Pazartesi, Ocak 21, 2008

Aşure


Bereket tatlısı aşureyi Muharrem ayı ile birlikte bol bol yemeye başladık. Her komşumdan ayrı güzellikte aşureler geliyor. Bu hafta sonu da benim aşurem arz-ı endam etti binada. Geçtiğimiz yıl dağıttığım aşure komşular tarafından çok beğenilmişti. Bu yıl da tad olarak pek farklı olmadı sanırım .
Aşure nasıl yapılır anlatmaya gerek yok gibi fakat bilmeyenleri ve tarif arayanları düşünerek yazmak istedim.
Malzemeler(yaklaşık)
  • 2 su bardağı aşurelik buğday (dövme)
  • 1 su bardağı kuru fasülye
  • 1/2 su bardağı kuru börülce (lolaz)
  • 1/2 su bardağı kuru bakla
  • 1/2 çay bardağı pekmez
  • Nohut
  • Şeker
  • Kuru kayısı, kuru incir, kuru üzüm, portakal kabuğu, elma, badem
  • Üzerine; nar, fıstık, ceviz fındık vs.
Yapımı:
  • Nohut, kuru fasülye, börülce ve bakla geceden suya ıslanır. Aşurelik buğdayı da ıslayanlar oluyor, fakat Maraş buğdayı çok kolay piştiğinden gerek kalmıyor.
  • Kuru fasülye, börülce ve baklayı kaynatalım. Bir çok kişi baklanın kabuklarını soymuyor, fakat içerisinde kurtcuklar olabiliyor. Tek tek kabuklarını soyup inceledim. Bakla koymayabilirsiniz aslında ama Antepliler genellikle baklayı da ekler. Ben de eksik kalmayayım dedim. :)
  • Buğdayı ve nohutu ayrıca haşlayalım. Ben haşlama işlerinde genellikle düdüklü tenceremi kullanıyorum. Tavsiye ederim kesinlikle.
  • Buğday ve nohudu haşlandıktan sonra; haşladığımız diğer kuru malzemeleri(börülce, kuru fasülye ve bakla) ekleyelim. Pekmez ve şekeri ilave edip kısık ateşte tencerenin ağzı açık vaziyette pişirelim. Bu sırada elimizin altında sürekli sıcak su bulunduralım ki katılaştıkça kaynamış su ilave edelim.
  • Hemen ardından minik minik doğradığımız kuru kayısı, incir, elma ve portakal kabuğunu(portakalın kendisini de doğrayabilirsiniz) ilave edip karıştıralım. Çok çabuk dibine sarabilir, bu nedenle tahta kaşıkla sık sık karıştıralım.
  • Şekeri bir defada eklemeyebilirsiniz. Tadına bakarak ihtiyacı olduğu kadar ilave edebilirsiniz.
  • Kuru meyveler de pişince ocağı kapatabilirsiniz.
  • İçine kabuklarını sıcak suda bekleterek soyduğunuz bademleri ilave edebilirsiniz.
  • Bol fındık, fıstık, ceviz ile de süsleyip afiyetle yiyip, dağıtabilirsiniz.

Bereketli bir hafta geçirmeniz dileği ile. Sevgiler.

12 yorum:

nino dedi ki...

canim ellerine saglik Allah kabul etsin nefis olmus asuren bendede asure var bugun :)

nino dedi ki...

canim ellerine saglik Allah kabul etsin nefis olmus asuren bendede asure var bugun :)

nino dedi ki...

canim ellerine saglik Allah kabul etsin nefis olmus asuren bendede asure var bugun :)

Düğme Bay'la BinbirçeşniHayat dedi ki...

rabıam...ellerıne saglık arkadasım:)
nefıs duruyo...
sevgılerımle..

Aybike Ceylan dedi ki...

Harika olmus asuren Rabia'cigim, eline ve koluna saglik.

Sevgilerimi gonderiyor ve guzel bir hafta diliyorum.

Damak Tadı dedi ki...

Ellerine sağlık Rabia'cığım,harika görünüyor..Allah kabul etsin canım..


Sevgiler

Mutfak Havlusu dedi ki...

bende annemden aşuresini arz-ı endam ettirmesini bekliyorum bakalım:)
seninki bak canımı çektirdi nefis görünüyor ellerine sağlık.

tadinadoyamadım-dilek dedi ki...

Canım ellerine sağlık.Nefis görünüyor.

SEVGİYLE KAL

semra mutfakta dedi ki...

Rabia'cım aşuren nefis görünüyor ellerine sağlık cnm.Senin de söylediğin gibi bu aralar fazlaca yediğimiz için hiç özenmedim.:)cnm seni sobeledim bilgin olsun.bebeğinde sende .ok tatlısınız.maşallah yakışıklı bir delikanlı.

kizilciksurubu dedi ki...

Asure harika olmus,ellerinize saglik.Allah kabul etsin.

Zerrin dedi ki...

Rabiacım ellerine sağlık allah kabul etsin...

Rabia dedi ki...

Sevgili Nihan,
Saliha,
Aybike,
Gül,
Mutfak Havlusu,
Dilek,
Semra,
kızılcıkşurubu,
Zerrin
mesajlarınız için çok teşekkür ediyorum. Beni devam etmeye sevk ediyorsunuz kesinlikle. Sevgilerimi gönderiyorum her birinize.