Pazartesi, Temmuz 16, 2007

Limonlu-Baharatlı Skon


Limon Ye 24'ün ev sahibi Limonçiçeği'nin yazarı sevgili Süheyla'ya kolaylıklar diliyorum.

Skon; İskoçlara ait kek ve kurabiye arası bir şey. Kahvaltılarda reçel ile yeniliyor genellikle. Bu nedenle şeker oranı genellikle az. Az şekerli olarak çayın ve kahvenin de yanına çok yakıştırıyorum. Reçel ile yenmeyecek ise şeker miktarını artırabilirsiniz.
Genellikle üçgen ya da daire şeklinde oluyor.

Benim yaptığım skonun içerisindeki zencefil, limon ve hindistancevizi uyumunu sevdim. Tavsiyem; içerisine ince çekilmiş fındık, badem ya da ceviz ilavesi yapmanız. Eminim öyle daha güzel olacaktır. Ben stokları erittiğim için bir şey koyamadım. Bir de şeker oranı biraz daha artırılabilir.
Tarifi buradan aldım. Nasıl pişirileceği konusu son ana kaldığından çeviri için zaman ayıramadım. Ben de geçmişi kısa olan tecrübelerime dayanarak yaptım.
Malzemeler:
  • 280 gr un
  • 50 gr şeker (bana çok az geldi bir kaç kaşık ilave ettim)
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1/4 tatlı kaşığı karbonat
  • 1/4 tatlı kaşığı tuz
  • 110 gr tereyağ
  • 70 gr zencefil(bana çok geldi 3-4 yemek kaşığı toz zencefil ilave ettim)
  • 1 çay kaşığı limon kabuğu rendesi ve 2 yemek kaşığı limon suyu
  • 160 ml de ekşi krema(160 ml ılık süte, 4-5 yemek kaşığı limon ilavesi ile yapılıyor)
Üzerine;
  • 1 yumurta (bana çok geldi yarısını aldım)
  • şeker - hindistan cevizi - 2 yemek kaşığı kadar da süt
Yapılışı;
  • Kuru malzemelerin hepsini yoğurma kabıma aldım.
  • Tereyağını da ilave edip karıştırdım.
  • Hamur bulgur gibi olacaktır.
  • Hazırlayıp 10 dakika beklettiğim ekşi kremayı da ilave ederek yumuşak bir hamur elde ettim.
  • 20 cm lik çemberimi yağladım ve yağlı kağıt yerleştirdiğim tepsiye koydum. Hamuru çembere elimle bastırarak koydum. Çembere gerek yokmuş sonradan anladım.
  • Yarım yumurtayı süt ile iyice çırptım. Fırça ile hamura yedirdim. Şeker ve hindistan cevizini üzerine serptim.
  • Hamuru pizza dilimi şeklinde kesip 180 C deki fırına yerleştirin. Keserken her defasında bıçağı unlamak gerekmiş.
Bu arada benim hatam çemberle pişirmek oldu. Bunu anladığımda kek kabarmıştı. Ben de hemen çemberi çıkardım. Ve skon dilimlerini belirginleştirdim, her tarafı kızarsın diye birbirlerinden ayırdım ve o şekilde pişirmeye devam ettim.

Skonların hayal gücünüza bağlı olarak onlarca şekile girebilir. Skon çalışmalarına devam edeceğim.
Sağlıcakla kalın. Sevgilerimle.

17 yorum:

Nukhet dedi ki...

Ellerine saglik Rabia. Gene degisik bir sey ogrendim sayende. Kahvaltida denenebilir yani bu skon diyorsun. Cok hos. Barbie pastanda cok zarif olmus, gruba yazamadim ancak simdi firsat bulabildim. Ellerine saglik. Sevgiler

kakaolusevgi dedi ki...

Çok farklı bir lezzet.Eminim tadı da öyledir.Barbie bebeğinin şekline de bayıldım.Pembeler içinde,her kız bebeğin hayranı olacağı gzüellikte yapmışsın.Ellerine sağlık.

Özlem dedi ki...

Rabia' cığım ellerine sağlık. Daha önce hiç duymadığım bir tarif. Az şekerli olması da harika. Görüşmek üzere sevgiler.

Minik Kus dedi ki...

Rabia, ellerine saglik, degisik bir tarif olmus. Bir sorum var, dilimleyip oyle mi pisiriyorsun. Basta dilimledim dememissin ama piserken cemberi cikarip skon dilimlerini belirginlestirdim demissin. Ben yanlis da anlamis olabilirim, o yuzden en iyisi sorayim dedim. Gorusmek uzre...

limoncicegi dedi ki...

Çok şıkgörünen bu tarifi bizimle paylaştığın için çok teşekür ederim. ellerine sağlık ve afiyet olsun

sevgilerle

munevver dedi ki...

Sevgili Rabia, ben döndüm; ama artık seyahatlerim sıklaşacak. Skon yapmayı sevdiysen bundan sonra sık sık yaparsın. Ben dereotlu ve peynirli olanını daha çok seviyorum.
Eline sağlık. Limonlu ve zencefilli de bana uygun.
Özlemişim seni. Öpüyorum.
Sevgiyle, Nane Limon

pelin dedi ki...

rabiacığım
barbieli pastan ve skonun harika görünüyor.barbieli pasta ben de yapmak istiyordum fakat cesaret edemiyordum .Ama skonunu mutlaka deneyeceğim.Sana birşey sormak istiyorum hiç pastalarında yağlı kreme ile kaplama yaptın mı(buttericing)?Tadı güzel oluyor mu yoksa çok yağlı mı merak ediyorum. sevgiler

Adsız dedi ki...

merhaba Rabi senin limon barın ile katıldım bende etkinliğe...
Ellerine sağlık çok değişik bir tarif olmuş...

Adsız dedi ki...

rabia ben seni çokkkkk kıskanıyorummmmm
ya ben neden bu kadar çalışmak zorundayım yaaaaa

Adsız dedi ki...

Canım Rabiam,az şekerli tatlılar şu aralar favorim. Bu lezzetli şeyde değişik bir tarif. Mutlaka deneyeceğim.

Hamuru bastırıp kesip sonra fırınlıyoruz yanlış anlamadım değil mi? Peki dilimledikten sonra birbirinden ayırıyormuyuz? AYırmıyorsak kabarırken o dilimler birbirine yapışmıyor mu? O kısım kafamda netleşmedi...

Yaşasın skon, yaşasın skon çalışmaları :)))

SImmsıcak sevgiler canım benim

Adsız dedi ki...

Rabiacım,
Skon çok güzel görünüyor resimden, ellerine sağlık. Ben senin hemen tüm tariflerini beğenerek okuyorum zaten. Hele şeker hamurunda kendini aştın.Naçizane tebrikler ve sevgilerimi gönderiyorum.

yaban mersini dedi ki...

sevgili rabia bir gün bir gazetede skon tarifi gördüm ve hayatımda ilk kez karşılaştıgım bu tarifin nasıl bir şey oldugunu hayal etmeye çalıştım ama pek bir şey canlandıramadım gözümde ve ilk fırsatta iyi bir tarif bulup denemeye karar verdim ama sen benden önce davranmıssın ..süper..ellerine sağlık canım..selamlar..

Berceste dedi ki...

Sevgili Rabia, sanıyorum ekşi krema değil de buttermilk olacak tarifindeki limon ile sütü kesme işlemi. Yerine kefir de kullanabilirsin. Ben de denenmiş bir scone tarifi peşinde idim :) Sevgiler
Dilek

Unknown dedi ki...

merhaba rabia'cım. denemeye değer bir tarif cidden. az şeker olması beni cezbetti, ellerine sağlık canım...

serinmavi dedi ki...

Eline sağlık canım,çok güzel görünüyor...Selamlar....

Adsız dedi ki...

rabıacım ıster ınan ıster ınanma zevklerımız uyuyor:))..bende scona bayılırım. williams sonoma'nında sconları çok güzel olur.ama şimdiye kadar güzel bir resmını çekemedim malesef:( senınkı cok guzel cıkmıs bence şeklini bile çok güzel tutturmuşsun.. harıka ellerıne saglık..
bu arada herkese tavsiye ederim:))

ev perisi;) dedi ki...

Ellerine sağlık ve de afiyet olsun canım,))