Çarşamba, Ocak 23, 2008

Bol Bol Havuç

Maraşlıların "Acem Pilavı" dediği bu pilavı ilk defa yaptım. Çocukluğumdan kalma bir tad. Maraş'a anneannemi ziyarete gittiğimizde biz gelmeden önce yapılan hazırlıklar içinde bu pilav da tüm lezzeti ve güzelliği ile sergilenirdi.
Bu hafta sonu anneme hadi havuçlu pilav yapalım dedim ve yanında da yine havuçla yapılan bir salata. Havucun iki ayrı tadı da nefis. Her ikisini de kesinlikle denemenizi tavsiye ederim. Benim bundan sonra sık sık yapacağım muhakkak.
Malzemeler:
  • 3 büyük soğan
  • 4-5 tane havuç
  • 2 su bardağı pirinç
  • Yarım kilo kuşbaşı kuzu eti
Yapımı:
  • Eti haşlayın.
  • Havuçları kibrit çöpü şeklinde minik minik doğrayıp, tuzla ovup, yıkayın.
  • Soğanları da doğrayıp, yağ ile kavurun.
  • Soğanlar diriliğini tam olarak kaybetmeden havuçları ekleyin ve birlikte kavurun.
  • Tuz ilave edin. Haşladığımız etleri de ekleyip kavurmaya devam edin.
  • Sıcak suda bekletip, iyice yıkadığınız pirinci ve et suyunu koyduktan sonra, yeteri kadar tereyağ ilave edip, kısık ateşte pişmeye bırakın. Benim pilav ölçüm; 1 su bardağı pirince 1.5 su bardağı su. Tüm karışım bu şekilde olacak.
Havuç Salatası ise içerisindeki ekşi ve mayhoş tad ile çok istah açıcı. Pilavların yanına çok yakışıyor. Yine Maraşlılara ait bir lezzet. Annemin Maraşlı olması benim için kesinlikle büyük bir avantaj.

Malzemeler:

  • 1 büyük siyah havuç
  • 2-3 tane bildiğimiz havuç :)
  • Sarımsak
  • yeteri kadar tuz, limon tuzu, nane, kırmızı biber ve su

Havuçlar rendelenir ve tuzla ovularak yıkanır. Sarımsak ezilir, tuz, limontuzu, çok az kırmızı biber eklenir ve rendelediğimiz havuçlar ile karıştırılır. Hatta elinizle ovabilirsiniz. Yeteri kadar da su ilave edip, üzerine nane ekeleyerek servis edilir.

Siyah havuç bulamam derseniz, aynı malzemelere biraz salça ilave edip renk verebilirsiniz. Tad olarak değil de renk vermesi için kullanılıyor siyah havuç.

Bol bol havuç ile yaptıklarım bunlar. Sizin de havuç yemeyen bir çocuğunuz varsa bu şekilde yedirebilirsiniz.
Güzel günler diliyorum. Sevgilerimle.

19 yorum:

MUTFAKTA HOŞ SEDA dedi ki...

Rabiacım havuçlu pilavı bende denemiştim ama soğan koymamıştım bir dahakine soğanla deneyeceğim ellerine sağlık
sevgiler

Adsız dedi ki...

Eşim pilavsız bir yemek düşünemediği için artık neler uyduruyordum neler.Ama aklıma havuçlusu gelmemişti.Mutlaka deneyeceğim.Ellerine sağlık sevgiler

DANIEL EFE'nin annesi Nagehan dedi ki...

Selam
Blogunuzu cok cok begenerek takip ediyorum. Ozellikle guzel resimlere ve sade bloglara bayiliyorum. Bahsettiginiz pilavi bir defa eti onceden haslayarak denedim, istedigim sonucu alamadim. Ama biz pilav icin eti once kavururuz, ardindan havuc ve sogan ekleriz. Eti atmadan once tenceredeki siviyagin iyice kizmis olmasi gerekir. Isi ilk basta yuksek, eti atar atmaz kapagi kapatir, 1 dk sonra da ocagi en kisiga aliriz, et kendi suyunu birakir ceker, ben boyle daha guzel oldugunu dusunuyorum. Bir de baharat olarak azicik tarcin ve karabiber ekliyoruz. fotograflarinizin takibindeyim, selamlar :)

pelin dedi ki...

RABİACIĞIM, ellerine sağlık. pilav ve salata tarifin için teşekkürler. bana salata tarifif çok ilginç geldi.en kısa zamanda deneyeceğim. sevgiler

İlker Ergin dedi ki...

nefis olmuş ellerine sağlık.bebişide koklaya koklaya öpüyorum.sevgiler.

~Semra Mutfakta~ dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
~Semra Mutfakta~ dedi ki...

Rabia'cım bu arada pilavına ve salatana bayıldım.Özellikle salata çok farklı geldi bana en kısa zamanada deneyeceğim.Ellerine sağlık cnm.

Tijen dedi ki...

Rabia'cığım,
Utku ne de çok büyümüş. Ne tatlıdır şimdi kimbilir. Bu yaştaki bebekleri (çocuk mu demeli yoksa?) görünce elde olmadan Maya'cığımı düşünüyorum.

Kevser - Elda'nin Annesi dedi ki...

Merhaba canim,
pilav harika olmus, ama ben en cok havuclu salatanin güzelligine bayildim, yani bol soslu ve cok güzel oldugu belli oluyor demek istedim, hersey harika olmus, ellerine saglik diyorum.

Sana ve ailene güzel bir hafta sonu tatili diliyorum, bana da beklerim.

Selam ve sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

Canımın içi Rabiam,

utkunun yanakları ısırıyorum. :)

pilav çok güzel ama ben havuç salatasına bittim.

Ellerine sağlık hayatım.

sevgiler.

www.misssgibi.com

Oya Kayacan dedi ki...

Pilav tamam da, salata beni fena yakaladı. Daha az suyla yapsam diyorum, daha meze gibi sanki. İçindeki kaşığa bakılırsa Maraş'ta soğuk çorba gibi içiliyor... Mu? Yemeklerin çok lezzetli, sevgiler.

yaban mersini dedi ki...

sevgli rabia,ben de yapıyorum bu pilavdan,nefis oluyor ama senin pilavını hayranlıkla izledim yine de,usta bir elden çıktğı belli..ellerinize sağılk.slmlar.

Aybike Ceylan dedi ki...

Rabia'cigim,

Ellerine saglik. Gene hersey cok ozenli gorunuyor.

Bu arada siz Maras'limisiniz? Bi, ben kucukken, babamin gorevi dolayisiyla 9 sene Maras'ta kalmistik, hatta kardesim orada dogdu.
cok sevgilerimi gonderiyorum, selamlar.

Mutfak Havlusu dedi ki...

acem pilavını biliyorum leziz bir tat.
çorbanda nefis duruyor zaten havuç lezzetiyle herşeyi güzel hale getiriyor birde orası var:)
ellerine sağlık çorbandan ve pilavından annemede bahsedeceğim.

Melek* dedi ki...

ikisie çok güzel ellerine sağlık bu arada aşadaki aşurede aklım kaldı size afiyet volsun

*Ra dedi ki...

Sedacığım, soğanı kesinlikle dene. Havuç kadar yaklaşık soğan konuyor ve çok fazla lezzet veriyor pilava. Öperim. Sevgiler.

Sevgili Ball Kabak, ben de çok uzun bir süre bildiğim halde yapmadım. Ama bu tariften sonra ikinci defa yaptım. Nedense çok sevdim ben.

Daniel Efe, sessiz takip edenlerimin olduğunu duyunca heyecanlanıyorum. Çok teşekkür ederim güzel düşüncelerin için. Ben haşlayarak yaptım, o zaman et daha iyi pişmiş oluyor, tabi kavurarak yapmak da bir yöntem. Benim yemek konusunda kesin çizgilerim yoktur, çok esneğimdir, yeni düşünceler ve fikirleri severim. Teşekkür ederim ilginiz için. Sevgiler.

*Ra dedi ki...

Pelinciğim ne zamandır yoksun. Sesini duymak güzel inan. Salata çok da kolay aynı zamanda. Herhangi bir pilavın yanında, çok güzel bir şekilde eşlik edeceği muhakkak. Sevgiler.

İlkerciğim, bebişimiz de öper sizi. ;)

Semracığım tekrar anlayışın için teşekkür ederim. tarifleri deneyip beğenmen dileği ile.

*Ra dedi ki...

Tijen hanım, Utku bu resimde 1 yaşında. Şimdi 2.5 yaşında :) yani şimdi abi havalarında. Pek sevdirmiyor malesef kendini. Ama bu yaşlardaki resimlerine baktıkça eski günlerimizi özlediğimizi hissediyoruz. Bir zaman dilimi verilse de sevsek geri dönsek diye düşünüyoruz. :) En güzel halleri bebeklikleri kesinlikle. Bol bol öpüp, koklayın Maya'yı. Sevgilerimi gönderiyorum.

Kevserciğim, beğenin için teşekkür ederim. Sevgiler canım.

Miss Zerrinim, Utkunun yanakları ısırmalık tam. :) Teşekkür ederim tatlım. Öptüm seni. Sevgiler.

*Ra dedi ki...

Sevgili Oya, salatanın suyunu istediğin gibi ayarlayabilirsin canım. Güzel bir tespit "soğuk çorba" :) . Aslında salata demek zor gelmişti. Teşekkür ederim ziyaretin ve güzel yorumun için. Sevgiler.

Süheylacığım, özlemişim sesini. Bu arada kesinlikle iltifat ediyorsun. Senin maklubeni unuttum zannetme. Her pilav yaptığımda aklıma o görüntü gelir. Sevgiler canım.

Aybikeciğim, benim annem Maraşlı. Eşimin de ailesi Maraşta yaşıyor. Eşim de aslen Maraşlı ama çeçen asıllı. Antepde büyüdüğünden kendini Antepli hissediyor. :) biraz karışık bizim durum di mi? Maraşta yaşamız olmanız ne güzel. Belki bir gün görmek istersin buraları. Sevinirim.

Zeynepciğim, bence bahsetmekle kalma, denemeni de tavsiye ederim. :) Sevgiler.

Melekciğim, çok teşekkür ederim, isminin yanındaki yıldız çok şirin duruyor bu arada. Sevgiler.