Cumartesi, Aralık 09, 2006

Beyran


Beyran Anteplilerin kahvaltıda yedikleri bir çeşit çorba. Genelde evde yapılmaz, bunu yapan ve bu çorba ile ün salmış lokantalar vardır. Oralarda servis bakır tabaklarda yapılır ve yağ olarak iç yağ(beden yağı) kullanılır. Et didiklenmiş haldedir kemikli servis edildiğini görmedim hiç. Ben onunla uğraşmak istemedim açıkcası. Bakır tabağım da, iç yağım da yokdu. Et haşlama yapıyordum, suyunu değerlendireceğim ya Utku içsin diye, içine pirinç attım. Baktım Beyran gibi olur. Sos da hazırladım. İşte beyraann. Tadı aynıydı. Tek fark sunumu. Bir sabah Beyran yemeye gittiğimde orijinal resmini çekip yayımlarım. Görüntü dahi iştah açar. Tabi şimdi sabah sabah bu yenir mi diyorsunuzdur. Bir dilim limon ile öyle güzel yenir ki. Biz Antepliler severiz boğazımızı. :))
Malzemeler:
  • 1 kğ kadar kuzu gerdan
  • 1 çay bardağı kadar pirinç
  • 10 diş kadar sarımsak
  • kırmızı toz biber-karabiber-tuz
  • 3 yemek kaşığı tereyağ

Yapılışı :

  • Bildiğimiz et haşlaması yapılır.
  • Et piştikten sonra ben içerisine direk pirinci attım. Normalde lokantalarda pirinç ayrı yerde pişmiş halde durur. Bakır tabağın dibi iç yağ ile yağlanmış olur, pirinç, üzerine et haşlaması ve sarımsak sos konulur yanında bir dilim limon ile servis yapılır.
  • Yağı erittim, kırmızı biber , karabiber ve ezdiğim sarımsakları da ilave ettim.

Tabağıma çorbamdan koyup üzerine de sos koydum istediğim kadar. Limon da sıkıp bir güzel içtik. Limonu çok seven Utkuya göre oldu tam. Utkunun damak tadı bu arkadaşlar. Sarımsaklı, ekşili ve hafif acı. Bu tadı çok seviyor. Tatlı ile arası pek yok. Bebeğiniz için besleyici ve istah açıcı.

Afiyetler olsun herkese. Muhabbetle...

6 yorum:

LaMa dedi ki...

Cok guzeeel,
kahvalti oncesi okuyorum madem kahvalti da ciiliyor,gondermeni rica ediciim rabiacim:)
Svegilerr

munevver dedi ki...

Rabiacığım,bizde eşim ve çocuklar,okula gitmeden sabahları çorba içerler.O nedenle hiç yadırgamadım.Bu çorba da olabilir bizim için.Eline sağlık.
Ayrıca tatlıyla ilgili dönüp bilgi verdiğin için teşekkür ederim...
Sevgiyle,nanelimon.

Adsız dedi ki...

Ellerine sağlık. çok değişik bir tarif.

www.blogcu.com/pembeli

SEDA dedi ki...

kahvaltıda bu tür şeyleri yiyemiyorum ben ama ekşili, sarımsaklı harika birşey olduğu belli.ellerine sağlık.

seda
tarifname.blogspot.com

*Ra dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
*Ra dedi ki...

Ahh Lama tahmin edersin ki göndermeyi çok isterdim. :)

Münevver hanım, sabahları çorba hazırlıyorsunuz ne güzel. Benim de annem sürekli yapardı. Ben de annem gibi olmaya çalışıyorum. Maraşlı olduğundan kendisi çorba çeşitleri çoktur. Yakında deneyip sizlere de tarifini vereceğim.

Pembeli çok teşekkür ederim.

Sedacığım, zaten ben de kahvaltı için hazırlamadım. Aşkam yemeği için yapmıştım. Sabah sabah evde et haşlama kokusu çekilmez açıkcası değil mi? Direk lokantaya bunu yemek için gittiğinden yenilebiliyor. Hatta bir çok lokantanın camında, kapısında "sabahları beyran" diye yazar. Bu da böyle bir kültür işte.

Muhabbetle arkadaşlar. Nazik yorumların için teşekkürler.