Cuma, Aralık 22, 2006

Ekşili Maraş Çorbası


Bu çorbayı ne zaman yapsam aklıma çocukluğum gelir. Annem sabah namazından sonra bu çorbayı yapardı ve mis gibi kokusu ile uyanırdım. Sonra komşularımızı davet eder ve iki katlı evimizin terasında, asma ağacının gölgesinin altında, serin serin içerdik çorbamızı. Zaman nasıl geçerdi anlamazdık. O zamanlar "komşuluk" varmış. Şimdi ise; aranızın iyi olduğu komşunuza sabah kahvesine "çıkar" ya da "inersiniz". Hatta bazen, karşılaşınca selam dahi vermeyecek kadar pintileşen insanlar var.
Bu çorba Maraşlılara ait ve buradaki yakınlarımız sürekli ister. Benim yaptığım patlıcanlı, annem dün akşam ıspanaklısını yapmıştı. Semizotu, pazı, marul ile de yapılabilir. Benim favorim ise semizotu ile olandır. Diğerlerini de yaptıkca siteye eklerim.
Malzemeler:
  • 1 bardak dövme(aşurelik buğday)
  • 1 bardak kırmızı mercimek
  • 1 bardak ıslanmış nohut
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı biber
  • tuz
  • 4-5 diş sarımsak
  • 1 büyük Patlıcan (semizotu, pazı, ıspanak, marul vb.)
  • Bir limon
  • 1.5-2 lt kadar kaynamış su

Üzerine yağ ve nane

Yapılışı :

  • Bir gece öncesinden ıslattığımız nohutu, mercimeği, tuz ve kırmızıbiberi kaynamış su ile düdüklüde yarım saat kadar pişiriyoruz.
  • Sonra içerisine koymak istediğimiz malzemeyi(patlıcan, semizotu, pazı, ıspanak, marul vb.) limonu ve ezdiğiniz sarımsağı da ekleyip tekrar pişmeye bırakıyoruz.
  • Üzerine nane ve yağ yakıyoruz.

Aşurelik buğdaya burada "dövme"denir. Ben dövemi Maraş'tan alırım. Farkı ise; değirmende bir kaç defa çekilmiş olmasıdır. Zaten elinize alınca unlu yapısını farkedersiniz. Bu da yemeğin daha özlü olmasını sağlıyor. Aynı zamanda diğerleri gibi tane tane dişe gelmiyor, yemeğin içinde erimiş oluyor. Yolunuz Maraşa düşerse almadan gitmeyin derim. Farkı göreceksiniz.

Antep - Maraş arası 80 km ve 1-1.5 saatte gidilir. Fakat şiveleri, yemekleri, insanları, damak tadları çok farklıdır. Küçük, tatlı bir şehirdir Maraş. Yine de ne zaman şehir dışına çıkıp gelsem, Antebin girişinde deriiin bir nefes alırım. Memleketin hali çok başka arkadaşlar. Lafı çok uzatmadan gideyim artık.

Güzel hafta sonları size...

Muhabbetle...

ps. "Yine yılbaşı ve bayram etkinliği" için bir şey hazırlayamadım. Hafta sonu çalışmalara başlayacağım.

13 yorum:

Adsız dedi ki...

Elien sağlık canım,nefis göörünüyor,,annemin yaptığı patlıcan pastırma yı anımsattı bir an için...
Selam ve sevgiler

LaMa dedi ki...

Rabia,
budgayli yemekleri corbalari cok severim am hic eksi denememistim.seninkinden bir iki kasik denesem sonra yapip yapmayacagima karar versem olur mu:)
Mutlu hafta sonlari,Utkuyu opuyorum

Tuba dedi ki...

Simdi senin sogan kebabini yapiyorum. Tarife bir daha bakayim diye geldim ve bu nefis corbayi gordum. Bu ne hamaratlik boyleeee? Sevgilerle,

munevver dedi ki...

Rabiacığım,doğu ve güneydoğunun bu sağlıklı yemeklerine bayılıyorum.Baklagilleri hep sebze ile kullanıyorlar.Ve ben bunları çok seviyorum.Çok bependim.Ekşili ekşili ne güzeldir.Ama ne yazık ki dediğin gibi dövmeyi burada nerden bulurum ben.
Ellerine sağlık kardeşim...
Sevgiyle,nanelimon

*Ra dedi ki...

Serin mavi çok teşekkür ederim canım. Patlıcan pastırma nasıl birşey acaba? Merak ettim. Sitende görürüm umarım.
Sevgiler.

Lamacığım sana bir iki kaşık değil koca bir kase vereyim bir dene istersen canım haa :)))

Tubacığım soğan kebabından beni haberdar etmeyi unutma canım.
Muhabbetle kalın...

*Ra dedi ki...

Münevver hanım tamak tadlarımız birbirine çok yakın sanırım. Aşurelik buğday da olur. Ben sadece uygun olanın Maraş dövmesi olduğunu yazmak istedim.
Bu arada adresinizi bana mail atarsanız size biraz göndereyim.

Adsız dedi ki...

slm,yazları istanbula gelen maraşlı bir komşum var bu çorbayı onda denemiştim ve nefis bir tadı vardı tarifi gördügüme nasıl sevindim anlatamam,ayrıca diğer tariflerinize de bayıldım,nefiss,burda olan antepli arkadaşlarımdan zaten sizin yörenin yemeklerini çok seviyorum ama en güzeli bunların tariflerinin sizde olması,selamlar,görüşürüz yine...

*Ra dedi ki...

Süheylacığım merhabalar. Yemeklerin lezzetini anlatmaya çekiniyorum açıkcası. Çok övdüğümü düşünülür diye. Ama yiyip de beğenenleri dyunca çok seviniyorum.
Ziyaretin için teşekkürler canım.
Sevgiler...

Adsız dedi ki...

çok güzel bir tarif. Böyle yoğun kıvamlı çorba tarifleri arıyorum. Çok teşekkürler tarif için ...

sevgilerimle.

http://misss.blogcu.com

*Ra dedi ki...

Zerrin hanım merhabalar. Ben de hemen sizi ziyarete geldim. Çok güzel tarifleriniz var. Çorbayı denemenizi kesinlikle tavsiye ederim.
Muhabbetle..

çocuk dedi ki...

slsm

Adsız dedi ki...

merhaba rabia hanım bazı tariflerde maraş çorbasına yumurta ve yoğurt yazıyor acaba bunlarıda katsak tadı değişirmi yada siz hiç yaptınızmı güzel tarifleniz teşşekküler sevgilerle

rabia dedi ki...

merhabalar. Bu çorba yumurta ve yoğurdu kaldırmaz.
Fakat yoyurtlu çorbalara yumurtayı ben de koyarım. Ben de sizeteşekkür ederim. Sevgiyle...