Cuma, Ekim 13, 2006

Tarhana Çorbası_Maraş Usulü











Tarhana deyince genelde akla baharatlı kurutulmuş hamur akla gelir. Bizim tarhanamız biraz farklıdır. Dövmeyi pişiririz, soğuduğunda süzme yoğurtla karıştırıp, sonra da tepsilerde köfte gibi parçacıklar halinde kuruturuz. Maraş tarhanasının sadece kurutuluş aşaması farklıdır ama malzeme farklılığından olsa gerek daha lezzetli olur. Annem de bir Maraşlı olduğundan aşinayızdır Maraş mutfağına. Şimdi gelelim tarnanın çorbasının yapımına.
Parantez içindekiler benim yaptığım ölçülerim.
Malzemeler...

  • Kuru tarhana(iki elimle 3-4 avuç)
  • Su(2 lt kadar)
  • 4-5 diş iri sarımsak
  • Nane-Yağ
  • Tuz

Yapılışı...

Tarhanayı 9-10 saat öncesinden üzerini geçecek kadar su koyup bekletiyoruz. Bu süre zarfında tarhanamız iyice yumuşamış olacak ve ekşi suyu çıkacaktır. Ekşi olmasını istemiyorsanız suyunu döküp yıkayın tarhananızı. Üzerine de tarhananınızın miktarına göre su ekleyip pişirmeye bırakıyoruz. Ben düdüklüde pişiriyorum daha güzel ve kısa sürede. 45-50 dk orata hararetli ısıda piştikten sonra blendırdan geçirip, ezdiğimiz sarımsakları ilave ediyoruz. Üzerine kızgın yağada kavrulan naneleri döküyoruz.

Mis gibi tarhana kokusunu alır gibiyim...

Afiyet olsun herkese.

Hiç yorum yok: