Perşembe, Ekim 26, 2006

Cirgindiş

Cirgindiş Çeçenlerin en sevdiği yemektir. Ben de bir Çeçen gelini olarak kayınvalidem yaparken resimlerini çekip sizi bu meraktan kurtarmak istedim. Aldığım tarif ise şöyle
Malzemeler:
Kemikli et
Un
Su
Tuz
2 büyük baş sarımsak
2-3 yemek kaşığı margarin
Salça
Yapılışı:
Öncelikle eti geniş bir tencerede bol su ile haşlarız. Hamurunu ise un, tuz, et suyu ve normal su ile hazırlarız. Et suyu hamurun yumuşak olmasını sağlarmış. Resimlerde gördüğünüz gibi, önce hamuru küçük küçük rulolar yapıp, sonra da bıçakla kesip daha da küçültüyoruz. Her birini unladığımız tahtaya koyup, dört parmağımızı üzerine bastırıp çekiyoruz. Böylece hamurumuz incelmiş ve şekil almış olacak. Hamur bitene kadar aynı işlem yapılır.
Haşlanan etleri ayrı bir kaba alıp, üzerini soğumaması için kapatalım. Eti haşladığımız su azalmış ise üzerine biraz daha su ekleyip kaynatalım ve içerisine hamurlarımızı atalım. Hamurları iyice yumuşayana kadar kaynatıyoruz. Yaklaşık 20 dakika. Haşlama suyunun çok olması gerek.
Diğer tarafta ise margarini bir tavada eritin ve içerisine bir ya da iki kaçık kadar salça koyup iyice karıştırın. İçerisine iyice ezilmiş sarımsakları ilave edin. Servis ederken de içerisine hamurları haşladığımız sudan birkaç kepçe koyalım.
Hamurlar haşlanınca genişce bir tepsiye çıkarın ve eti ve sarımsak soslarını arasına yerleştirin. Haşlanmış hamurlar sarımsak sosuna batırılır ve bir parça et alınarak yenilir.
Çeçenlerin vazgeçilmez yemeği cirgindiş işte böyle bir yemek.

5 yorum:

Adsız dedi ki...

Selam,
Biz(çeçenler) bu yemeğe haltmış diyoruz.Bu ismi ilkkez duydum

Adsız dedi ki...

harika bir yemek,herkeze tavsiye ederim 1 2 yedikten sonra tiryakisi oluyosunuz.saygılar

Adsız dedi ki...

harika
bir yemek
çeçen deilim ama
maraşta görevli
iken öğrendim
iyiki öğrendim
ben tavuklu ypıyorum
nnnefiss nefusss

Adsız dedi ki...

12 kere yemeğe gerek yok
1 kez yiyin yeter

Adsız dedi ki...

tüm çardak kasabasına ve bana öğreten zahideye selamlarnefis bir şey valla birkez yiyin
derde deva bişetavuk suyuna bir soğan ve kkırmızı biberde atın
benn ayfer zahide seni seviyorum