- 1 bardak dövme(aşurelik buğday)
- 1 bardak kırmızı mercimek
- 1 bardak ıslanmış nohut
- 1 tatlı kaşığı kırmızı biber
- tuz
- 4-5 diş sarımsak
- 1 büyük Patlıcan (semizotu, pazı, ıspanak, marul vb.)
- Bir limon
- 1.5-2 lt kadar kaynamış su
Üzerine yağ ve nane
Yapılışı :
- Bir gece öncesinden ıslattığımız nohutu, mercimeği, tuz ve kırmızıbiberi kaynamış su ile düdüklüde yarım saat kadar pişiriyoruz.
- Sonra içerisine koymak istediğimiz malzemeyi(patlıcan, semizotu, pazı, ıspanak, marul vb.) limonu ve ezdiğiniz sarımsağı da ekleyip tekrar pişmeye bırakıyoruz.
- Üzerine nane ve yağ yakıyoruz.
Aşurelik buğdaya burada "dövme"denir. Ben dövemi Maraş'tan alırım. Farkı ise; değirmende bir kaç defa çekilmiş olmasıdır. Zaten elinize alınca unlu yapısını farkedersiniz. Bu da yemeğin daha özlü olmasını sağlıyor. Aynı zamanda diğerleri gibi tane tane dişe gelmiyor, yemeğin içinde erimiş oluyor. Yolunuz Maraşa düşerse almadan gitmeyin derim. Farkı göreceksiniz.
Antep - Maraş arası 80 km ve 1-1.5 saatte gidilir. Fakat şiveleri, yemekleri, insanları, damak tadları çok farklıdır. Küçük, tatlı bir şehirdir Maraş. Yine de ne zaman şehir dışına çıkıp gelsem, Antebin girişinde deriiin bir nefes alırım. Memleketin hali çok başka arkadaşlar. Lafı çok uzatmadan gideyim artık.
Güzel hafta sonları size...
Muhabbetle...
ps. "Yine yılbaşı ve bayram etkinliği" için bir şey hazırlayamadım. Hafta sonu çalışmalara başlayacağım.
13 yorum:
Elien sağlık canım,nefis göörünüyor,,annemin yaptığı patlıcan pastırma yı anımsattı bir an için...
Selam ve sevgiler
Rabia,
budgayli yemekleri corbalari cok severim am hic eksi denememistim.seninkinden bir iki kasik denesem sonra yapip yapmayacagima karar versem olur mu:)
Mutlu hafta sonlari,Utkuyu opuyorum
Simdi senin sogan kebabini yapiyorum. Tarife bir daha bakayim diye geldim ve bu nefis corbayi gordum. Bu ne hamaratlik boyleeee? Sevgilerle,
Rabiacığım,doğu ve güneydoğunun bu sağlıklı yemeklerine bayılıyorum.Baklagilleri hep sebze ile kullanıyorlar.Ve ben bunları çok seviyorum.Çok bependim.Ekşili ekşili ne güzeldir.Ama ne yazık ki dediğin gibi dövmeyi burada nerden bulurum ben.
Ellerine sağlık kardeşim...
Sevgiyle,nanelimon
Serin mavi çok teşekkür ederim canım. Patlıcan pastırma nasıl birşey acaba? Merak ettim. Sitende görürüm umarım.
Sevgiler.
Lamacığım sana bir iki kaşık değil koca bir kase vereyim bir dene istersen canım haa :)))
Tubacığım soğan kebabından beni haberdar etmeyi unutma canım.
Muhabbetle kalın...
Münevver hanım tamak tadlarımız birbirine çok yakın sanırım. Aşurelik buğday da olur. Ben sadece uygun olanın Maraş dövmesi olduğunu yazmak istedim.
Bu arada adresinizi bana mail atarsanız size biraz göndereyim.
slm,yazları istanbula gelen maraşlı bir komşum var bu çorbayı onda denemiştim ve nefis bir tadı vardı tarifi gördügüme nasıl sevindim anlatamam,ayrıca diğer tariflerinize de bayıldım,nefiss,burda olan antepli arkadaşlarımdan zaten sizin yörenin yemeklerini çok seviyorum ama en güzeli bunların tariflerinin sizde olması,selamlar,görüşürüz yine...
Süheylacığım merhabalar. Yemeklerin lezzetini anlatmaya çekiniyorum açıkcası. Çok övdüğümü düşünülür diye. Ama yiyip de beğenenleri dyunca çok seviniyorum.
Ziyaretin için teşekkürler canım.
Sevgiler...
çok güzel bir tarif. Böyle yoğun kıvamlı çorba tarifleri arıyorum. Çok teşekkürler tarif için ...
sevgilerimle.
http://misss.blogcu.com
Zerrin hanım merhabalar. Ben de hemen sizi ziyarete geldim. Çok güzel tarifleriniz var. Çorbayı denemenizi kesinlikle tavsiye ederim.
Muhabbetle..
slsm
merhaba rabia hanım bazı tariflerde maraş çorbasına yumurta ve yoğurt yazıyor acaba bunlarıda katsak tadı değişirmi yada siz hiç yaptınızmı güzel tarifleniz teşşekküler sevgilerle
merhabalar. Bu çorba yumurta ve yoğurdu kaldırmaz.
Fakat yoyurtlu çorbalara yumurtayı ben de koyarım. Ben de sizeteşekkür ederim. Sevgiyle...
Yorum Gönder