Cumartesi, Kasım 25, 2006

Zeytinyağlı ve Antep Fıstıklı Dolma


Benim kaç zamandır canım çekiyordu fakat yapmaya cesaret edemiyordum. Hiç yapmamıştım zeytinyağlı dolma. İlk eltim Pelin ablada yemiştim ve dün akşam misafirimdi kendisi. E bu fırsat kaçmaz dedim ve başladık hummalı bir çalışmaya. Antep fıstığı, nar ekşisi ve baharatlar özellikle de kuru nane dolmaya ayrı bir lezzet katıyor. Bildiğiniz dolmalardan farklı anlayacağınız.
Ben biraz fazla yaptım dolmayı. Misafirden sonra bir iki gün yemek için kalsın istedim. Siz malzemeleri kendinize göre ayarlarsınız.
Malzemeler:
  • Yarım kilo pirinç
  • 60 ad kuru patlıcan, 20 ad. kuru biber
  • 2,5 su bardağı zeytinyağı
  • 1 su bardağı kabukları soyulmuş Antep fıstığı
  • 2/3 çay bardağı nar ekşisi
  • 4 büyük boy soğan
  • 2 büyük baş sarımsak
  • 2 yemek kaşışı karabiber
  • 3 yemek kaşığı nane
  • 1 yemek kaşığı kırmızı biber
  • 2-3 yemek kaşığı salça(domates ve biber karışımı)
  • Tuz, 1 çay kaşığı limontuzu

Yapılışı:

  • Patlıcanları derin bir tencerede üzerine sıcak su koyarak 10-15 dakika kaynatın. Tırnağınız geçecek kadar yumuşadığında suyunu süzerek alın. Arkasından aynı suya biberleri atın ve ocağı 1 dk sonra kapatın. Biberlerin kaynatılmasına gerek yok. Sıcak suda kalması yeterli.
  • Şimdi iç malzemeyi hazırlayalım. Genişce bir tencereye soğanı ve sarımsağı ince ince doğrayıp zeytin yağı ile birlikte pişiriyoruz. Soğanlar diriliğini kaybede kadar pişirelim.
  • Salça, nar ekşisi, nane, karabiber, kırmızıbiber, limontuzu ve tuzu ekledikten sonra iyice karıştırıyoruz.
  • Malzemeler birbirini alınca yıkadığımız pirinci de ilave edip tekrar karıştırıyoruz. Ve 1,5 ya da 2 su bardağı su ilave edip pirinçler suyunu çekene kadar pişiriyoruz.
  • En son da bir cezvede kaynatarak kabuklarını soyduğumuz fıstıkları ilave ediyoruz.
  • Patlıcan ve biberleri tatlı kaşığı yardımı ile içlerini doldurup tencereye yatay şekilde yerleştiriyoruz.
  • Bu işlem bittikten sonra dolmaların üzerine "sarma taşı" konulur. Amaç ise dolmalar kaynarken patlıcanların ağız kısımlarının açılıp pirinçlerin dışarıya çıkmasını engellemek. Siz ağır bir tabak da koyabilirsiniz.
  • Ve dolmaların üzerini iki parmak geçecek kadar sıcak su koyup, tuz ilave edelim.1 saat kadar orta hararetli ateşde pişirelim.

Umarım yaparsınız ve beğenirsiniz.

Mutlu ve huzurlu günler diliyorum hepinize.

8 yorum:

SEDA dedi ki...

ben bayılıyorum kuru patlıcan ve kuru biber dolmasına.senin dolmalar da harika görünüyor,ellerine sağlık.

seda
tarifname.blogspot.com

munevver dedi ki...

Rabiacığım,ben de senin bu yöresel yemeklerini çok beğeniyorum.Eline sağlık.
Sevgiyle,nanelimon

titolo dedi ki...

Seda ve Munevver hanım teşekkür ederim sizlere. Beğenmenize sevindim.
Sevgiler diliyorum.

Hesna dedi ki...

Rabiacım çok lezetli görünüyor dolmaların eline sağlık

LaMa dedi ki...

Sanirim siteni ilk ziyaretim:)
Ismi cok sirin oncelikle,tarifler de denenesi gorunuyor,ellerine saglik!
Sevgiler

umran dedi ki...

ellerine saglik rabia cim.cok lezzetli olduguna eminim.sevgiyle...

Pınarın Klubesi dedi ki...

Merhaba Titolo
şu an bu dolmaları görünce midemden nasil bir asit salgılandı bilsen. Ne çok severim kuru biber patlıan dolmasını, helede antep usulü. Bende Malatyalıyım. Maraş doğumluyum:) Antepe de en kısa zamanda gitmek istiyorum:) Annecim benim için kurutuyor her sene biberleri, patlıcanları sağolsun. Hatta önceki sene salatalık bile kurutmuştu. Onun dolmasıda çok güzel oluyor. Yemeklerin ne kadar özel, güzel. Bahsettiğin Maraş, Antep ve Çerkez üçgeninde olmandan kaynaklanıyor.
sevgiler

titolo dedi ki...

Pınarcığım merhabalar. Antepde bu şekilde yaparlar mı bilmiyorum ama bu halini çok seviyorum. Aşeriyormuşum gibi aklıma düştükce canım çeker benim de. Salatalık dolması da güzel olur Pınar. Kuru hali satılıyor buralarda. Beğenine çok sevindim.
Sevgiler...