Pazartesi, Aralık 25, 2006

Bayram Kurabiyesi

Çocukken, arkadaşlarım adımdan dolayı bana "kurabiye canavarı" derdi. Aklıma gelen tek kurabiye ise bayramlarda yapılan kurabiyemiz olurdu. Evet kurabiyeyi çok severdim. Annemin özenle hazırlayıp sakladığı kurabiyeleri bulup, gizlice fıstıklarını yerdim. Hatta fıstığı büyük olanı seçerdim ki dişe dokunsun değil mi? Yıllar oldu yapmayalı. Sonia'nın düzenlediği etkinliği fırsat bilerek yapayım dedim. Anteplilerin bayramlardaki vazgeçilmez kurabiyesidir. Gerçi şimdilerde pastahanelerde hazır satılıyor.
Damakta ezilecek şekilde bir kıvamı vardır.
Benim en sevdiğim ise fıstıklı olan. Fındıklı yapanı hiç görmedim. Bu arada fındığı kahve makinemde inceltirken, makinem yandı.
Resim çekerken ise; benim tatlı kuzum kurabiyelerin fıstıklarını aşırıyor. Kime çekmiş acaba. :))
Ortada ise kendime torpil geçtiğim kurabiyem var.

Malzemeler:
  • 250 gr incecik çekilmiş irmik
  • 250 gr un
  • 250 gr oda ısısında katı yağ(ben vita yağ ve sade yağ karışımı yaptım. Tereyağ ya da margarin kullanılmaz)
  • 250 gr pudra şekeri
  • Üzerine fıstık


Fıstıklı yapmak için 100 gr ince çekilmiş fıstık
Fındıklı yapmak için 50 gr çekilmiş fındık.
Yapılışı:

  • Yağ ve şeker, krem kıvamını alana kadar mikserde çırpılır.
  • Ardından irmik ve un atılır. Hamur yoğurdukça kendine geliyor. Ben, çiğ köfte yoğurur gibi yoğurdum.
  • Kıvamını anlamak için ise rulo yapıp uçlarını birleştirince çatlama yapmıyorsa olmuştur.
  • Ben hamuru ikiye böldüm. Yarısını fıstıklı, kalan yarısını sade ve fındıklı olarak. Yalnız, fıstık ve fındık ilave ettiğinizde tekrar yağ ihtiyacı oluyor. Ben fıstığı ve fındığı ekledikten sonra, kıvamını yakalayana kadar yağ ilavesi yaptım.
  • Yağlanmamış tepsiye, resimdeki gibi şekil verilir ve önceden ısıtılmış 170 C fırında 10-15 dk. pişirilir.

Muhabbetle kalın...
Not: Etkinliği tek kurabiye ile katılmak istemezdim aslında ama Utku ile ancak yetişebildim.

25 yorum:

Hesna dedi ki...

Rabia Merhaba
İşteki yoğunluktan dolayı bir süredir blogları takip edemiyordum.bugün bir baktımki neler var neler.
ekşili maraş çorbası çok lezzetli görünüyor. ama kurabiyeler mahfetti beni bunlar nasıl güzel olmuşlar böyle.ağızda eriyen türden olduğu belli. bende ilk fırsatta deneyeceğim. eline sağlık.

hesna

Adsız dedi ki...

Merhaba bloğunuzu bugün gördüm bayıldım çok güzel ve özellikle bebeğinizle olması çok güzel bir duygu bilgisayarımda sık kullanılanlara ekledim sizi benide linklerinize eklermsiniz Sevgilerile Kirazdalı

Unknown dedi ki...

adım çıkmamış benim

Adsız dedi ki...

merhaba rabia,ben blogunuzun hastası olabilirim bu kurabiye tarifinden sonra çünkü ben bu kurabiyeleri çooook ama çoook severim...antepli arkadaşlar getirirdi ama şimdi yapmayı öğrendim sayende süperrr..

Adsız dedi ki...

merhaba rabia sana taaaaaaa antepten yazıyorum bloğunu bu gece google dan bişeyler ararken buldum ve okadar güzelki ne aradığımı unuttum.bu konudaki yüzlerce blogdan en çok beğendiğim portakal ağacıydı antepten portakal ağacı tadında bir blog yazıldığını görünce çok sevindim.kaliteni tebrik ederim

EGE dedi ki...

Rabia merhaba !
sana yetişmek mümkün değil ,bir bakıyorum birçok yemek tarifi.nazar değmesin valla,maşallah sana. bayramda kilisten görümcemler geliyor,onlara bu kurabiyeyi yapmalıyım.ellerine sağlık...

*Ra dedi ki...

Hesnacığım meşgul olduğunu tahmin etmiştim. Diğer posta yorum bırakmamışsın çünkü. Kolay gelsin canım sana, hemen ziyaretine geliyorum.

Kiraz merhabalar canım. Ben de seni hemen ekliyorum linklerime. Ziyaretine gelirim sık sık.

Süheylacığım merhabalar. Seviyor olmana çok sevindim inan. Ben de çok severim. Sabahleyin yine bir kaç tane aşırdım işe gelmeden önce.

Zeynepciğim taaaa Antepden yazıyorum demişsin canım aramızda çok fazla mesafe yok sık sık görüşelim tamam mı? Antepli blogcu bir arkadaş aramaktayım kendime. :))) Bu arada beğenmiş olman beni inan çok mutlu etti. Moral verdin gerçekten.

Vee Gültaç canım merhaba. Sana bir sır vereyim. Benim de görümce Maraşta oturur. Canımın çektiği şeyleri söylerim o da gelirken alır gelir. Sağolsun kırmaz beni. Bol bol dondurma, tarhana ve çörek yeriz. Sen de denemelisin.

Ziyaretiniz için çok teşekkür ederim. Muhabbetle kalın...

SEDA dedi ki...

kurabiyeler çok güzel görünüyor,ellerine sağlık.sanki pastanelerde satılan ve benim çok sevdiğim un kurabiyesi yumuşaklığında gibi geldi bana.

seda
tarifname.blogspot.com

Adsız dedi ki...

Rabiacığım ellerine sağlık gerçekten çok güzel olmuş. Antepli olarak bu kurabiyenin ustalık isteyen bir kurabiye olduğunu söylemeliyim diğer arkadaşlara. Çok yapan olur ama öyle herkesinki güzel olmaz. Seninkiler de çok güzel duruyor. Ben de denemek istiyordum senin tarifinden yapacağım inşallah.

*Ra dedi ki...

Naileciğim zaten kurabiyelik un hazır satılıyor biliyorsun. Kolaylıkla yaparsın eminim. Sadece vita yağ ya da sade yağ koyma. Benim gibi karıştır. Kokusu güzel oluyor. Fındıklısını da denemeni tavsiye ederim. Biraz zor tutturdum kıvamını ama benim yağ konusundaki pintiliğimden kaynaklanıyor. Kilolar aldı başını gidiyor. :))
Sevgiler...

tugce:-) dedi ki...

rabia,
bence çok da iyi etmişsin bu tarifle katılmakla, sanırım bunun için ufaklığa bir teşekkür borçluyuz. insanın çocukluğundan kalan lezzetlerin yerini hiçbir şey tutamaz değil mi? eminm ben de çocukken yesem bunlar bayılır, ve fıstıklarını da itinayla çalardım :) bayrama değil belki ama bayramdan sonra kesin yapacağım :)
(artık "ev pastane gibi kokuyor yeter kurabiye yaptığın" diyenler var da :) bayramdan sonra bunları yapmamı engeleyemezler tabii :)) )

Tuba dedi ki...

Rabia'cigim, ellerine saglik, kesinlikle bu da denenecekler listesinde. Super gozukuyorlar. Bu arada iyi bayramlar ve mutlu yillar canim.

*Ra dedi ki...

Tuğçe evin kurabiye kokmasına bayılıyorum. Sıcacık bir havası oluyor. Dışarıda da yağmur ya da kar varsa, hazırladığın kurabiyeleri bir fincan çay ile yemek ne kadar da zevk verici. Teşekkür ederin ziyaretin için.

Tubacığım deneyecek olmana sevindim canım. Senin de bayramını kutluyorum ve iyi yıllar diliyorum.
Sevgiler...

ev perisi;) dedi ki...

Yeni yılınızı ve bayramınızı en içten dileklerimle kutluyorum;)))
SEVGİ VE DE MUHABBETLE...

Adsız dedi ki...

Eline sağlık,nefis görünüyor...Buradaki (İstanbul) bazı baklavacılar da da oluyor bu kurabiyelerden,arasıra alıp hasret gideriyoruz :)
Küçükken ben de fıstıklarını seçmeye bayılırdım çocuklar için çok cazip galiba :)


İyi bayramlar ve yıllar diliyorum...

Selam ve sevgiler....

*Ra dedi ki...

Ev perisi senin de bayramını ve yeni yılını kutluyorum canım.

Serin mavi bir fıstık ile mutlu olabiliyormusuz çocukken. ne güzel zamanlarmış diyorum hep. Benimkini şimdiden memnun etmek güç.

Hanifeciğim o parmaklara ben de bayılıyorum. Tamamen kendiliğinden gelişti herşey. Tam çekerken elini uzatmış fındığım.
Bu soruyu da bekliyordum aslında. Buradaki margarin ve tereyağda su oranı yüksek. Bunlarla yapıldığında kurabiyelere verdiğimiz şekilden eser kalmaz ve dümdüz olur. Dümdüz şekil aldığından pişerken de sertleşir. Aslında hiç bir kurabiyenin margarin ile yapılmayacağını ve % 100 katı yağ kullanılması gerektiğini okumuştum bir yerde. Galiba bahsettiğin yağ % 100 yağdır. Oralarda var ama buralarda vitadan başka seçenek var mı bilmiyorum.

Sevgiler...

Hanife dedi ki...

Tesekkurler Rabia,
Ben bir bakinayim bakalim:))

Adsız dedi ki...

sevgili rabia
bende hiçbir zaman kurabiye yapamadım yada yapmayo sevmiyorum bilemicem.Bende bu bayram kurabiyesini epeydir yapmak istiyordum ama maalesef yapamadım şimdi sizin tarifinizle deneyeceğim bakalım güzel olacakmı sizinki çok güzel görünüyor
antepyemek.blogcu.com

*Ra dedi ki...

Antepli birinden beğeni almış olmak gerçekten güzel.
Denerseniz afiyet olsun size.
Sevgilerimle.

Adsız dedi ki...

ben de Gaziantepli birisi olarak bayilirim bu kurabiyelere...Ama neredeyse 17 yildir gitmiyorum.Tarifi gorunce cok sevindim.Fakat sade yag ve vita dediginiz yagi Ankarada nerede bulabilirim ?Ya da bu sonucu elde edebilecegim baska marka varsa o da olabilir.Eger yardimci olursaniz sevinirim.Ellerinize saglik...

*Ra dedi ki...

Meltemciğim,
Tarin yağ ya da Vita yağ olarak marketlerde satılıyor. Önemli olan su oranının çok düşük olması. Bu yoğların su oranı düşük ya da yok tam bilmiyorum.
Eğer su oranı yüksek olursa kurabiyelere verdiğin şekil kalmaz. Dümdüz olur canım. Ankarayı bilmediğimden nerede bulunur bilmiyorum canım. Tarin ve Vita markalarını birilerine sor. Bilen biri vardır muhakkak.
Sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

rabia merhaba; ellerine sağlık önlüğüm üzerimde hızla tarif arıyorken rastladım bu kurabiyelere ama tabi yağ problemi bende de var. vitayağ ile sade yağ karışımı demişsin . vita yağı araştıracağım ankarada sade yağ'ın markası ne? tarin yağ sanırım vita yağ ile aynı .

*Ra dedi ki...

Sevgili Funda sade yağ da marka yok malesef canım. Burada süt şarküterilerinde satılıyor sanırım. Ben de başkasına aldırmıştım. SAdece tarin veya vita yağ ile de yapabilirsin canım. Ellerine sağlık şimdiden. Sevgilerimle.

Bnei Baruch Türkiye dedi ki...

Selamlar.

Blogunuzu un hakkında bilgi edinmeye çalışırken buldum.

Ben de Gaziantep'de doğdum ve uzun yıllar orada yaşadım. Sonra İzmir ve şimdi de İsrail-Petah Tikva da yaşamaktayım.

Ben kurabiyelik unun nasıl olması gerektiğini öğrenmek istiyorum. Glutenli mi yoksa glutensizmi olmalı? Protein oranı ne olmalı?
Bu ülkede henüz yeniyim ve daha açıkda satılan un göremedim. Antepde ki gibi fırınlarda yok. Herşey pakette ve hazır.

Kurabiye yaparken kıvam konusunda çok sorun yaşadım yaptığım her kurabiye tariflere tamamen uygun ama çok yumuşak veya anteplice dersek "cıvık" kalıyor. Sonra un ekliyorum bu seferde sert oluyor.

Bilginiz varsa ve bunu ifade edebilirseniz çok sevinirim.

Selam ve saygılar.

Adsız dedi ki...

MUSA BEY!!!
Kurabiyelik unun öncelikle gluten oranının min. 27 max. 32 olması gerekmektedir. Protein oranın ise min. -0,5 + 12 max. olması gerekiyor. Zaten glutensiz unları her yerde bulamazsınız özel olarak üretilir. Türkiyede üretilen bütün unlar yukarıda belirtmiş olduğum kriterlere uygundur. Bulunduğunuz ülkede Türkiye de üretilmiş unlar mevcut. Üretim yerine dikkat ederseniz imalatçı firmasını Türkiyede olduğunu görebilirsiniz.
Kıvam konusunda da eğer sorununuz devam ederse kullanmış olduğunuz unun içerisini bir miktar sıfır numara kodlu olarak satılan irmikten belirli bir ölçüde eklerseniz gerekli kıvama ulaşaşabilirsiniz.
Saygılar.

AYDINLAR UN