Pazartesi, Şubat 12, 2007

Kalp Kek ve Bonbonlar(Browni)

Cumartesi günü ortaokul arkadaşım Hatice beni ziyarete geldi. Kendisi Mersinde yaşadığından pek görüşme fırsatımız olmuyor malesef. Bazı yanlış anlaşılmalar sonucu geç geldi biraz ama 3 saat nasıl geçti ben de bilmiyorum. Başladığımız her konuyu yarım bırakarak başka konulara geçtik. Ne çok şey vardı anlatacak. Güzeller güzeli arkadaşımı çok özlemişim. Kaybettiği üç çocuktan sonra tutunduğu Ekrem ile Utku çok güzel oyunlar oynadı.
Hatice tipik bir yengeç burcu kadınıdır. Pek bilmiştir kendileri :D Bunu okuyunca "Tijen" modunda "Rabiaaaa" diyebilir.
Ben de dünkü çocuğum(!), Hatice su börekleri yaparken, ben sigara böreği yapmayı bilmezdim. Haticeye farklı bir şeyler sunmak ya niyetim, fakat zamanım da yok, ben de klasik bir browni yapayım, kalp kalıp ile kesip şık bir sunum yapayım dedim.
Yanına da Kıtır Poğaca ile geçen haftadan kalan Kurabiyelerimden ikram edersem bu iş olacak dedim kendime.
Browni malzemelerini vereyim ...
Malzemeler:

  • 5 yumurta
  • 150 gr erimiş çikolata
  • 120 gr. margarin(oda ısında bekletilmiş)
  • 1,5 su br. un
  • 1,5 su br. şeker
  • 1 pk. kabartma tozu
  • 1 pk vanilya
  • 1 yemek kaşığı kakao
  • 1 tatlı kaşığı * Suriye kahvesi ve 1/2 çay bardağı su(aroma için kullandım)
  • Üzerine 200 gr(1 kutu) süt kreması ve 200 gr çikolata(ben 150 gr kullandım)

Yapılışı:

  • İlkin dikdörgen borcamımızı yağlayıp kaldıralım.
  • Yumurta beyazlarını ayırıp köpük köpük olana kadar çırpalım.
  • Ayrı bir kapta margarin, vanilya ve şekeri iyice çırpalım
  • Yumurta sarılarını ilave edip tekrar çırpmaya başlayalım.
  • Benmaride erittiğimiz çikolatayı ve aroma için yarım çay bardağı su ile 1 tatlı kaşığı Suriye kahvesini karıştırdım onu da ekledim.
  • Sonrasında elediğim ve karıştırdığım kakao, un ve kabartma tozunu da ilave ettim. Ve plastik spatula ile karıştırmaya başladım.
  • Son olarak da yumurta beyazlarını ilave ettim. Yavaş ve aşağıdan yukarıya doğru karıştırarak.
  • Önceden ısıttığım 175 C de fırında pişirdim.
  • Kek pişerken kremamı kaynattım ve kıydığım çikolatayı içine atarak erittim. Katılaşması için biraz beklettim.
  • Brownilerin içinin ıslak olması için çok fazla pişirmemek gerekiyormuş.
  • Kek piştikten sonra geniş bir tepsiye ters çevirdim ve kalıp ile kestim. Sonra da çikolata sosa batırdım. Ve üzerine inci şekerlemelerden birer tane koydum.



Keki kalıp ile kesince geriye kullanılmayacak küçüklükte parçalar kalmıştı. Çikolata sosum da arttı. Bunları birbirine iyice karıştırdım ve biraz dolapta bekletim.
Görüntü truff u hatırlatınca hemen yuvarlamaya koyuldum. Tekrar çikolata eritmeye mecalim kalmadığından fıstık ve hindistan cevize batırdım. İçlerine birer fındık ya da fıstık koymadığıma çok pişman oldum. O an için yetiştirme telaşından ve Utkunun elinden kaçırma uğraşlarından dolayı aklıma gelmemişti. Böylece tabağa koyacak yeni bir şey çıktı ortaya.
Kalan kekler ve bonbonlar, ertesi gün yemeğe aldığım Nur ablalara(Utkuya bakan komşumuz) dahi yetti. Çok sevildiler.
Bu arada Hatice Kıtır Poğacalarımı çok sevdi, hemen tarifini yazdı. Yemek sitem olduğunu bilmiyordu, telefonda görüşürken bu tür ayrıntılara girilmiyor. Kahveyi çok sevdiğinden brownileri de pek sevdi. Kurabiye için de bazı püfler aldı. Ben de kendimi bilmiş hissettim açıkcası. Büyümüşüüümmm. Kendime çok güldüm.

İyi haftalar diliyorum sizlere.
Sevgilerimle...

*Suriye kahvesinin Türk kahvesine göre daha yoğun ve acı bir aroması var. O nedenle kullandım. İsterseniz Türk kahvesi kullanabilirsiniz. Hiç kahve de koymayabilirsiniz.

22 yorum:

Tuba dedi ki...

Ben en cok rufflari sevdim. Bu arada Rabia, demek arkadasina gecen haftadan kalan kurabiyelerden verdin:)) Sevgilerle,

*Ra dedi ki...

Ama Tubaaa.
O kurabiyeler bayatlamaz ki hemen. Onlar dayanıklıdır. 2-3 hafta dahi serin yerde kalabilir. Truff mu desem bonbon mu desem karar veremedim. Ama onları ikram etmek de çok güzeldi inan. ;)
Sevgilerimle canım.

Adsız dedi ki...

Ellerine sağlı kRabia, brownie de trufflar da çok güzel. Pazar günü erken kalkabilseydim çıtır poaçalarını ben de deneyecektim ama busefer olmadı.

Gerçi sen açıklamışsın ama Antepli olarak ben de değinmeden geçmek istemedim. Bizim kurabiye ve kahkelerimiz bir süre tazeliğini koruduğu için böyle 1 hafta sonra bile rahatlıkla misafire ikram edilebiliyor.

Sevgiler..

Adsız dedi ki...

Rabia'cım brownilerin her iki şekliyle nefis olmuşlar, ellerine sağlık şık bir sunum olmuş, sevgiler..

Adsız dedi ki...

rabiacığım ne güel bir gün geçirmişsin eski bir dostla sohbetin tadına doyum olmaz hele bir de bu şahana browniler eşlik ederse
sevgiler

Betül dedi ki...

canım harika bunlar...birde kıtır poğçalarını denedim.çok basit ve çok lezizdi..

Hesna dedi ki...

Rabiacığım Merhabalar
Ben görmeyeli neler neler yapmışsın. hepside birbirinden güzeller. kıtır poğaçalar nefis görünüyor eğer yorgun olmazsam bu akşam bende denemeyi düşünüyorum çocuklarım beslenme çantalarına koymak için. Browni ve trufflarda harika olmuşlar bir taşla iki kuş vurmuşsun. ellerine sağlık canım.


Hesna

yemek dedi ki...

Rabia, brovni çook güzel görünüyor. Pastanedeki lere benzemiş çok beceriklisin çook. Aslında güzel görünen şeyleri çok severim ama yemeğe ayırdığım zamana birde süsleme eklenirse mutfaktan hiç çıkamam herhalde.
Sevgiyle kal.

Adsız dedi ki...

sevgili rabia,-bu sevgili güzin ablaya benzeyen başlıgın bir sebebi var yine bir sorum olacak çünkü- ben bir kere brwnie yaptım,kalıptan taştı fırına yapıştı,bir daha denemeye cesaret edemedim,çünkü brwnie ye kabartma tozu konmaz dediler..ama bakıyorum sen koymuşsun bu ne yaman çelişki..brownie ye k.tozu konur mu konmaz mı....beni aydınlat ne olur..bu hayati meseleye acil cvb bekliyorum..;))))))))))))))))

Adsız dedi ki...

bayıldım bu kalpli brownilere sevgililer gününde yapmalı herkez harika olur

umran dedi ki...

hepside birbirinden guzel gorunuyor ama ben kitir pogacalari mutlaka yapmaliyim dedim kendi kendime.sevgiler

*Ra dedi ki...

Naileciğim, kıtır poğaça hemen bayatlamadığından bir gün önce de yapıp arkadaşlarına götürebilirsin canım. Destek açıklaman için de teşekkür ederim canım. ;)

Ebrucuğum servis ederken de ilginç geliyor insanlara. Tabi onlar bloglardan habersiz basit şeyler de yapsam ilginç geliyor.

Sedacığım, sohbet harikaydı ama öyle yarım yarım kaldı herşey. Bir konu bitmeden diğerine geçiyor insan. Ahh dostluk farklı bir şey canım.

Betülcüğüm kıtır poğaçalarını gördüm, çok güzel görünüyorlardı canım. Afiyet olsn.

Hesnacığım,kıtırlar beslenme çantası için de güzel bir fikir. Deyim ise tam yerinde olmuş canım.

Lavantin, canım becerikli onca blogger varken ben aslında pek bir şey sayılmam. Öğrendiklerimi, gördüklerimi bu şekilde sunmaya çalışıyorum.

Sevgili Süheyla,;)
brownilerin kaptan taşması kabının küçük olmasındandır belki de. Bir çok browni tarifine bakarak kendi tarifimi oluşturdum. aşağı yukarı tarifler birbirine benziyor zaten. Bazılarında kabartma tozu ve soda birlikte kullanılıyor, bazılarında hiç yok. Benim de tepsim geniş olacağından kabartma tozu olmadan yapmaya cesaret edemedim.

Güliz ben de sonradan böyle düşündüm ama iş işten geçmişti. yarına özel birşeyler mi hazırlasam ki? ;)

Ümran hanımcığım çok doğru bir tercih benim her zaman favorim kıtırlardır.

Sevgilerimle...

munevver dedi ki...

Rabiacığım,eski arkadaşlarla sohbetin tadına doyulmuyor değil mi?Çok şey konuşmak istiyorsun,zaman kısıtlı..Yine de güzel bir gün geçirmişsiniz.(Arkadaşın da güçlüymüş benim gibi)
Brownileri çok beğendim,ne güzel sunum yapmışsın.Ellerine sağlık.
Öpüyorum seni ve Utkuyu..
nanelimon

*Ra dedi ki...

Münevver ablacığım eskimeyen dostlukları bulmak çok zorlaştı. Biraz da seçici olunca(bunu isteyerek yapmıyorum inanının) kendimi bazen yapayalnız hissediyorum. Var olan dostlarmın kıymetini biliyorum. Malesef hepsi şehir dışında. Böyle uzun zaman geçtikten sonra da verimli bir sohbet olmuyor. Arkadaşım gerçekten güçlü biri. Başka biri onun yerinde olsa gerçekten çok farklı bir durumda olurdu. Pdikolojik destek alıyor. Ama hala çok şık, hala çok bakımlı. Her zaman tanıdığım şıkır şıkır Hatice. Sanki bir şey yaşamamış gibi. Kendine uğraşlar edinmiş yeni yeni.
Browniler basit ama sunum ile herşeyi değiştirdim. Biz de sizi öpüyoruz. Sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

Bayıldım valla harika görünüyor,ellerinize sağlık...
www.denizesintisi.com

Unknown dedi ki...

Ayy Rabia'cim,
Ben browni hastasi biriyim zaten.Birde bu muhtesem goruntusu ile tam tamina hastasi oldum.Yapmsammi ki:(((ama kilo:((

*Ra dedi ki...

Ebrucuğum çok teşekkür ederim canım. Senin yaptıklarının yanında bu ne ki ;)

Gülenaycığım, kiloyu geç bak ben öyle yapıyorum. 7 kilo fazlam var. Eski pantolonlarıma giremiyorum ama yemeden de duramıyorum. Ah bu sürekli yiyip de kilo almayanları çok kıskanıyorum.
Sevgilerimle...

nilay dedi ki...

Sevgili Rabia :)
günün anlam ve önemine çok uygun olmuş kalp şeklindeki keklerin...hemde çikolatalı...ellerine sağlık canım :)
sevgililer günün kutlu olsun

Tuba dedi ki...

Rabia'cigim, sevgililer gununu kutluyor ve yuvandan sevginin hic eksilmemesini diliyorum, sevgilerle,

SEDA dedi ki...

Kekler ve trufflar ne güzel olmuşlar öyle...Ellerine sağlık.

seda
tarifname.blogspot.com

Adsız dedi ki...

çok güzel görünüyorlar,ellerine sağlık...sıcacık sohbetin yanında bu kadar çeşit yeterde artar bile :) 1 bardak çay da olacak tabii...

Selam ve sevgiler....

*Ra dedi ki...

Nilaycığım evet çok uygundu ama malesef tekrar 14 şubatta bir şeyler yapamadım. Yoksa çok güzel fikirlerim vardı. Eşime süprizden çok buraya birşeyler ekleyemediğime üzüldüm. Aman eşim duymasın aramızda kalsın ok ;)

Tubacığım bilmukabil. Çok güzel temennilerde bulunmussun canım. Teşekkür ederim.

Sedacığım, teşekkür ederim. Resim çekerken aklıma sen geldim. Seda olsa kimbilir bunları ne kadar güzel resimlerdi dedim. Ah sendeki yetenek biraz da bende olsa.

Serinmaviciğim, dostlarımla sohbeti öylesine özlemişimki. Çocukdu eşdi derken çok ihmal etmişim sevdiklerimi.

Sevgilerimle...