Cuma, Nisan 20, 2007

Soğanlı ve Ispanaklı Poğaça

Henüz fırından yeni çıktı bunlar. Taze taze hemen yedim her ikisinden de. İş yerine de getirdim ki bir fincan çay ile yiyeyim. Nefis oldular. Hemen tarife geçeyim.

Hamur İçin:
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1/2 su bardağı yağ
  • 4 tatlı kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 pk. Dr Oetker kuru maya
  • Aldığı kadar un

Bir bardak ılık suyun içerisine tuz, şeker ve mayayı koyarak karıştırdım ve hamur yoğurma kabına aldım. Yağını da ilave ettikten sonra ununu yavaş yavaş ekledim. Yumuşak bir hamur elde ettim. Mayalanmaya bıraktım. Bu sırada ben de iç harcını hazırladım.

Soğanlı İçin;
2 kuru soğanı halka kalka doğradım. Tuzladım ve biraz beklettim.
Bol su ile yıkayıp, süzdüm. 2 kaşık zeytin yağ ile diriliğini kaybedinceye kadar kavurdum. Kavrulunca, tuz, karabiber, kırmızı biber ilave edip karıştırdım. Hem çörek otu ile hem de haşhaş tohumu ile denemek istediğimden soğan karışımının yarısına çörek otu kattım yarısına da haşhaş tohumu kattım.

Ispanaklı İçin;

Bu harcım önceden vardı ve değerlendirmek için kullandım. Ispanağı iyice yıkadım ve doğradım. Beyaz peynir ve kuru soğanı doğrayarak, ıspanak ile karıştırdım.

Mayalanan hamurunun havasını hafifce elime alıp sıkarak çıkardım. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopardım. Çok fazla oynamadan tepsiye dizdim. Ortalarına parmağım ile bastırdım ve harçtan koymak için yer yaptım. Yumurta sarısına çok az yağ koyarak hamura sürdüm. Sonra da yarısına soğanlı harçtan, yarısına da ıspanaklı harçtan koyarak 170 C deki fırına sürdüm.

Kaşar kalmamıştı evde. Soğanlı olanın üzerine çıkarmaya yakın kaşar ilavesi güzel olur diye düşündüm.

Tavuk etkinliği için sayfama bakmaya gelenlere küçük bir açıklama; bu ayki etkinliğe rahatsız olduğum bazı davranışlardan dolayı katılmıyorum.

Güzel hafta sonları sizlere.

Sevgilerimle.

22 yorum:

Adsız dedi ki...

Kokusu buraya kadar geldi sanki. Ellerine sağlık. Şimdi olsa iyi giderdi ama napalım uzaktayız maalesef.

hayat dedi ki...

Rabia'cığım benim marifetli kardeşim.Poğaçalar çok güzel görünüyor. Ellerine sağlık. Olsaydı da bir tadına baksaydınk ne güzel olurdu:)hemen denemek lazım ama zaten kilolar hiç gitmiyor:) sadece bakmakla yetinmek istiyorum.
Canım seni yanaklarından çok öpüyorum.
Sevgilerimle...

munevver dedi ki...

Rabia,kuru soğanı,börek vs.de seviyorum.Bir de mayalı.Tam bana göre olmuş.Biz soğanı çiğden koyarız.İyice ovarız ama.Bir de beyaz peynirle karıştırırız.Kokuyu hissettim.Eline sağlık.
Sevgiyle,Nane Limon

yemek dedi ki...

Elerine sağlık hayatım, çok nefis görünüyor.
Soğanlı çok ilgimi çekti, bende geçenlerde sade soğanlı köfte yapmıştım.
Allah yar ve yardımcın olsun.

Adsız dedi ki...

rabiacığım ellerine sağlık nefis görünüyor soğanlı soğanlı süper valla

Adsız dedi ki...

rabiacım çok lezzetli görünüyorlar. Bu arada GAziantepte yaşıyor olman çok enterasan geldi,çünkü üniversitede ev arkadaşım Antepliydi.Çok severim Anteplileri eh yemeklerinide es geçemiycem tabii.Ben bu dünyada yeni vede acemiyim.Mutlaka beklerim. Kucak dolusu sevgiler.

ayseyaman dedi ki...

Merhaba Rabia,
mini pizzalar onlar poğaca değil :)
son çalıştığım işyerime yakın bir pastane vardı, buna benzer pizza yaparlardı..Sabah sabah çayla pek güzel giderdi..Sayısını şimdi hatırlamadığım kadar çok yerdim. Kim bilir evde yapılanlar nasıl güzel olur..
Eline sağlık canım..pizzalar nefis :) Unutma ben Tatarim!
O açıklamayı da sanki beni düşünerek yapmışsın canım..
Sana da güzel bir haftasonu dilerim..
sevgilerle

Nukhet dedi ki...

Tam da benim agiz tadima gore bir sey olmus bunlar Rabia. Gercekten denemeyi istiyorum. Ellerine saglik canim.

ev perisi;) dedi ki...

Dostluklara mesken bu yürek; aşka değil,sevgilinin gözlerine değil dostun sözlerine merhabasına muhtaç bu yürek! merhaba ey dost yürektesin!

Adsız dedi ki...

rabiacım canım benim ziyarete gelmişsin çok sevindim ama hayatım insan eli boş gelir mi? 2ıspanaklı 2de soğanlı kapıverseydin ya. canım oğlun kaç aylık, yakışıklımı, büyüyünce ne iş yapacak, (malum cazgır kızımız var)
şimdiden kulis yapmak zorundayız.
eeeeeeeeee artık bidahaki gelmeye çiçekle çikolata getirirsin artık.

Hulya dedi ki...

hey rabia;
ben bu minnik pizzacik dediklerimden yapinca ortaya koydugum harc hep fiskiriyor piserken,acaba daha mi cok bastirmak lazim.bu soganliyi deniycem,ellerine saglik.birde nedir yemek etkinliklerinde rahatsiz oldugun mesele?paylasmak istersen tabi..

acelya dedi ki...

Sevgili Naile,pogacalar cok nefis gozukuyor.Ellerine saglik,gorusmek uzere.Allah'a emanet ol.

Adsız dedi ki...

rabia canım bayıldım ben bunlara.soğan ve ıspanak ikisine de bayılırım zaten.ellerine sağlık.selamlar.

canan kufer dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Aybike Ceylan dedi ki...

Sevili Rabia,

Ellerine saglik, nefis olmuslar. Hele yanina bir de cay. Ellerine saglik tekrar, sevgiler ve iyi haftalar.

*Ra dedi ki...

Naileciğim, iş yerinin önünden geçerken keşke bırakabilseydim sana. Ya da kahvaltıya ban uğrayabilirsin olmaz mı? :)

Hayat ablacığım, kilo ile ilgili benim de sorunlarım var. Ama deneyince de yemeden edemiyorum. İştahım açık benim galiba. Ben de seni öpüyorum.

Münevver ablacığım, yaparken de aklıma sen geldin. Münevver abla da eminim bliyordur diye. Ispanağın içine çiğden koydum ama soğanlı olanı kavurup baharatlandırdım. Yerken de beyaz peynir ile yedim. Tadını çok sevdim. Çiğden soğan koyarak de deneyeyim bir gün. Teşekkür ederim.

Lavantinciğim, soğanı ne çok kullandığımı düşündüm geçenlerde. Herşeye soğan koyar oldum. Çok faydalı diye çekinmeden kullanıyorum ben de. Teşekkür ederim canım, Allah hepimizin yardımcı olur inşaAllah.

Sedacığım, denemeni tavsiye ederim. Senin masa hala gözümün önünde bu arada.

*Ra dedi ki...

Serpilciğim Antep yemeklerini tanıyor olmana sevindim. Hemen iadeyi ziyaretine geliyorum canım.

Ayşeciğim, Yaman Ayşem sen ne istersen onu de canım. Aslında ben de pizza mı desem dedim ama ne kaşar var ne de sucuk dedim vazgeçtim. Ben de işyerime getirdim ve kahve ile yedim. Ben soğanlısını daha çok sevdim. Sevgilerimle.

Nükhetciğim, sevdiğin mayalı bir hamur ile de bu şekilde deneyebilirsin canım. Denersen afiyetler olsun şimdiden.

Şükrancığım, sabah sabah öyle tuhaf oldum ki anlatamam. İnsanı mutlu etmek ne kadar da kolay değil mi aslında. Çok teşekkür ederim güzel mesajın için.

*Ra dedi ki...

Tülinciğim çok hoşsun. Geliyorum şimdi yanına. Oğlum 19 aylık. Kulis için açığım canım. :D

Hülyacığım, ortalarını kuş yuvası gibi yaptım. Sen de öyle dene. Mail atarım sana birazdan. Sevgilerimle.

Açelyacığım, beğenmene sevindim. Ben de yorum gelmeyince kimseden sanırım kimde beğenmedi diye düşünmeye başlamıştım. Sen de Allah'a emanet ol canım.

*Ra dedi ki...

Sğheylacığım bazıları pişmiş soğan yemez. Ben çok severim. Sen de seviyorsun demek. Denersen afiyet olsun canım.

Canancığım, biz de sizi öptük. :)) Hem oğlum güzel kızlara bayılıyor söyleyeyim. Senin sarı civcivi görmesini çok isterdim. Ayy Utku'nun nasıl davranacağını çok iyi tahmin ediyorum ve gülme krizine giriyorum. Ağzını büzüp yan yan bakar. Gözler yerde bir de. Utangaç bir halde. Allahım bu yaşta neler de yapıyorlar.

Aybikeciğim, teşekkür ederim canım. Güzel bir hafta sonu geçirmişsindir umarım. Sevgilerimle.

Adsız dedi ki...

Rabia Hanım, ben görüntüsü çok hoşuma gittiği için hemen tarifi defterime işledim, am bir sorum olacak, bunlar pastanelerde yediğimiz, pufidik hafif tatlı minik pizzalardanmı? yani ben o tarifi arıyorumda ?
Sevgiler Bana da beklerim

*Ra dedi ki...

Müge hanım merhabalar. Puf puf bir hamur için aslında bazı püf noktalar var. Hamuru çok güzel mayalamak gerekiyor. Ve çok oynamamak gerek hamur ile. Bana en kolay gelen hamur olduğundan bu hamuru bir su bardağı su ile yapıyorum sık sık. Ben yaptığımda puf puf oluyor ama başka biri denemişti benimki gibi olmamıştı. O nedenle pastanedekiler ile aynı olur diyemiyorum. Yine de denemekte fayda var.
Sevgilerimle.

nurcan dedi ki...

poğaçalarınızı kahvaltıya yaptım muthiş güzel oldu tadına bayıldım herkes rahatlıkla yapabilir teşekürler rabia hanım