Malzemeler:
- 2 yumurta
- 1/2 pk. yumuşamış margarin
- 1/2 su bardağı irmik
- 1 su bardağı pudra şekeri
- 2,5 su vardağı un(az gelirse un ilavesi yapılabilir)
- 1 pk. vanilya ve kabartma tozu
Yapılışı:
- Yumurta ve margarini elimiz ile çırparak karıştıralım.
- Şekeri vanilyayı ilave edip karıştırmaya devam edelim.
- İrmik, un, kabartma tozu ve unu da ekledikten sonra yumusak bir hamur elde edelim. Hamurun yumuşak olması bana göre önemli. Çünkü çok eklenmiş un şekerpareyi sertleştirebilir diye düşünüyorum.
- Tepsiyi yağlamaya gerek var mı tam olarak bilmiyorum ama ben her ihtimale karşı çok ince bir tabaka yağladım. Hamurumu istediğim boyutta yuvarlayarak fındıklarını içine batırdım. Bundan sonra şekerpareleri daha küçük yapma niyetindeyim. Tek çatallık olursa daha güzel olur diye düşünüyorum, böylece her lokmada fındık da yenmiş olur.
- Bir yumurta sarısını ve çok az yağı karıştırarak sürelim. Bu aşamada dikkat etmeniz gereken; fındıkları batırdığımız için hamur aşağı doğru eğimli olduğundan yumurtaları buralarda biriktirmemek gerek. Yumurta kokmaması için bu önemli bir detay.
- Bu şekilde 170 C deki fırında pişiriyoruz.
- Bu sırada 3 bardak şeker ve 3 bardak su ile şerbetimizi hazırlayacağız. Şerbetin içine Çeyrek limonu kabuklu bir halde atalım. Bu şekilde kaynatalım.
- Şekerpareler pişince bu sırada şerbet de kaynıyor olmalı. Her ikisi de sıcakken şekerparelerin üzerine şerbeti dökelim.
- Şerbetini çektiğinde soğumuş da olacağından artık yiyebiliriz.
Yanında bir dilim dondurma ile güzel bir ikili olacağı muhakkak.
İyi haftalar dileği ile. Sevgiler.
13 yorum:
Ellerine sağlık canım, bende tatlı için bir seçenek arıyordum. Oğlumun okulunda, yıl sonu için düzenlenen şenliğe birşeyler hazırlamam gerek. Bende Türk tatlısı yapayım diye düşünüyordum.
Selamlar...
canım ellerıne saglıkya...nefıs olmus...bende oktay ustanın hemen hemen hertarıfıne bayılırım:))
canımmm,
ellerine sağlık becerikli arkadaşım benim. harika görünüyor tatlılar. bu arada küçük lokmalar halinde olanı bence de çok iyi fikir. zaten ben kurabiyenin de minik minik olanını seviyorum çokoprensin de eti cinin de :)))
bu arada yanına dondurma deyince aklıma geldi, halepte ve şamda dondurmalar bizimkilerden biraz daha az şekerli. çünkü onlar da hep tatlının yanında servis yapıyor. bu pek hoş bi fikir gibi gelmeyebilir ilk başta ama, inanın tatlıyla yendiğinde hiç kesmiyor o zaman. evde dondurma yapanlara duyrulur....
Canım Rabiam, şekerparede şekerpare hani :))
Ellerine sağlık canım benim
rabia'cım çok güzel görünüyorlar. ellerine sağlık...
En sevdiğim tatlılardan bir tanesi ellerine sağlık canım;))
oktay ustanın tarifi becerikli arkadaşımın elinde hayat bulmuş adeta.şahane görünüyor..şekerpare tarifi diyet bittikten sonra yapılacaklar arasına alındı,bu akşam şu soguk turşunu denedim bakalım nasıl olacak..yarını iple çekiyorum..selamlar.
oğlumun en sevdiği tatlı kendi deyimiyle sekerfaredir.tarifini harika görünüyor en kısa sürede deneyeceğim.sevgiler
Canım merhaba;
Şekerpare benim en sevdiğim tatlıdır...
Anlayacağın acayip canım çekti görünce...:)
Süper görünüyor yaa...
Yakın tarihte yapma girişiminde bulunabilir miyim hiç bilmiyorum...:)
Hazır olanlarla bir süre idare edeceğim sanırım...
Senin elinden yemek vardı ama...
Kısmetse yeriz bir gün inşaAllah...
Ellerine sağlık canım...
Görüşmek üzere...
Selametle...
(Songül)
Lavantinciğim, denersen emin ol çok seveceksin canım.
Salihacığım, Oktay usta bu işi iyi bilenlerden.
İremciğim yardımcım oldun benim. Canım benim. Öptüm seni.
Zerrinciğim teşekkür ederim canım.
Seçil tavsiye ederim denemeni.
Şükrancığım, teşekkür ederim canım.
Süheyla, beni şımartıyorsun. :))
Soğuk turşuyu beğenmene de çok sevindim.
Pelinciğim, ben de Utkuyu severken şekerfare diye severim. Sevindim aynı kelimeleri kullanıyoruz oğlusunla demek.
Songülüm, o günler de gelir inşallah.
Sevgilerimle.
rabiya'cıgım ellerinize saglık bende seker pare yapayım dedim tarifleri bir bakıyım demiştim sizin tarifinizi yaptım eşim oglum ve ben tatlıya bayılırız inşallah güzel olur sevgilerim oglunu öpüyorum
oktay ustanın yaptığı yemeklerin tatlıların tuzluların eşi benzeri yok bayılıyorum hızına becerisine muhabbetine anlicanız harika bir mutfak ustası
merhabalar,
sitenizi bu gün keşfettim... "maraş çöreğini" ve "şekerpare"yi hemen denemeye aldım :) çöreği yaparken: bunda kabartmatozu yok mu canım? derkeeen...:) "bir bakayım, malzemem ziyan olmasın" dedim... iyi ki de demişim :) kabartmatozunu yazmayı unutmuşum :) ama ilk posta öyle pişti artık :)) ama bir denemenizi tavsiye ederim, öylesi daha hoş geldi bana. ama Allahtan ki, şekerparede öyle bir sorun olmadı. hayal bile edemiyorum... :)
sonuç: çöreği 2. kez yapabilirimdee, yapmayabilirimde!
ama(şu an şerbet sefası yapan) şekerpare: yemek kitabımda yerini aldı... yanlız biraz fazla çatladı...? ununu kaçırmış olabilirim... çünki: kulak memesi kıvamına yakın vaziyetteydi hamurum.
olsun! dayanamayıp, yedim bir tane :) gerçekten süper! şiddetle tavsiye ediyorum.
paylaşımlarınız için sağolun...
bebişinize ve size sıhhat ve sevgiler... serpil balatacı
Yorum Gönder