Salı, Nisan 10, 2007

Sebze Graten

Bu graten; kurtarma operasyonu çerçevesinde hazırlandı. Siz elinizde ne varsa ekleyebilirsiniz.

Yapılışı:
  • Konserve sebze kullanmaktan elimden geldiğince kaçınırım. Patetes, havucu minik minik doğradım ve tuzlu suda haşladım. Ardından brokolileri de çok az haşladım. Bezelye ise konserve idi. Hepsini karıştırdım ve çok hafif tuzladım. Biraz da karabiber attım. Küçük küçük küpler şeklinde kaşar kestim aralarına yerleştirdim.
  • Beşamel sos hazırladım. Kendi ölçünüze göre yapabilirsiniz. Ben göz kararı yaptığımdan tam ölçü veremiyorum. Sadece beşameli hazırlarken, içine muskat rendeliyorum, biraz da tuz ile tadlandırıyorum.
  • Sebzelerin üzerine beşameli döktükten sonra üzerine de kaşar rendesi ilave ediyorum. Ve fırınlıyorum.

    Sadece brokoli ile de yapıyorum. Her ikisini de çok seviyorum.
    Grateni yaptığım gün eşim yemekte ne var diye sordu. Ben de sebze graten var dedim. Tam olarak ne olduğunu anlamayınca "içinde et var mı sen onu söyle bana" dedi. Olmadığını söyleyince ekşimiş bir yüz ifadesi ile bakakaldı bana.
    Brokoliyi, pırasayı, lahanayı, karnıbaharı, kerevizi, kırmızı lahanayı da sevmez sonra tavuk sevmez. Özellikle tavuk suyu kullandırmaz yemeklerde. Bizim eve bunlar sadece Utku'ya yedirilmek üzere giriyor. Ama ben annenim tavuk suyu ile pişmiş domatesli, nohutlu pirinç pilavını çok özledim.
    Sizlere güzel haftalar diliyorum.
    Sevgilerimle...

19 yorum:

Adsız dedi ki...

Rabia'cım bu erkekler neden böyle, benim eşim ve büyük oğlumda çok yemek seçer ve saydıklarının hiçbirisi bizdede yenmez, bende sadece kendim ve küçük oğlum için sebze pişiriyorum, kimbilir belkide büyüyünce oda yemez, neyse graten nefis olmuş, ellerine sağlık, sevgiler, kolay gelsin..

Adsız dedi ki...

canım rabia..üzme kendini..antepli çeçen farketmiyor..benim eşim de yemekte et olmadığı gün akşam yemeğinden bir iki saat sonra ben acıktım deyip sucuk-ekmek falan yaptırır..
ayrıca oyun için de yorum yazmamışım bugünlerde dışarılara takılmaktan eve giremiyorum..
çok güzel yazmıssın ama üzüldüm,birkaç hayalin kalmış gerçekleşemeyen.eczacılık mesela..çok istiyorsan deneyebilirsin tekrar üniversiteye girmeyi daha çok gençsin..hayallerinin peşinden git.ama pastacılık ta fena bir hayal değil..bugünlerde benim de aklım fikrim bu işte..yakın olsak ortak açardık..bir de şu insan ilişkileri konusu var ya aslında herkes hakettigini yaşamıyor bunu zaman içinde anlıyorsun..fakat insanları oldugu gibi kabul edip gerektiginden fazla değer vermemek gerekiyor bence.bizim hatamız burada..neyse canım ..görüşelim birara özledim seni.selamlar..

Adsız dedi ki...

rabiacığım eminim eşin iyiki seni beğenmişim diyordur yazını okuyunca boşver sebzede yemeyi versin yeterki ağzımızın tadı olsun
sevgiler canımm

hayat dedi ki...

Rabia'cığım, aynı dertden bende de var eşim ve oğlum çok yemek seçerler hele oğlum hiç sebze yemez biz egeliyiz ama hiç fark etmiyor malesef çok sağlıklı olmasa bile et ve kızartmalar ön pilanda.Ama ben sebzeyi çok severim senin graten de çok güzel olmuş.Ellerine sağlık.
Sevgilerimle...

Hesna dedi ki...

Rabiacığım Günaydın
Yorumlara baktımda herkes aynı dertten muzdarip. Eşler ve çocuklar hep yemek seçiyor.Ben yaptığım sebze yemeklerinin yenmesi için şöyle bir yol buldum. O gün damaklarına uyacak başka yemek yapmıyorum, seçme şansları olmadığından mecbur kalıp yiyorlar.Yemek seçme sorunu bizde yok yani :))
Graten nefis olmuş eline sağlık.
Sevgiler
Hesna

munevver dedi ki...

Rabia,galiba erkeklerin çoğu kırmızı et seviyor.Bizim evdeki 3 erkek de kırmızı eti,beyaz ete göre daha çok seviyorlar.Olsun,sebze gratenleri biz yeriz,onlar kırmızı et yesin.Hem daha yararlı değil mi?
Sevgiyle,Nane Limon

yemek dedi ki...

Rabia'cığım üzme tatlı canını, beterin beteri var. Komşumun eşi patatesten başka bir şey yemiyor edeta. piza bile yapsa kalkıp yanına patates pişiriyormuş. :)))
Ben çok şanslıyım Allah'a çık şükür. Eşim ben ne pişirirsem bayılarak yer. Özellikle ben yapmalıyım ama. Onun olumsuzluğuysa, başkasının yemeğini misafirlik hariç genelde yemez.

Sevgiler canım...

Adsız dedi ki...

Rabia'cığım,sanırım tüm erkeklerin ortak yönü bu galiba.))
Et olunca hiç hayır yok, ama sebze olunca hemen içinde et varmı diye sorarlar.)))
Bence graten herşey değer,ellerine sağlık tatlım..Sana afiyetler olsun..

Sevgilerimle..Gül/d.tadı

Hulya dedi ki...

rabiaaa;
buraya gelin,bizim salt lake city'de aldigimiz helal marketin etleri hic lezzetli degil,tavukda oyle.o yuzden ben ve esim eti sevmezdik cok,iyce soguduk.simdi buldugum her otu alip,pisiriyorum afiyetle yiyoruz,hic uzme kendini,bence de tek cesit yap,alternatif olmasin.sakin kendini bundan dolayi uzme,sonra insan nelere uzulmusum diyip gencligine yaniyormus,annem oyle diyor:)
sevgiler

Adsız dedi ki...

:)

Rabiacığım, graten süpper olmuş. Ellerine sağlık...

Sımmsıcak svegilerimle...

Adsız dedi ki...

Rabiacım nasılsın inşallah istanbula gelirsen haberimiz olsun yine buluşuruz çokta memmun olurum.Bir yakının yoksa misfirde ederim hiç endişen olmasın becerikli arkadaşım .Ellerine sağlık canım benim. Benim eşimde sebzeyi çok fazla sevmez

Aybike Ceylan dedi ki...

Rabia'cigim,
Ellerine saglik, bizde esimle graten'i pek severiz, cok guzel olmus. Sevgilerimi gonderiyorum.

Defne dedi ki...

Benim kocam kırmızı ete ancak mangal partilerinde pas verir, evimize pek girmez o yüzden :). Mmm, nefis, bayıldım sebze gratene, ellerine sağlık!

*Ra dedi ki...

Ebrucuğum, ben Utkuyu merak ediyorum. Bakalım o da babası gibi olacak mı? Şimdilik he ikisine de aynı uzaklıkta. Teşekkür ederim canım.

Süheylacığım, hayalsiz yaşanmıyor canım. Tekrar okumamaya gücüm yok. 15 yıl okul hayatı baydı beni artık. Ama İktisat okumak gibi bir niyetim var o ayrı mesele. Görüşmeyeli baya oldu Süheyla. Yoğunsun sanırım. Öpüyorum seni.

Sedacığım, çok güzel yaklaşmışsın olaya. Çok hoşuma gitti. Haklısın. :))

Hayat ablacığım, kızartma yapmamaya çalışıyor pek. Bizim yemeklerimiz de hep etlidir. alışkanlık galiba. Sebze ile karın doymaz zannediyorlar.

Hesnacığım, ben de ggrateni yaptığım gün başka bir şey yoktu yanında. Ekşi bir suratla bir parça yedi ve kalktı. o zaman üzülüyorum. Karnı doymadan kalkınca. Ama alışsa iyi olacak değil mi? Hep birileri seviyor diye bir şeyler yapıyorum. Kendi zevklerimi unuttum neredeyse.

*Ra dedi ki...

Münevver ablacığım, çok haklısın. Genelde kırmızı et seviliyor. Ben brkoliyi çok faydalı diye kandırarak bir lokma yedirebiliyorum eşime. Oysa ben hiç bıkmadan yiyebilirim. öpüyorum sizi.

Lavantinciğim, patatesi çok sevmesi ilginçmiş ama. Hani eti anlıyorum da patetes çok tuhafmış değil mi? Benim eşimin de titizlik takıntısı var. malesef komşulardan gelen bir çok şey ben yemediysem çöpe gidiyor. Öpüyorum canım. ;)

*Ra dedi ki...

Gülcüğüm, bence de graten herşeye değer. Ben bir de mantar püresni çok severim. Onu da sevmez eşim. oysa et yemeklerine çok yakıştırırım ben püreyim. Benimki biraz sorunlu sanırım.

Hülyacığım, gençliğimizi bu tür evhamlarla geçirmemek gerek gerçekten de. Anneciğin çok haklı. Zaten son zamanlarda yaptığım da bu sanırım. Biraz kendi zevklerime göre bir şeyler yapmak. Ama üzmüyorum kendimi. Tek taraflı yemek yapmak olmaz değil mi? :))

Zerrinciğim, çook teşekkür ederim. Senin eşin nasıl, sever mi sebzeyi? Çok öptüm. Sevgilerimle.

Özlemciğim, İstanbula gelirsem uğramak istediğim, görmek istediğim o kadar çok yer ve kişi var ki. Ve orada hiç kendi akrabam yok. Eşimin vr da bana samimi gelmiyorlar. Yolum düşmese de sizleri görmek için gelmek niyetim oralara. Sevgilerimle...

*Ra dedi ki...

Aybikeciğim, ortak bir zevkinizin olması çok güzel. Bizim de yemek konusunda özellikle damak tadlarımız birbirine çok yakın ama sebze yemekleri konusunda pek uyuşamıyoruz. Ne yapalım katlanacağız artık. :)

Defneciğim, bizim dolapda et olmayınca yapacak yemek bulamam inan bana. Sebze yemeklerimizde muhakkak et olur. Beğenmene sevindim canım.

Sevgilerimle...

Nukhet dedi ki...

Rabiacim

Ben de Gratenli yemekleri cok yaparim ama bak hic karisik sebzeyle yapmak aklima gelmemisti. En iyisi ben de bir kurtarma operasyonunda bunu deneyeyim. Ellerine saglik. Sevgiler

*Ra dedi ki...

Nükhetciğim ben de her akşam yenibit fikir ile gidiyorum eve. Bak sendeki hamburgerler çok hoşuma gitti.
Sevgilerimle...