Pazartesi, Mayıs 28, 2007

Sarımsak Kebabı

Sarımsak kebabını bir Antepli olarak ilk defa gördüm ve yedim. Yöresel bir kebap çeşidimiz. Tarifini Antep yemek kültürü konusunda bilir kişi diyebileceğim Ahmet ustadan aldım. Daha önce tarifini verdiğim soğan kebabının sarımsaklı olanı sadece.

Fakat kuru sarımsak ile yapılmıyor. Şimdi tam mevsimi olan taze sarımsakların başları ile yapılıyor. Lütfen bunu atlamayın kuru sarımsağın keskin bir kokusu vardır bu nedenle kuru sarımsak ile yapılacağını zannetmiyorum.

Ağır olmadı mı diye aklınızda bir soru belirebilir; hayır olmadı. Öyle buram buram sarımsak kokan bir yemek değil. Yine de sarımsak ile arası iyi olmayanlara tavsiye etmiyorum. :)

Yerken ise sarımsakların bir tarafına çatal ile bastırmanız kabuklarının soyulması için yeterli oluyor. Çok acıkmışsanız işin bu kısımda sabrınız taşıp sinirlenebilirsiniz. :)

Malzemeler:
  • 750 gr. orta yağlı kıyma
  • 15-18 ad. taze sarımsak başı
  • Tuz-karabiber-su
  • Üzerine domates ve yeşil biber.
Nasıl yaptığıma gelince;
  • Taze sarımsakların baş kısımlarını kesip, tepelerini sivri bir bıçak ile oydum. Tek kat kalacak şekilde en dış kabuğunu temizledim.

  • Orta yağlı kıymayı tuz ve karabiber ile iyice yoğurdum.

  • Sarımsakları ikiye bölmeseniz de olur ama aldığım sarımsaklar çok büyük olduğundan ben bu şekilde yaptım. Bir sarımsak bir et köfte olacak şekilde tepsiye dizdim.

  • Üzerine tuz ve karabiber atıp, tepsinin zeminini çok ince bir tabaka kaplayacak kadar su ilave ettim. Üzerine domates ve biber arzunuza kalmış.

  • Pişirme işlemine gelince; hepinizin malumu semt fırınlarında pişti. Evde ise tepsiyi folya ile kapatıp pişirdikten sonra, ızgara ayarında üzeri açık bir şekilde kızara kadar pişirebilirsiniz.
Pide ekmek ile güzel bir ikili oldu sarımsak kebabı.

İyi haftalar diliyorum. Sevgilerimle.

12 yorum:

Adsız dedi ki...

yaa bu kadar olur rabiacığım :)))

demek ki pazarları sarımsak kebabı deneme günü. ben de bloğum için arşiv yapıyorum, bilenler bilir. dün ben de sarımsak kebabı yaptım ilk kez. çok nefis olmuştu. ama ben mahalle fırını yerine evdeki fırında yaptım. tarifini veririm bloğumu açınca nasılsa. seninki kadar kararmasa da bence harika olmuştu :)))

deneyin derim walla, özellikle antep dışındakiler için bir not: lütfen kuzu veya koyun eti dışında bi et kullanmayın. üstelik et de bayaa yağlı olmalı maalesef. yoksa lastik gibi oluyo :S tecrübeyle sabittir.

yemek dedi ki...

Rabia, ne zaman sarımsak kebabı görsem ve duysam, hafızamdaki kuvvetli bir hatıram gelir:
Sarımsak kebebı yaptığımız bir gün, evimizin emektar ve kıdemli kedisi maviş, içindeki et kokusuna aldanarak epeyce yemişti. Zavallı hayvan günlerce, etrafı oldukça rahatsız eden (ki sanırım kendiside oluyordu) sarımsak kokulu bir nefesle gezmişti. :)))
Sarımsak kebabının resmi bile tadını anlatıyor bance.
Selamlar...

pelin dedi ki...

Rabia, ellerine sağlık.Ben antep yemeklerine bayılıyorum. soğan kebabını yemiştim ama sarmısağı hiç yemedim. en kısa süree deneyeceğim.sevgiler

Adsız dedi ki...

Ay annemin lafıdır: Sarımsak gibi malın olsun...
Gerçekten öyle Rabia bir de soğuk ayran kapayım hemen geliyorum...Ellerine sağlık...

Adsız dedi ki...

Canım benim görüntü süper, eminim tadı da güzeldir. Ben de merak ediyordum ama soğan ve patlıcan kebabından sıra gelip deneyebilirmiyim bilmiyorum

Adsız dedi ki...

bence mevsimi geçmeden hemen dene naileciğim. soğanla pa uzunatlıcanı dah süre bulursun nasılsa :)

Unknown dedi ki...

rabia hanım merhaba, merak ettiğim bir tarifti doğrusu, artık tarifinize aynen uyarak yaparım. müsadenizle sizi linklerime ekliyorum. görüşmek ümidiyle...

serinmavi dedi ki...

Eline sağlık canım,çok güzel görünüyor.Biz de mangalda sarımsak pişiriyoruz mangal keyfi yaptığımızda çok da güzel oluyor,bunu da denemek lazım.......Selamlar....

Betül dedi ki...

rabiacım ama ben çok özeniyorum bu kebapları,o yemyeşil acı biberlerinizi,kızarmış domatesleri...Bende antepli kızı olarak tadlarını biliyorum ve hayranlıkla izliyorum yaptıklarınızı.Keşke imkan olsada bizde yapsak ne güel olur....

Adsız dedi ki...

ne ilginç bir kebab bu..ilk kez gördüm,sarmısaklar da yeniyor mu..yani cehaletimi mazur gör ama dedim ya bu kebabı ilk kezgördüm.ellerine sağlık canım,selamlar.

Papatya dedi ki...

Icinde bol sarmisak olan herseye bayilirim :)

Adsız dedi ki...

Mangalda sarımsağın tadını yeni keşfettim. bu kebap da süper olur bence... deneyeceğim,ellerine sağlık