime çok tuhaf geliyordu annemin yemekleri şimdi bizden daha çok acı seviyor :9

Ellerine sağlık...

Selamlar....

ayseyaman dedi ki...

Rabia'cım yöresel yemekleri pek severim ben de..Eline sağlık.. İsmi de çok ilginçmiş..:)
"Büyük Harflerin Kullanılışı ve Kısaltmalar" tırnak içinde yazılması gerekmiyor mu canım? :)Verdiğin linke baktım gaza geldim de ama hepsini okuma sabrına erişemedim be Rabiam, eski okul günlerini hatırladım..Yazıda aynı kitaplardan çıkma gibi geldi okudum anlamadım. Böyle giderse ben daha çok kuralları ihlal ederim ama güzel yazmak için uğraşıyorum.
Bu arada fıstıklı barını merak ettim keşke resmini çekseydin. Gün gelir yayınlardın, ben barlardan hiç bıkmam ki..:) Neyse çok uzattım ben gidiyorum, giderken şarkılı türkülü gidiyorum..
Bu gece bardaaa gönlüm hovardaaa
çalsın sazlar oynasın kızlar
hayda hayda gül hayda :))
iyi haftalar canım, sevgilerle

Tuba dedi ki...

Yoresel yemekleri cok severim. Cok guzel oldu bu tarif Rabia'cigim. Ellerine saglik canim. sevgiyle,

pelin dedi ki...

ah ah patlıcan kurusu ...
çok severim ama geçen yaz kurutmamıştım ki... hemen marketler aktarlar aranacak patlıcan kurusu bulunacak ve bu yemeği deneyeceğim.sevgiler

*Ra dedi ki...

Hesnacığım, benim de ara ara canım çekiyor, şimdi resmine bakınca yine yapayım diye içimden geçirdim. Limon sarımsak ikilisini çok severim zaten. Sevgilerimle.

Naileciğim, şimdi eşimin sevmediğini sonra da benim yaptığımı benden çok yediğini söylemiştim sana. Gel canım sana da yapayım. :)) benim elimin bakteri lezzetlidir. :P

Lavantinciğim, bu yemeğin tam senlik olduğunu biliyordum zaten. İnş. geldiğinde alırsın canım.

*Ra dedi ki...

Fatmacığım, kuru patlıcan dolmasını seven bunu da kesinlikle sever canım.

Gülcüğüm, "sana gelirdik" dedin ya nasıl birden heyecanlandım anlatamam. Ahh keşke gelebilseydin. Olmadı ben sana patlıcan gönderirim buradan.

*Ra dedi ki...

Hülyacığım, etsiz yapsan olur tabiki. Zaten et tadı arka planda kalıyor. Patlıcanın tadı çok belirgin bu yemekte.

Oyacığım, bizim yöre yemekleri deyince anlamamıştım sonradan Kilisli olduğunu öğrendim çok sevindim. Bizim yemeklerimiz alışkanlık yapıyor değil mi?

Ayşeciğim,seni mi kıracağım bak hemen tırnakları ekledim. Ben de okul dönemlerine dönüyorum daha çok da cevapladığım soruları düşünüyorum Ayşeciğim. O zamanlar iyiydim. Şimdi unutmuşum bir çok şeyi. Sayısal öğrencisiydim ama sözelim de denemelerde ful çıkaracak kadar iyiydi. Ama beyin hücrelerim ölüyor canım malesef. Annelikten midir nedir bazen okuduğumu anlamakta güçlük çekiyorum.
Fıstıklı barların resmini çekmediğime ben de pişman oldum. Tekrar denemeyi düşünüyorum, sırf halka hizmet için hem de. Şaka şaka çok sevdik de midemizi şenlendirmek için. Uzattım ben de, hadi oynaya oynaya gideyim sarkına. Öpüldün.

*Ra dedi ki...

Tubacığım bu postuma da yorum yazmasan sana küsecektim. Beni ihmal ediyorsun farkında mısın? :( Ay bugunlerde pek alıngan oldum sen bana bakma canım. Eşimden de maksimum ilgi bekleyen biri oldum çıktım. Ama yok canım ilgi falan yok. Ona da küsüm şimdi. Öpüyorum seni. Sevgiler.

Pelinciğim, senin adını yorumlar arasında okuyunca tuhaf oluyorum. Eltimin adı da Pelin ve onu çoook severim. Fakat o Almanyaya gitti ve çok yalnız kaldım burada. Canım denersen mutlu olurum. Hiç bulamazsan sana gönderirim tamam mı? Sevgilerimle.

acelya dedi ki...

Rabia yemegin ismi gibi cok hos ve bir o kadarda cekici guzel gorunuyor.Ellerine saglik.Hoscakal.

Minik Kus dedi ki...

Rabia, ellerine saglik. Ne guzel bir yemek bu. Etsiz de guzel olur mu acaba? Insallah bir gun denemek uzere arsivime kaldiriyorum. Sevgiler...

Aybike Ceylan dedi ki...

Rabia'cigim,
Ne guzel bir tarif vermissin. ellerine saglik, degisik bir yemek olmus.
Sevgiler.

Adsız dedi ki...

Rabia'cığım çok farklı tarifler ve lezzetler sunuyorsun bizlere ellerine sağlık
sevgiler

Papatya dedi ki...

Kuru patlıcan başını ilk kez duyuyorum. İsmi gibi değişik bir yemekmiş :)

Nukhet dedi ki...

Ellerine saglik Rabia

Sayenizde ne degisik yemekler ogreniyorum. Sevgiler

ayseyaman dedi ki...

Hiç öylesine uğradım. Benim şahane yorumuma şahane bir cevap vermişmisin diye geldim de :) Hayda canım öptm sevgilerle :)))

Adsız dedi ki...

Canım Rabiam, şahane olmuş. Mıcırık aşı :) Ellerine sağlık. Fıstıklı barıda merak ettim açıkcası :))

Sımmsıcak sevgilerimle...

*Ra dedi ki...

Açelyacığım aslında değiştirsem mi ismini diye düşünmedim değil aslında. Çok ilginç bir isim değil mi? Teşekkür ederim canım.

Minik kuş, etsiz de olur canım, neden olmasın ki? İnşallah denersin canım.

Aybikeciğim, değişiklik olsun dedim, bu sayede ilk defa ben de denedim. Resmine baktıkca canım çekiyor şimdi de.

Nurcuğum, çok teşekkür ederim canım.

Papatyacığım, kuru patlıcan başı ilginç evet :)) Ama dolmalık patlıcanların başlarını bu şekilde değerlendiriyorlar. Yemeğe de çok yakışıyor inan bana.

Nükhetciğim, hala aklımda son pastan. Kıskanıyoruummm.

Ayşeciğim, öyle güzel yoruma güzel cevap vermek gerekiyor değil mi canım. Hoppaaa oynamaya devaammm. :D

Zerrinciğim, canım benim, ben sana kaç zamandır geliyorum ama yorum bırakamıyorum. kendimi kötü hissediyorum. Fıstıklı barı tekrar denemeyi düşünüyorum canım. o zaman resmini eklerim.

Sevgilerimle.