Perşembe, Kasım 02, 2006

Kabaklama

Benim en sevdiğim yemeklerden biridir kabaklama. Yanında da tereyağlı bulgur pilavı harika oluyor. Bal kabağı ile yapılıyor yalnız taze kabak ile de yapılabilir. Yine kabak yerine patlıcan konulduğunda faklı ve de çok lezzetli başka bir yemek elde etmiş oluyoruz ve adına da "doğrama" diyoruz. Antep mutfağının zenginliğini bilmeyen yoktur sanırım. Doğramayı da en kısa zamanda yapıp resmini eklemeyi düşünüyorum. Yapılışı ise söyle;

Malzeme Listemiz:
  • 250 gr. kuşbaşı et,
  • 1 su bardağı ıslanmış nohut,
  • 750 gr. kış kabağı,
  • 2 yemek kaşığı domates ve biber salçası
  • 1 çay bardağı kadar limon suyu(ya da bir miktar limon tuzu),
  • 1 tane yeşil biber
  • 1 büyük soğan
  • Bol miktarda sarımsak
  • Yeterince tuz, karabiber ve kırmızıbiber
  • 1/2 çay bardağı yağ, kuru nane,
  • Yeterince kaynamış su.

Yapılışı:

  • Etimizi bir miktar su ve yağ ile kavuruyoruz. Eti tuz ile kavurunca etin sertleştiğini duymuştum bu nedenle tuzunu en son ilave ederim her zaman.
  • İnce ince kıydığımız soğan ve yeşil biberi de kavurduğumuz ete ilave ediyoruz ve diriliğini kaybedene kadar pişiriyoruz.
  • Salçamızı da bu karışıma ekleyip karıştırmaya devam ediyoruz.
  • Geceden ısladığımız nohutu, tuzunu, karabiberini, kırmızıbiberini ve yeteri kadar kaynamış suyu ilave edip, et ve nohut iyice yumuşayana kadar pişiriyoruz. Yine düdüklü tencere kullanmanızı tavsiye ederim. Bana göre iyi yemek iyi pişmiş olandır. Yani nohutu ve eti dişe deymemeli.
  • Diğer taraftan da bal kabağını küçük küçük kareler şeklinde doğruyoruz.
  • Etimiz ve nohutumuz iyi pişince kabaklarımızı, limon suyumuzu, iyice ezdiğimiz sarımsaklarımızı atıyoruz eğer suyu az ise kaynamış su ilavesi yapabilirsiniz. Tenceremizi tekrar kapatıp 15-20 dk. kadar kabaklarımızın pişmesini bekliyoruz.
  • Kabaklar da pişince, yemeğin üzerine yağ ile nane yakıyoruz.

Pazardan kabak alırken biraz fazla almışım kalanını donduruca koydum, onunla da Hatay'ın yoğurtlu kabak yemeğini denemek istiyorum.

Mutfaktaki yanmış nane kokusu benim en sevdiğim kokulardandır. İştah açıcı. Ve bu yemekten gelen sarımsaklı ve ekşili koku ise dayanılmaz.

Yerseniz afiyet olsun.

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Ufff Rabia öyle anlatmışın ki ya...
Balkabağını sevmeyen ben bile ağzımın suyunun akmasına zor engel oldum ya:)
Ya Rabia ben hiç bir zaman böyle yemekler yapamayacakmışım gibi geliyor...
Bari Antep'e,sana yakın bir yerlere mi taşınsam ne yapsam?:)
Ellerine sağlık canım...
(Songül)

Adsız dedi ki...

merhaba Rabia, kabaklama tarifinde balkabağını okuyunca ilgimi çekti, çünkü biz kabaklamayı hiç tatlı yapılan balkabağı ile değil kış kabağı ile yaparız.

*Ra dedi ki...

Merhaba Naileciğim. Bal kabağı ve kış kabağını aynı olarak biliyorum. Yanlış biliyor olabilirim. Arasında şekil ve tad olarak nasıl bir fark var yazarsan sevinirim.
Biz sadece kış kabağı ile değil, taze kabakla da yaparız.
Sevgiler.