Perşembe, Ocak 25, 2007

Tarhana Çorbası

Tarhana çorbasını siteyi ilk açtığım zamanlarda Hilal'in isteği üzerine hazırlayıp, tarifini vermiştim. Canım arkadaşım ne çok sever bu çorbayı. Annem ne zaman yapsa , bir şekilde ulaştırırdım ona.
Görmeyenler olabilir ve oradaki resim çok çirkin diye yenisini çekip ekledim.
Çorbayı bu sabah Utku için hazırladım. Kokusu tüm binayı kapladı neredeyse. Bana annemi hatırlattı yine. Şuan Bodrumda kendisi. Uzun süre gelmeyecek. İçim sızladı durdu. Anılarımın arasında yudumladım çorbamı. Annem nohut da koyardı, bazen de Maraştan getirdiği şalgamı(beyaz renkli turp gibi bir sebze) dilimleyip koyardı. Ondan pek hoşlamazdım küçükken ama sonraları sevmeye başladım. Şimdilerde ise, Maraşa ilk gittiğimde almak var aklımda.
Bu kuru tarhanayı annem yapmıştı. Dövmemiz(aşurelik buğday) Maraştan gelir. Dövme faktöründen olsa gerek, iki şehrin tarhanalarının malzemeleri aynı olmasına rağmen, tadları farklı. Maraş tarhanasını pişirince daha homojen bir yapıda oluyor(yukarıdaki resimden de anlayabilirdiniz). Antep tarhanasını pişirince dövmeler ağızda çiğnenebiliyor. Çünkü Maraş dövmesi değirmende bir kaç defa çekiliyormuş. Unlu bir yapısı var.
Annem de Maraş dövmesi ile yapmıştı. Resimdekinin tadı Maraş tarhanası; şekilleri ise Antep tarhanası. Maraşta tarhanalar "çiğ" üzerine incecik serilir ve kurutulur. Antepde; köfte gibi avucun içinde sıkılarak şekil verilir ve temiz bir çuval üzerinde ya da tepside kurutulur. Tarhana kültürü apayrı bir konu arkadaşlar. Detayları ile bir ara yapıp eklerim resimlerini. Bu arada kendim hiç yapmadım ama annemden çok gördüm. Yapabileceğimi düşünüyorum.
Maraşlılar için tarhana yapmak ve yemek bir tutku. Sadece çorbası yapılmaz. Kızartılarak da yenir. Ya da kuru kuru yenir. Tam kurumamış haline firik derler. Maraşta birilerine misafirliğe gittiğinizde ceviz ya da badem ile birlikte bir tabak tarhana gelir önünüze. Ah ne lezzetlidir anlatamam. Cips tarhana var şimdilerde. Çok seviyorum. Görümcem sağolsun (Maraşta yaşıyor kendisi) sık sık dondurma ile tarhana alır gelir.
Artık evde yapamaz olduk, herşey geride kaldı. Zaman mı bizi değiştirdi biz mi onu bilemiyorum. Değişti alışkanlıklarımız. Canımıza mı eziyet edemiyoruz acaba? Artık fabrikaları var. Yalnız evde yapılanlar gibi olmuyor tadı. Yoğurdunu az koyuyorlar. Yine de özlemimizi gideriyoruz.
Şu andan itibaren aklıma koymuş bulunmaktayım. Yaz geldiğinde kendim yapacağım inşallah. Tabi Maraşa gidip " "çiğ" almam gerek önce. Resimde çiğ üzerine serilmiş Maraş tarhanalarını görüyorsunuz. Son iki resmi Maraşın yerel sitesinden aldım. Burada tarifini de vermişler. Güzel anlatmışlar.
Ama ben size yapacağım merak etmeyin ;))

Yine uzun yazmanın rahatsızlığı içindeyim. Kısa kesip veda ediyorum. İyi hafta sonları sizlere.
Muhabbetle....
Not: İrem kızın doğumgünü var Cumartesi. Pastası benden. Bu akşamdan başlıyorum hazırlığa. Pazartesi ortaya facia mı, yoksa başarılı bir pasta mı çıkmış hep beraber göreceğiz arkadaşlar.

16 yorum:

yemek dedi ki...

Ah rabia, bu yıl nedense tarhana getirmedim, hatamı çorbanı görümce anladım. Burada yapmaya çalıştım ama, tam bir felakete dönüştü, sanırım açık havada olması gerekirdi. Tarhana yapımını hiç görmedim, bize de köydeki yakınlarımızdan gelirdi, veya annem Elmacı pazarından alırdı.Hey gidi günler...

Adsız dedi ki...

Rabia cım bizim burda senin bahsettigin tarhanayı bilmiyorlar. Burda tarhanalar toz halinde salçalı olur. Bu sebepten rengi kırmızımsıdır.ama ben en çok senin bahsettigin antep tarhanasından severim.hani böyle top top semsert olur ıslatınca yumuşar ya ondan:) (anlatıma bak ama) ya şimdi canım çok istedi annem olsa yapardı.Ama şimdi benim annemde İstanbul da yani seninle aynı durumdayım bende. Evde de yokki bundan ne yapsamki? En iyisi anneme sipariş vermek ve göndermesini istemek.ben hemen telefon a sarılayım o zaman.... Betül...

*Ra dedi ki...

Lavantin canım benim, belki 2.defa denersen başarırsın. Dövmeyi iyice pişirip, soğuttuktan sonra bir gece süzülmesini beklemek gerek. Temiz bir bezde.
Sonra katı bir kıvamı oluyor. Onu tepside ya da çuval gibi temiz bir şeyin üzerinde güneşte kurutman gerek. İyi kurumazsa böceklenir daha sonra. Özlemişsin buraları belliki.

Betülcüğüm, senin bahsettiğin tarhanadan da bana İzmitten arkadaşım göndermişti. Onu yapması çok kolay. Ben de acil çorba gerektiğinde ondan hazırlıyorum. Ama bizim tarhanana gibisi yok. alışkanlık mı bilmiyorum bizimkisi. Benim ki sonuydu tarhanamın. Ben de Maraştan görümceme sipariş vereyim bari :))

Muhabbetle...

Adsız dedi ki...

Merhabalar tarhana çorbasını bende çok severim,harika görünüyor,ellerinize sağlık
sevgilerle..
www.denizesintisi.com

Adsız dedi ki...

Merhabalar, bende bir Kahramanmaraşlı olarak tarhana çorbasını çok severim, ellerinize sağlık.

Adsız dedi ki...

bu havalarda ne güzel olur sıcak sıcak ellerine sağlık rabiacım bence haftasonu harika bi pasta bizi beklior olacak sayfanda bol şanslar

*Ra dedi ki...

Teşekkür ederim Denizesintisi. Ben de seni ziyarete geldim. Siteni çok beğendim canım

Pembeli sen Maraşlısın demek. Çok sevindim. o zaman bu çorbanın lezzetini de iyi bilirsin.

Seddacığım bana moral verdin canım. Çok teşekkür ederim. Şeker hamuru ile çalışacağım. Becerebilecek miyim bakalım.
Muhabbetle kalın.

yemek dedi ki...

Ya Rabia, ben dün mimlenmeyle ilgili heyecanla sorular sorarken, eşime verdiğim sözü unuttum. Eşim mesleğinden dolayı, bilgisayar alanında özellikle internette girip çıkmadığı yer yoktur. Dolayısıyla internetle ilgili olarakta birsürü olumsuz olaylarada şahit oluyor. Ben ilk sayfa hazırlarken, kişisel bilgilerimi yazmamak ve tamamen sanal kalmak konusunda ona söz vermiştim. Bu sebepten, malesef mimlemeni kabul edemiyorum canım, lütfen beni anla.İnşallah Antep'e geldiğimde görüşürüz. Üzgünüüüüüm!

*Ra dedi ki...

Lavantin hiç önemli değil canım.
Bu oyun da zaten kafamı karıştırdı. Bazıları 5 soru var sabit onları cevaplamış bazıları da benim gibi yapmış. Anlayamadım.
Neyse
sorun değil canım

yemek dedi ki...

Anlayışın için için teşekkürleeeer. Seni kırarım diye çok korkmuştum.

Adsız dedi ki...

slm bizim oralaradada cok toz tarhana kulanilir ben ilk defa top tarhana ile tanistigimda cok deysik gelmisti bana tadi sizinkiside birazdaha farkli ama eminim tadida cok guzeldir..

*Ra dedi ki...

Lavantin rica ederim canım. Neden kıralıyım ki. Sen rahat ol canım

Asya hanım merhabalar. Sizi burada gördüğüme sevindim. Bizim tarhana toz tarhanadan çok çok farklıdır. Ben toz tarhana da kullanıyorum ama bunun yeri ayrıdır bizim için. Toz tarhanayı burada bilmezler.

Muhabbetle...

Adsız dedi ki...

Eline sağlık canım,çok güzel görünüyor.Bize de (anneme) gelirdi eskiden bu tarhanalardan Antep'ten.Unutmuşum neredeyse tadını ) Benim çocuklarımda çok seviyor tarhana,Kütahya Gediz tarhanası kullanıyorum ve tadı çokk güzel..

Selam ve sevgiler

İpek Kuscu dedi ki...

Merhaba Rabia,ben çok severim antep tarhanasını.Eğer bu tarhanayı yaparsan yapım aşamalarını detaylı anlatırsan sevinirim,çünkü bende denemek isterim.Her şey çok gzüel gözüküyor blogunda ,ellerine sağlık.Sevgiler.

Unknown dedi ki...

Rabia'cim islem tamamdir:)

*Ra dedi ki...

Serin mavi ne güzel hatırlatmışım sana bir şeyleri. Biz de severek yeriz. Tarhananın her türlüsünü severiz. Kütahya Gediz tarhanası nasıl merak ettim. Toz tarhanalardan mı?

Çilekciğim yapım aşamalarını yazın inşallah yaparsam ayrıntıları ile anlatırım canım.

Gülenay, hemen geliyorum canım.

Muhabbetle kalın...