Cuma, Haziran 22, 2007

Yaz Turşusu

En çok mercimek köftesi ile severim, ekşili, sarımsaklı, Maraş'a ait bu soğuk turşuyu. Bir gün öncesinden hazırlanıp, dolapta bekletilir. Maraş ve Antep arası bir saat gibi kısa bir mesafe olmasına karşılık iki şehir arasındaki yemek kültürü oldukca farklıdır.
Annemin zengin bir mutfak kültürüne sahip olmasına şimdilerde daha çok seviniyorum. Lise dönemlerinde bulaşıklara dahi yardım etmeyen şımarık bir kızdım denilebilir. Üniversiteden sonra da iş dönüşlerinde, yorgunluğum nedeni ile hiç bir şeye karışmazdım. Tek eylemim annemin yemeklerini yemekti.
Şimdilerde ise telefonda "bunu nasıl yapardın anne" sorularım karşısında önce bir gülme efenkti arkasından tarif geliyor. Sanırım bir şey bilmeyen kızının bu haline seviniyor. :)

Bu turşu benim vazgeçilmezimdir. Kesinlikle denemenizi öneririm.

Nasıl yaptığıma gelince;
  • Patlıcan, biber doğranır. Annem kabak da koyar.
  • 10 dk. kadar haşlanır.
  • Bu sırada; turşunuzu yapacağınız kase içine sarımsaklar ezilir, su , çok az salça ve limon tuzu ile bir karışım yapılır. Sebzeler içine gireceğinden tuz ve limon tuzunu biraz fazla koyabilirsiniz.
  • Haşlanan patlıcan ve biberler bu suya konur ve nanesi atılır. Buzdolabında en az bir gece bu şekilde bekletilir.

Sebzeler tuzu ve limon tuzunun ve sarımsağın tadını içine çekecektir. Soğuk yemenizi tavsiye ederim.

İkinci resimdeki gibi servis edilir.

Mutluluklar. Sevgilerimle.

8 yorum:

yemek dedi ki...

Harika, tam yazlık. Benimde ne sık yaptığım salatamı desem, turşumu desem? ben özellikle pilavlarla çok seviyorum.

Adsız dedi ki...

Ya ben ilk kez görüyorum bunu ama ağzım sulandı! Ah bir mercimekli köfte mi yapsam ki yarına :))) Gelmeyenler çatlasın :P

Adsız dedi ki...

Benim annemde aynen mercimekli köftenin yanına yapardı Soğuk turşu .yazın kuruluk yapmak için patlıcan, kabak, biber oyarken baş kısmını kurutur sonra onları haşlayıp yapardık...Ah Naile, bende mutfağın penceresinden yok mu Antepli birileri gelin de küfte yiyek. dedim ama çaylıklar duydu sadece...

Bocuruk dedi ki...

İlk defa gördüğüm bir tarif, çok da ilgimi çekti. Ellerine sağlık:)
Sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

Canımın içi Rabiam, nefis bir turşu bu. Ben de pilav yanında yemeyi pek severim. Ama bu çok değişik ve pratik birşeymiş. Denemeli mutlaka...

ellerine sağlık. Anneciğininde ağzına sağlık.

sıcacık sevgiler...

Adsız dedi ki...

slmm..ne değişik bir turşu ama şaşırmadım antepli arkadaşlar bile ilk kez görüyorsa..şimdi çok hoş görünüyor da hiç denemedigim bir şey oldgu için yaparsam tutar mı acaba..ben çok severim bu tarz şeyleri..sanırım cesaretimi toplayıp deneyeceğim..bu arada inş.saglık sorunlarınız hallolmuştur.geçmiş olsun.selamlar.

Adsız dedi ki...

ellerine sağlık Rabia bende ilk kez gördüm bu turşuyu. Deneyeceğim. Ellerine sağlık. Kolay gelsin...

*Ra dedi ki...

Lavantin, Naile, Anonim, Elvanc�m, Zerrinim, S�heyla ve Bet�l g�zel d�nceleriniz i�in �ok te�ekk�r ediyorum. Ge� ve toplu cevap verdi�im i�in sizlerden �z�r diliyorum. Zamans�zl�k problemim var son g�nlerde. Anlay�la kar��layaca�n�z� umut ediyorum. Sevgilerimle.