Pazartesi, Haziran 11, 2007

Yaz Dolması

Taze sebzelerle yapılan dolmaya burada "yaz dolması" denir ve genellikle yağlı kıyma ile yapılır. Kolay kolay pazara uğramam fakat uğradığımda da dolmalık kabak, patlıcan, kırmızı biber ve yeşil biber seçerken bulurum kendimi. Öyle herhangi bir kabak ya da biber değil seçtiklerim, tek çatalda yenilecek kadar küçük olmalı.

Sevgili İrem dolma tarifi isteyince ben de burada yazmayı düşündüm. Bir çok yemek günlüğünde dolma tarifi vardır, fakat herkes ayrı ayrı şekillerde yapıyor. Benim dolmalarım "Maraş dolması"dır. Antepliler dolmanın içine sebze olarak sarımsak ve soğan koyarlar sadece. (Naile'nin tarifine buradan bakabilirsiniz.) Maraş dolmasında ise bunların yanında domates, yeşil biber, maydanoz konur. Pirinç ve sebze eşit orandadır neredeyse.
Malzemeler:


  • 1.5 su bardağı pirinç

  • 2 domates

  • 1 yeşil biber

  • 1 kuru soğan

  • 1 baş sarımsak

  • 3 yemek kaşığı domates ve biber salçası karışımı

  • 250-300 gr orta yağlı kıyma

  • maydanoz

  • 1 çay bardağı kadar sıvı yağ

  • 2 ad. limon ya da 1 yemek kaşığı kadar limon tuzu

  • tuz-karabiber(bol kullanın)-kırmızı biber
Yapılışı:


  • Öncelikle dolmasını yapacağımız malzemelerin içi oyulur. Kabak oyulduktan sonra içi tuz ve karabiber karışımından dökülür. Küçük patlıcanlar henüz çıkmadığından benim patlıcan dolmam yok ama siz patlıcan oyduğunuzda acısının çıkması için suda bekletin biraz. Domates oyarsanız içini sadece tuzlamanız yeterli. Kabak ve patlıcanın oyarken baş kısımlarını keselim ve onları daha sonra kapak olarak kullanacağız. Biberlerin de aynı şekilde.

  • İçini hazırlarken ise; tüm sebzeler çok ince bir şekilde doğranır. Henüz pirinci katmadan tüm malzemeler kıyma ile yoğrulur. En son pirinç yıkanarak eklenir. Ben ölçüleri göz kararı verdim fakat bu karışımın olması gereken hali; sebze ve pirinç neredeyse eşit olacak şekilde olmalı.

  • Sebzeleri dolduralım ve kendi parçaları ile ağız kısımlarını kapatalım. Resimdeki kabakta da bunu görebilirsiniz.

  • Tencereye sırası ile patlıcan, kabak, biberler, yaprak sarması, domates olacak şekilde dizilir. Benim patlıcan ve domates dolmam yok. Genel bilgi olması açısından yazdım.

  • Üzerine dolma taşı konur eğer yoksa bir kaç tane tabak konabilir. Ve üzerini iki parmak geçecek kadar kaynamış su konur. Suyuna tuz atılır, pişmeye bırakılır.

  • Pişerken de su kaynayınca ocağı kısıp, tencerenin kapağını ise yarım açmalısınız. Dolmalar çok hızlı kaynarsa içleri çıkmasın diye bu önlemler.

  • Altını kapatmadan önce suyuna limontuzu ilave edilir ve 10 dk. kadar daha pişirilir.

  • En son tüpü kapatıpsuyunu süzdürerek geniş bir tepsiye aktarın. Oradan da servis tabaklarına alın. Bu işlem altını kapattıktan hemen sonra yapılır genelde. Yoksa hamur gibi olur der annem.


Mutlu ve huzurlu bir hafta geçirmeniz dileği ile. Sevgiler.


17 yorum:

Adsız dedi ki...

ayyy canım ellerine sağlık
harikaydı dolmalar walla. her ne kadar benim yediklerim bu resimdekiler olmasa da tabak aynı beyaz tabaktı :D
ayrıca aşağıda görülen pastadan cebren kendime ayırttığım dilimi de mideye indirdim cumartesi günü. pasta gerçekten nefis olmuştu yaa

her şey için teşekkür ediyorum rabiacığım. sen harika bi arkadaşsın

Adsız dedi ki...

Canım istanbula gelirsen gerçekten seni ağırlamayı çok isterim. ama benim antepe yolum düşerse birgün mutlaka seninle tanışmak isterim utkuyu çok öpüyorum Bu arda dolmalarda harika ellerine sağlık canım

Adsız dedi ki...

Canım Rabia,

sorma bir koşturmacadır gidiyor. İş güç, misafirler.. Şimdi iyiyim rahatladım 2 gündür.

ama keşke gelmeseymişim :) Gecenin bu saatinde içime şeytan girdi. Dolma yap rabianın tarifini uygula bak nasıl güzel olacak gibi laflar ediyor.

Allahım yaa gece gece dolma yapılırmı :))

Sıcacık sevgiler canım benim..

Utkucuğun yanaklarını sıkıp kaçtım..

Aşağıdaki pastayı görmemezliğe geldim farkındaysan :))) canım istemesin diye ...

yemek dedi ki...

Canım benim, dolman nefis görünüyor, ellerine sağlık. Dolma deyince bendede akan sular durur, ama ben çocukken üzüm, kavun, ayran ağzıma koymaz, dolmayıysa "nesini seviyorlar" derdim. Şimdi tam tersi üç ügün dolma yerim. :)
Kolaylıklar diliyorum işlerinde.
Sevgiler...

munevver dedi ki...

Rabia'cığım, nihayet bilgisayar tamir edildi de, ben de yazabiliyorum. Siz de dolmacısınız demek ki. Biz de öyle.. Hele o kıkusu. Eşin haklı. Ama senin usulün farklıymış. Dikkate almak lazım. Eline sağlık..
Sevgiyle, Nane Limon

Adsız dedi ki...

dolmaya bayılırım rabia ya..sabah sabah ne yapsam şmdi..gideyim bir mutfağa bakayım ya da en iyisi bugün salı pazara çıkayım.bir lokmalık kabak almaya ama bizim buralarda yok onlardan.hiç unutmuyorum maraşlı bir komşumuz var sadece yazları geliyor.bir gün pazara çıktı sinir olmuş geri döndü ya siz bu kabaklarla patlıcnlarla nasıl dolma yapıyorsunuz diye..ya işte böyle..nerde sizin ordaki patlıcanlar kabaklar.selamlar canım.

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Rabia'cığım,
Dolmaların çok leziz gözüküyorlar ellerine sağlık canım.Her yörenin pişirme yöntemi farklı olduğu için seninkiler de bana değişik geldiler.Deneyip tatmak gerek canım.
Pastan ise tam yaz pastası olmuş çok nefis gözüküyor.Minicik kaldımı??

Segilerimi gönderiyorum tatlı Rabia'cığım.

hayat dedi ki...

Rabia'cığım, dolmalar harika görünüyor. Ellerine sağlık. Tarifin de değişik. Bende çok sık yaparım yaptığım zaman da tam yaza uynun hepsinden karıştırır yaparım yanına da yaza uygun bir patlıcanlı biberli turşu oldumu değmeyin çocukların keyfine.Bir daha yaptığım zaman senin yaptığını denemek istiyorum.
Canım seni ve Utkuyu çok öpüyorum.
Selam ve sevgiler...

Adsız dedi ki...

merhaba rabia
Ellerine sağlık. Nasıl güzel olur memleketimin dolmaları... böyle acılı ekşili:) Ellerine sağlıkkk

Adsız dedi ki...

canım rabıacım ellerıne saglık ..dolmanın hercestını severım.....utkucugunu opuyorum canım...sevgı ve dualarımla..

yusufun annesi dedi ki...

Merhaba Rabia,
İnan bu nefis dolmaları görünce ağzım sulandı.Ellerine sağlık.
Sevgiler:)

Adsız dedi ki...

Benim de canim ne zamandir etli dolma cekiyor da burdaki azman biberleri kulanmak istemedi canim.Tarla sezonu acilsin gidelim biberleri toplayalim diye bekliyorum:)

Selcen Şenocak dedi ki...

Bende bu günlerde senin gibi karışık bir dolma yapmak istiyorum tam da yaprak zamanı pazarlarda çok bol yaprak var kabaklarda çok güzel. Ellerine sağlık canım çok nefis görünüyor Senin sayfanda da dolmaları görünce :) bu hafta yapmam şart oldu gibi. sevgilerimle...

umran dedi ki...

Supersin Rabia'cim, baska diyecek kelime bulamiyorum.

Adsız dedi ki...

Ayşegül...Rizede de malesef o küçücük dolmalık patlıcanlardan yok, kebaplık patlıcan var.kuruluk dolmasından yapıp ikram ettim ,komşular çok beğendi.bu kadar minik patlıcan mı olur ?dediler.karalahana sarması çok yapıyorlar.buralara yolunuz düşerse size de ikram ederiz.ama ben sevemedim doğrusu tadını.yaprak sarmasını tercih ederim.hele birde sarımsaklı yoğurt üste sarmalar ve tereyağda yakılmış nane...hımmmmmm..

*Ra dedi ki...

İremciğim sen de öylesin inan bana.

Özlemhancığım, ben de sana misafir olmak istiyorum valla. O sofraları görünce. Diyet falan dinlemem. :))

Zerrinciğim, ben de ne oldu diye merak ediyordum. Benim de meşguliyetim arttı. Yorumlara bile ne kadar geç cevap yazıyorum bak. :) İhmal etme ama burayı tamam mı canım.

Lavantinciğim, canım benim, zamanla insanın alışkanlıkları, damak tadı da değişiyor. Benim de ymeem deyip de yediğim çok şey var şimdilerde.

*Ra dedi ki...

Münevver ablacığım yokluğunuz hissediliyor ama. Eşim dilime düştü benim. Söyleyip söyleyip gülüyoruz şimdilerde. Bu şekilde de dolma yapmanızı tavsiye ederim ama. Sevgilerimle.

Süheylacığım, ya oralarda koca koca kabak patlıcanla dolma yapamıyorsunuzdur şimdi siz. Valla komşun sinirlenmekte çok haklı.

Gülcüğüm, pastadan kocaman ayırırım sana, yeter ki gel. :))

Hayat ablacığım ne zamandr görüşmüyoruz. Nerelerdesiniz. Dolmayı mutlaka deneyin bence de.

Betülcüğüm, kesinlikle çoook haklısın. Acılı ekşili çok güzel oluyor.

Salihacığım, bu halini de denemeni tavsiye ederim canım. Biz salçasız dolma ile çok iyi değiliz.

Yusufun annesi, hemen yanınıza geliyor. Zamansızlıktan ihmal ettim ziyaretleri.

Lamaa, canım benim özlediğimi hissettim seni. Ah keşke gelebilseydin de yapsaydım sana. :(

Almula, canım şimdiye kadar yapmışsındır. Afiyet olsun sizlere.

Umrancığım, sen de öylesin kesinlikle. :)

Ayşegülcüğüm, karalahana sarması çok ilginçmiş. Tadına bakmak isterdim. Sen de dolmacısın demek. :)
Sevgilerimle.