Perşembe, Mart 08, 2007

Çikolatalı Pasta

Geçtiğimiz hafta sonu yeğenlerimize pasta yapmıştım. Böyle bir niyetim olduğunu daha önce de söylemiştim.
Oldukça yüksek bir pasta oldu.
Pastayı nasıl yaptığıma gelince;
Kek Malzemeleri:
  • 5 yumurta
  • 4 yemek kaşığı sıcak su
  • 130 gr şeker (3/4 su bardağı)
  • 1 pk vanilya
  • 120 gr un (1 su barsağı yaklaşık)
  • 100 gr nişasta (3/4 su barsağı)
  • 1/2 su bardağı yağ
  • 2 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 100 gr ~ erimiş çikolata (1,5 pk bitter çikolata da kullanabilirsiniz)
Arasına muz, fındık, tereyağ ve şeker
Islatmak için çilek reçeli ve süt
Kreması için Dr.Oetker'in kakaolu pasta kreması

Yapılışı:
  • Yumurta ve suyu 1-2 dk. çırptım.
  • Şeker ve vanilyayı ekleyip 2-3 dk. daha çırpmaya devam ettim.
  • Yağı ve benmaride erittiğim çikolatayı da ekledim. Bu aşamada mikseri bırakıyorum ben. Plastik spatula ile karıştırıyorum.
  • Elediğimiz un, kabartma tozu, kakaoyu da ilave edelim.
  • Çemberlerimin 18 cm. olduğunu düşünüyordum ama 16 cm. sanırım. İki çembere paylaştırarak 175 C de pişirdim.
  • Kek pişerken, kremamı paketin üzerindeki tarife göre çırptım, dolaba kaldırdım.
  • 2 yemek kaşığı tereyağ ve 2 yemek kaşığı şekeri kısık ateşte kremalize ettim. Arkasından da dilimlediğim muzları ilave ettim. Ve hafif kızarana kadar önlü arkalı pişirdim. Tek tek çevirerek yaptım bu işlemi, muzları dağıtmak istemedim.
  • Kekim piştikten sonra, biraz soğumasını bekledim. Normalde bir gün önceden hazırlanması tavsiye ediliyor ama zamanım yoktu bunun için. Her iki kekimi ikiye böldüm ve dört parça kekim oldu.
  • Çilek reçelim vardı evde. Taneleri azalmıştı. Ben de suyundan bir kaç kaşık aldım ve 3/4 bardak süt ile karıştırdım. Bu karışımla da kekimi ıslattım. Bu işlemi fırça ile yapıyorum.
  • Bir katına kremalize ettiğim muz ve krema,
  • bir katı sadece krema ,
  • bir katına da fındık ve krema koyarak pastamı yükselttim.
  • En dışını da kalan krema ile kapladım ve rendelediğim çikolata ile süsledim.
Tüm bu işlemleri Pazar sabahı Utkuyu uyuttuktan sonra yaptım. Akşama kadar dinlenirse yenebilir diye düşündüm.
Tereyağlı muz çok yakıştı. Denemenizi tavziye ederim.
Benim yaptığım en düzgün pasta oldu bu. Yavaş yavaş öğreniyorum sanırım.
Güzel bir hafta sonu geçirmeniz dileği ile.
Sevgiler...

30 yorum:

Betül dedi ki...

Rabia cım ne yüksek bir pasta bu:) ye ye bitmez:)tereyağ ve muz ikilisini ilk defa duydum bencede yakışmıştır.Pasta harika duruyor.yiğenlerde çok şanslı yani:)
ellerine sağlık canım.

Betül dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Adsız dedi ki...

Ne kadar yüksek bir pasta diyecektim kii, iki tane pandispanya hazırladığını okudum. Çikolatalı pasta çok güzel olmuş, tereyağında muzu kızartman çok ilginç geldi bana.
Ellerine sağlık.

Adsız dedi ki...

Rabia'cım pastan çok güzel olmuş, ellrine sağlık, kolay gelsin, sevgiler..

Adsız dedi ki...

Rabiacım pastanın dilimli hali okadar iştahımı açtı ki yakın zamanda tekrar bende senin gibi pastacı kreması kullanarak pasta mı yapsam diye düşündüm. Pastaya muzu çok yakıştırmışımdır herzaman. O karamelize etme olayını sırf tatlı niyetine bile yapanlar var eminim pastanın içinde harika olmuştur.

Ellerine sağlık.

Adsız dedi ki...

rabiacığım ellerine sağlık nefis olmuş şeker hamurlu pastalara daha çok emek harcanıyor,daha gösterişli oluyor ama ben çikolatalı pastalardan da vageçemiyorum ve çok seviyorum :)

yemek dedi ki...

Elllerine sağlık, bu ne iştah açıcı bir görüntü. Birisi yapsada yesem diye düşünüyorum. :))
Utku için kendini üzme, normalde yiyen bir çocuksa korkma eski haline geri döner. İlk çocuklarda insan çok daha hassas oluyor, ikincideyse daha yahat. Özellikle yeme konusunda kendini yıpratma, sağlığında problem yoksa , (sık hastalanmak gibi) sorun yok demektir.

LaMa dedi ki...

Kesinlikle cok profesyonel bir pasta! Ozellikle kekini denemek istiyorum ama 130 gr vb nasil ayarlayabilirim mutfak tartim olmadigi icin emin degilim. Onerin var mi nasil ayarlayabilirim ?
Ellerine saglik

hatice dedi ki...

Merhaba Rabia,
bu pasta çook güzel, kremalize muz ve krema çok değişik, ellerine sağlık..
Sevgiler...

*Ra dedi ki...

Betülcüğüm, yüksem ama minik bir kekti canım. Normalde muzu çikolatalı keke çok yakıştırmam ama bu şekilde olunca nefis oldu.

Pembeli, iki tane aynı ölçüde çemberim var canım. Kekimi ikisene bölerek pişiriyorum. o zaman yüksek bir kek elde diyorum. Bu şekilde olunca pastanelerdeki gibi oluyor. Ben de seviniyorum tabii. :))

Ebrucuğum çok teşekkür ederim canım.

Naileciğim, pasta kreması pastanedekiler ile çok yakın bir tad. Hatta komşularım hazır mı değil mi diye bahse giriyorlarmış :)

Sedacığım çok haklısın. Ayrı bir güzel çikolatalı pastalar. Ben zaten yaz gelmeden meyveli yapamayacağım sanırım. Çikolatalı bana kış pastası gibi geliyor nedense :))

Lavantin canım, sen gel ben sana yaparım :)
Normalde seçerek yer ama son zamanlarda hiç bir şey yemez oldu. Endişelenmeye başladım. Öksürük var son zamanlarda. Acaba diş mi geliyor da böyle davranıyor. Kpntrole götürsem iyi olacak aslında. Teşekkür ederim canım, tecrübeli bir annenin tavsiyesi beni rahatlattı.

Lamaaa,
Ben bir bardak kaç gr geliyor ölçer sana bildiririm. Hatta tarifin içine yazarım canım. Ona göre ayarlarsın. Bazı tariflerde 73 gr diyor atıyorun. Ben hiç aldırış etmem. Kendi kafama göre göz kararıma göre de atarım. Sonucun çok farklı olacağını da hiç düşünmem. O nedenle çok kafana takma canım. Ben bir bardak yaklaşık ne kadara tekabül ediyor öğrenir yazarım canım. Benim de hassas terazim yok ama idare edersin artık. Sen Türkiyedesin ya, daha bir yakın hisseder oldum seni. oysa mesafenin sanalda ne önemi var ki değil mi?

Haticeciğim, denemeni tavsiye ederim canım. Sevgilerimle...

hayat dedi ki...

Raiacığım, şahane bir pasta olmuş. Ellerine emeğine sağlık.
Bu güzel pastayı utku yemeyip de ne yapsın annesi böyle marifetli olunca:))) Afiyet olsun canım..

Sevgilerimle..

LaMa dedi ki...

Ben seni hep kendime yakin hissediyordum Rabia'cigim:)
Seyma http://yemekcini.typepad.com/yemek_cini/2006/01/mutfak_lleri.html burada mutfak olculerini yazmis, faydali olur diye sana da godereyim dedim. Senin olculeri de bekliyorum cok begendim bu pastay ;)
Sevgiler

Adsız dedi ki...

merhaba Rabia ben pasta yapmayı çok istiyorum ama süsdlemeyi beceremediğim için hiç kalkışmıyorum bile sence sır nerde???? sitemi ziyaretin ve bu ince düşüncen beni ne kadar memnun etti bilemezsin... çok teşekkürler...

Hesna dedi ki...

Rabiacığım bu ne hoş bir pasta.Şeker hamurlu pastalardan ben pek hoşlanmıyorum, tam bana hitap eden bir pasta olmuş. Çikolatalı,muzlu. Nasıl canım çekti şimdi. Eline sağlık canım.

Hesna

Özlem dedi ki...

Rabia' cığım kaç kat pasta bu böyle ? anlaşılan muhteşem görüntüsü ve lezzeti yanında bereketli de bir pasta . :)Ellerine sağlık.

Bu arada sayfamı ziyaretin ve beni yeni bloglar kısmına eklemen beni ne kadar mutlu etti anlatamam. Çok teşekkur ederim. Ben henüz yeni yeni öğrendiğim için bu konularda çok detaya sahip değilim açıkcası. Ama düzenlemeyi becerdiğimde tabii ki sen de listemde olacaksın. Tekrar teşekkurler. Sanırım sık sık görüşeceğiz.

Sevgiler

*Ra dedi ki...

Lamacığım çok teşekkür ederim canım. Kalplerimiz bir demek ki.Ben oradaki linki açtım da senin yorumuna çok güldüm. Tuz aklında nereden geldi canım yaa...
Akşam ölçü ölçme denemeleri yapacağım canım. umarım seni yanıltmam.

Esracığım merak etme canım ben de senin gibiyim. Süsleme işine giremiyorum. Şeker hamuru ile farklı oluyor ama krema ile hiç yapamıyorum. O nedenle ben de heryerini rende çikolata ile kapladım. memnuniyetine de sevindim canım.

Hesna senin şeker hamurlu pastaları sevmediğini anlamıştım zaten. Hatta Münevver ablacığım ve Lama da çok hoşlanmıyor. Ama ben insanları şaşırtmayı seviyorum. Çok değişik geliyor çevremdekilere. Bu da benim çok hoşuma gidiyor. Tabi bu tür pastaları yemek daha kolay :)
Yememek için uğraştığın bir hamur yok. Ben de özlemişim dedim yaparken. Sen gel ben sana da yaparım.

Özlemciğim, evet aileden bir çok kişi yedi. Dilimler dev olunca...
Senin de memnuniyetine çok sevindim canım. Beni de linklerine ekleyen olursa ben de çok seviniyorum.

Sevgilerimle...

Unknown dedi ki...

Rabia'cim,
Ruyama girdin ve hemen geldim:)nasilmi:)anlatayim:).

Bir onceki postunda p.tesi surprizim olucak demitin bende takmisim kafama sanirim.Ama misafirim geldi hazirlik gelemedim.Aksam ruyama girdi senin surpriz :)hemen sabah kalktim baktim ve inekler:))ben baska bir sey dusunmustum emme:)neyseee:)Ben biliyorum sende yakinda pastaci Rabia olarak cikican karsimiza:)KEsinlikle harikalar.

Katli pastayi dun buradaki bir tv de yapimini izledim.Seninkide harika olmus.Turk tippi kokuyor kesinlikle.Esin tabi begenmstir.

ama bir sorum olucak,dis cephesine nasil duzgunce cik.kiriklarini yerlestiriyorsun?elinle serpmemi yapiyorsun?

SEDA dedi ki...

Rabia harikasın! Tam benlik bir pasta :) Gerçekten harika görünüyor, ellerine sağlık. Sevgiler

Seda
tarfname.blogspot.com

Aybike Ceylan dedi ki...

Rabia'cim,

Tek kelimeyle inailmaz ve cok gosterisli olmus, ellerine saglik.
Bu arada mail geldi sende uye olmussun, dil yarasi'na cok sevindim.
Sevgiler, afiyet olsun, bitirdini mi? pastayi?:))

Adsız dedi ki...

merhaba.ben de görev icabı gaziantep karkamışta oturuyorum.uzun zamandır blogcular arasında gaziantepte bulunan blogcuları merak ediyordum.siteme uğradınız mı bilmiyorum.kısmetse okul kapanınca antep merkeze taşınıyoruz .görüşmek dileği ile

Tuba dedi ki...

Rabia'cigim, harika bir pasta olmus bu. Yalniz, o kadaaar buyuk ki, artik bu pastadan sonra uzuncaaa bir sure kimse pasta gormek istemez herhalde:)). Yalniz senden bir ricam olacak, keske gram yerine olcekle verseydin.

*Ra dedi ki...

Gülenaycığım,
İneklerin yerine ne düşünmüştün ben de onu merak ettim. Sana göre süprizim neydi :))
Gülenay ismimin önüne "pastacı" sıfatını hiç düşünmemiştim canım yaa... Günün birinde pastacı olursam hiç aklımdan çıkmazsın sanırım. Bana ilk Gülenay dedi diye. Sen gel ben sana Türk tipi ne pastalar yaparım :)
Dış cephesine çik.kırıklarını düzgünce yerleştiremedim aslında. Ya da istediğim gibi değildi. Rende çik.yı elime alıp kremaya yapıştırdım. Yarısı dökülüyor, sonra dökülenleri alıp yapıştırdım derken ortaya çıktı. Öpüyorum seni canım.

Sedacığım, çikolatalı pastaya hayır diyemiyoruz topluca sanırım. Çikolatayı ben pastada yiyorum sadece. Normal zamanda çikolata yemek aklıma gelmiyor. Ya da yememem gerektiğinden sanırım beynim böyle bir istek üretmiyor. :)

Aybike,
Dilyarasında ben de seni gördüm canım, tanıdık isimleri görünce seviniyorum. Pasta aynı gün bitti denilebilir. :))) Oburuz biz oburuuzz...

Ayselciğim seni tanımak güzel. Sitene ziyaretine geldim canım. Umarım görüşürüz geldiğinde.

Tubacığım, hep doğru tesbitler yapıyorsun canım. Ben en az iki hafta fırını çalıştırmama kararı aldım. Bu pastayı yaptıktan sonra, komşuma iki çeşit pasta yaptım, sonra ziyaretlerine gitmemiz gereken bir yer vardı. Taziye daha doğrsu, orası için de kurabiye ve poğaça hazırladım. Üst üste yapınca insan bunalıyor. Bir süre bir şey yapmama kararı aldım. :)
Başarabilir miyim bilmiyorum. Eşime o kızgınlıkla 3 hafta fırını çalıştırmıcam dedim, geçenlerde 1 haftaya inmişti. :))
Bir de tavsiyene uyacağım canım. Lama da aynı sorunu dile getirdi. Bundan sonra bardak ölcüsü veririm. Bu tarifi de bardağa çevireceğim canım.

Sevgilerimle...

Nukhet dedi ki...

Rabia Inan bu aralar canim nasil cikolatali pasta istiyor. Simdi olsa ne guzel yerdim. Evde de yapamiyorum ki esim bir sureligine pastalara yasak koydu. Cok yiyormusuz diye. Yasak bitsin diye bekliyorum. Ellerine saglik cok guzel olmus. Sevgiler

Adsız dedi ki...

merhaba, canım rabiacığım seninle ilgili blogumda minicik bir süpriz var :)

loungetime dedi ki...

Pasataların çok güzel olmuş, bayıldım valla.

Adsız dedi ki...

rabia canım..bu çikolu pasta harika olmuş..ellerine sağlık..bayıldım..

Adsız dedi ki...

Rabiacım bu ne güzellik harika görünüyor ellerine sağlık canım .Benide linklerine eklersen çok memmun olurum

*Ra dedi ki...

Nükhetciğim, sen zaten bol bol denemeler yapıyorsun canım. Hem de harika şeyler. Senin de ellerine sağlık canım.

Zerrinciğim, ah o süpriz yüzünden yorumlara cevap vermeden çıktım buradan. Öylece kalmış sonra. Çok sevindim canım.

Lounge Time, çok sevindim canım. Ben sana çok geliyorum aslında ama yorum bırakamadım bir türlü.

Süheylaaa, senin gibi bir pastacı beğendiyse tamamdır bu iş. ;))

Özlemhancığım, seni linklerime eklicem canım.

Sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

Mükemmel olmuş pasta.Ellerinize sağlık.
www.beyhan.ile.biz

Adsız dedi ki...

pasta mükemmel olmuş canım rejimdeyim karnım guruldayarak seyrettim deneyeceğim ama yarısını yerim diye korkuyorum:)))