Pazartesi, Kasım 27, 2006

Kıvrımlı Tart

Siteye tatlı olarak pek bir şey eklemediğimi farkettim. Oysaki evde yenmeyi bekleyen pasta ve kurabiye muhakkak vardır. Bir kaç ay önce yabancı bir siteden almıştım bu tarifi. Asıl tarifte "blueberries" vardı. Ben vişne ile denemek istemiştim o zamanlar. Evde de vişne olmayınca var olan malzemelerden yapayım dedim. 2 ad. muz yetmecekti bir de elma koyarsam iç malzemeyi hazırlayabilirim dedim. Daha önce de Burcu hanımın muzlu tartı tereyağ ile pişirdiğini görmüştüm. Ben de muz ve elmayı tereyağ ile pişirdim. Harika bir sonuç aldım. Şiddetle tavsiye ediyorum.

Hamuru İçin Gerekenler:

  • 500 gr un

  • 60 gr şeker

  • 80 gr margarin oda yumuşaklığında(su oranı düşük örn: Hüner)

  • 160 ml süt

  • 2 çay kaşığı kabartma tozu(üzerini bıçakla düzenleyerek)

  • 1/2 çay kaşığı tuz

  • 1/2 çay kaşığı limon kabuğu rendesi

İç Malzemesi:

  • 2 ad. Muz

  • 1 ad. elma

  • 1 tatlı kaşığı tarçın

  • 1 su bardağı ceviz

  • 2 yemek kaşığı tereyağ

  • 3-4 yemek kaşığı şeker

Üzerine yağ ve şeker


Yapılışı :

  • 175 C dereceye fırınımızı ayarlayalım.

  • Hamur yoğurma kabımıza margarini ve şekeri koyup iyice karıştırıyoruz. Arkasından sütü, kabartma tozunu, tuzu ve limon kabuğu rendemizi koyuyoruz ve homojen bir karışım elde ediyoruz.

  • Unu ise en son eleyerek ilave edelim. Ve yumuşak bir hamur elde edelim. 10 dk. kadar dinlenmeye bırakalım.

  • Hamur dinlenirken diğer taraftan muzlarımızı halka halka doğrayalım. Elmalarımızı ince ince doğrayalım.

  • Bir tavada terayağ ve şeker 1-2 dk. kadar pişir ve arkasından doğradığımız meyveleri ekleyip. 5 dk. kadar alt üst ederek pişirelim.

  • Tarcın ve küçük küçük doğradığımız cevizi ilave edip ocağın altını kapatalım.

  • Merdane ile hamurumuzu 30 cm çapında yuvarlakça açalım.

  • Fırın tepsisine yağlı kağıt serin. Açtığınız hamuru merdaneye sararak yağlı kağıdın üzerine serin, ortasına harcımızı koyunve resimdeki gibi şekil verin.

  • Fırına koymadan önce hamuru erimiş margarin ya da tereyağ ile yağlayın ve üzerine şeker atın. Fındık da ekleyebilirsiniz. Ben malesef şekeri sonradan serpiştirdim. Pişerken konulması daha güzel bir görüntü sağlayacaktır.

  • Benim fırınım fanlı olduğundan 35-40 dk kadar pişirdim.



Hamurun inceliğini görmeniz için yan görünüşünün de resmini ekliyorum.

Pişerken yayılan tereyağ ve muz karışımı kokuya bayıldım. Hamuru ise ağızda dağılan bir yapıya sahip. Beğeneceğinizi tahmin ediyorum.

Sevgiler.

12 yorum:

Adsız dedi ki...

Uff Rabia bu neee?
Sabah sabah üstelik...
Senin bana kastın mı var?
Hııı?
Ya zaten bu sabah çok güzel kahvaltımı yaptım üzerine de keyif çayı içmek istedim, ama çayımdan bir yudum bile alamadan çıkmak zorunda kaldım...
Hala gözüm arkada...
Aklım bir fincan böğürtlen çayında kaldı.Senin bu tartında yanında hiç fena gitmezdi yani...:)
Allah'ım...
Yerine ne yesemde içsemde kar etmeyecek sanırım...:)
Siteni hemen kapatıyorum Rabiacığım yoksa fenalık geçireceğim...:)
...
Görüşürüz...

(Songül)

armeda dedi ki...

Merhaba Rabia tart gerçekten nefis görünüyor ucundan biraz tadabilsem ne güzel olurdu..ellerine sağlık canım sevgiler..

hesna dedi ki...

Rabiacım bu nasıl güzel nasıl nefis bir tart. tadıda eminim görüntüsünden güzeldir eline sağlık
ilk fırsatta bende deneyeceğim

hesna

hanimiş dedi ki...

Merhaba Rabia, ben de bu ara böyle kıvrımlı bir tart yapmak istiyordum. Senin tarifin de çok yardımcı olacak ellerine sağlık.

umran dedi ki...

super bir tatli rabiacim.deneyecegime emin olabilirsin.Boyle guzel bir tarif kacmaz.paylastigin icin tesekkurler canim..

titolo dedi ki...

Songülcüğüm bu kadar beni çok güldürdün canım. Aklıma seninle yemek sonrası çaya bandırarak yediğimiz Burçak bisküvileri geldi. Ne çok severdik. Bunu da yapabiliriz aslında :))

Arzucuğum inan taddırmayı çok isterdim. Ben de sitelere bakıp bakıp iç çekiyorum.

Hesna tadından hiç şüphe etme hamuru da içi de çok güzel oluyor. Hatta eşim komşulara verdirmedi. Ben yicem dedi. Bunu kolay kolay yapmaz.

ışıl yardımcı olduysam sevinirim. Senin tart da harika görünüyor bu arada. Benim küçük tart kalıplarım şu an sorunlu. İlk fırsatta yenisini alacağım. Ve hemen limonlu tartı deneyeceğim.

Ümran Hanım denerseniz beni mutlu edersiniz.
Ziyaretleriniz için teşekkür ederim.
Muhabbetle...

SEDA dedi ki...

çok değişik bir tart olmuş.görünümü de çok hoş.ellerine sağlık.

seda
tarifname.blogspot.com

Tabakta dedi ki...

Merhabalar tart süper görünüyor ellerine sağlık.
Hoşça kal.

munevver dedi ki...

Rabiacığım,tartın böylesi ilginç olmuş..Dikkatimi çeken hamurunda çok az yağ olması.Bu güzel..Eline sağlık.Hoşuma gitti.
Sevgiyle,nanelimon.

titolo dedi ki...

Merhabalar Seda. Beğendiğine sevindim.
Tabakta, tadı da çok güzel olmustu. Denemeni tavsiye ederim.

Ve Münevver hanım. Evet yağı az. Oldukca da hafif. İç malzemesini de isteğiniz gibi hazırlayabilirsiniz.
Teşekkür ediyorum hepinize.
Sevgiler.

bestbiolog dedi ki...

urayı ilk defa görüyorum... ama güzel olmuş rabia... bir ara hep beraber yapar ve yeriz yemekleri :))

titolo dedi ki...

Can merhaba.
Hoşgeldin. inşallah o günleri görürsek neler yaparım neler.
Patlıcanlı bir şey yapmam söz.
:))