Perşembe, Mart 22, 2007

Kereviz ve Karnıbahar Kızartması - Ispanaklı Börek

Üniversite yıllarında yurtta kalırken, akşam yemeğini kantinde yedikten sonra bana yemekhanede karnıbahar olduğu haberi gelince tok olduğum halde gidip yerdim. E tabi o zamanlar kilo problemim de yok.
İki gün önce patronum Ertan bey, bana bir diyet programı getirdi ve hadi başlayalım dedi. Diyet müsli ağırlıklı bir beslenme. Ertan bey de çeşit çeşit müsli almış gelmiş. Bir deneyelim bakalım dedim ve öğleden sonra üç kaşık müsliyi diyet süt ile karıştırdım yedim.
Akşam oldu ve Utkuyu almaya Nur ablaya gittim. Büyük bir karnıbahar almış ki ben seviyorum diye çok yapacakmış. Sevinsem mi üzülsem mi çelişkide kaldım. Eve gittikten sonra kocaman bir tabakta karnıbaharlar geldi.
Yukarıda resmini gördüğünü kızartmayı iki hafta önce ben yapmıştım. Kerevizin, kızartıldığını biryerde görmüştüm . Denemek istedim, bence kerevizin en güzel hali sarımsaklı yoğurt ve mayonezle olan salatası. Denemek isterseniz, yumurta, çok az un, tuz ve karabiberi iyice çırptım. Tuzlu suda az haşladığım kerevizleri önce bu karışıma sonra da kızgın yağa attım.
Hemen arkasından yine tuzlu suda biraz haşladığım karnıbaharları bu karışıma batırarak kızarttım. Üzerine limon ve sarımsak karışımı bir sos yaptım. Yanında da piyaz.
Karnıbaharlar harikaydı ama kerevizin kızarmış halini pek sevmedim.
Bu ıspanaklı, bol kaşarlı böreği ise, iş yerindeki Ahmet ustamız getirdi bana. Paketi masama bırakıp gidince büyük bir heyecanla açtım ve tok olduğum halde hepsini yedim. Aynı zamanda içinde bir tane biber dolması vardı. Ahmet usta yemek konusunda, özellikle Antep yemek kültürü konusunda çok bilgilidir. Aklıma bir şey takıldığında hemen ona sorarım. O da büyük bir keyifle anlatır.
Hamileyken"kızım çilek yersen çocuğun zeki olur" diye sürekli çilek yedirdi bana. Sadece çilek de değil, iyi beslenmem gerektiğinden mevsim meyvelerinden de görünce dayanamayıp alırdı. Şimdi oğlum "didee" diyor Ahmet ustaya. O da "dede kurbaann" diye yanıt veriyor. İnşallah kendi torunlarını da görür bu sevgi dolu insan.
Hafta sonunu mutfakta geçirmek istiyorum. Denemek istediğim o kadar çok tarif varki. Bu durumda da diyet askıda kalıyor. Ben de pazartesi başlarım diyete :)))
Sevgilerimle...
İlk resim yine akşam yemeği için yapıldığından sarı spotun altında çekildi. O nedenle fazla sarı. .

23 yorum:

Adsız dedi ki...

Rabiacığım ne zaman diyet yapsam desem hep sevdiğim yemekler gelir önüme, sendede aynı durumlar olmuş ama bence kilon iyi.Ben kerevizi ufak küp küp dograyıp kızartıyorum patates gibi sonra üzerine sarımsaklı yoğurt döküyorum ve laf aramızda eşim kereviz sevmez ama patates zannedip yiyiyor :)

Adsız dedi ki...

sevgili rabia..ne olacak bu diyet meseleleri..niyetlenip niyetlenip başlayamayan benim için diyet sözü bile çok acı verici..ama bahar geldi elimiz mahkum bir şeyler yapacağız..ama bence önemli olan ne olursa olsun insanın kendisiyle barışık olması..
karnabahar kızartmasını ben de çok severim kerevizi hiç denemeyeyim madem iyi değil sana güveniyorum..selamlar..

yemek dedi ki...

Senin diyetin içler acısı haline hala gülüyorum Rabia. :)) Nedir bu diyetlerden çektiğimiz, cumayı gören diyetlerimiz olmayacakmı bizim? Gerçi hiç diyet yapmadım hamileliğimdeki şeker diyetim hariç. Kerevizin tadını dahi bilmem ve karnıbahar kızartmasına bayılırım senin gibi. Ahmet usta gibi insanların yanında olması ne güzel.

Adsız dedi ki...

Merhabaaaaaaa...Ben de diyetteyim ...Benim ki sütten dolayı hafif ama spora devam(evde tek başıma balonla oynuyorum:))İnan ki böreğe içim gitti..ben de bugün yaptım ama dolaba koydum acil durumlar için...kernıbahar kızartmasını da sarımsaklı yoğurtla pek severim ellerine sağlık...

Yelda Özyurt dedi ki...

Kereviz cok guzel fikir, mutlaka deneyecegim:)
Ama peceteliklerine bittiiiiimmmmm ben, ellerine saglik. Bu kadar guzel olur:)

Adsız dedi ki...

Merhaba Rabia,ben uzun zamandır takip ediyorum siteni.yorum yazmıyordum nedense,ama bugün yorum bırakmak geldi içimden,ıspanaklı börek benim favorimdir.karnıbaharında herşeyini severim...bu arada benim çok sevdiğim bi arkadaşım şu anda antepte oturuyor.o yüzden de senin siten dikkatimi çekti.Nazife

Betül dedi ki...

Rabiacım sen ve çevrandekiler böyle güzel yemekler yapınca rejimin lafımı olur hiç.Boşver sen rejimi falan,ye gitsin:) bu arada benim rejimde askıda.Yani abur cuburdan bir vazgeçebilsem olacakta,olmuyor işte.Bide haftasonunu düşünüyor ne yapsam diye:) ama bende aynı dertten muzdaribim.
öptüm canım.

Aybike Ceylan dedi ki...

Rabia'cim
Ellerine saglik, bende cok severim karnibahri hele birde dolapta soguduktan sonra, sarimsakli yogurt ile harika.
Sevgiler

canan kufer dedi ki...

rabiacigim,
yazini okuyunca cok sevindim, daha dogrusu rahatladim. bende ne zamandir basliycam derken, birtürlü su 5-6 kg veremedim gitti. simdi ise tek arzum eski disiplinime dönmek...ama haftaya pazartesi kesin basliycam...insallah ;-)
sevgiler,
canan

Adsız dedi ki...

Sevgili Rabiacığım, herşey senin diyete karşıymış.. :))

Banada hep öyle olur. Çok kararlı başlarım sonra bir bakarımki süpper yemekler görürüm. off ağzım sulanır. SOnra bir sonraki güne bırakırım diyeti...

Ne yapalım.. şahane şahanee :))

Yaptığın kızartma ilginç. Kereviz kızartması tadını merak ettim ama ...

Rabiacığım, yeniden başla diyete bence.. ne dersin :)

sımmsıcak sevgilerimle..

Defne dedi ki...

Diyet konusuna teğet geçip (ki uzun zamandır fazla kilolarım var benim de) :P, ıspanaklı böreğe yöneliyorum. Tahmin ediyorum annem de evde o binbir zahmetle yıkadığı ıspanaklardan börek yapıyordur şimdi :).
Utku'ya öpücükler.

ev perisi;) dedi ki...

Diyeti boşver börek şahane;))
Herhalde en özgür yemek yiyebildiğim dönemde olmamdan dolayımızdır nedir kendimi bu anlamda çok mutlu hissediyorum;))
Özgürce yemek yiyebilmek için hamilelik ideal bir dönem ne dersiniz?

hatice dedi ki...

Sevgili Rabia,
sevdiğim üç sebzeyi, Kereviz, Karnıbahar ve Ispanağı yanyana görüyorum diyet miyet demeden hepsindende yiyorum nefiss olmuş ellerine sağlık..sevgiler...

Adsız dedi ki...

rabiacığım bende diyet yüzünden alcam kilo nasıl olsa pazartesi başlarım diye her seferinde tıka basa yiyorum inşallah başladığım ve sonuna ulaştığım bir diyet bulurum

Tuhfe dedi ki...

Ellerinize saglik. Ben bir dilim borek alirim. Yok hatta birkac tane alabilirim.

Unknown dedi ki...

Rabia'cim gec oldu geldim ama napayim iyilesme henuz gerceklesmedi:)yine sukurde.Ayaga kalktim ama geride kart bir ses birde kelebelikli koyunlar misali keh keh bir oksurugum kaldi:)

Hani benimde ismimi gecirdigin o ince ve nazik oyununa post yazamadim.Kizmadin dimi.Inan kendime yenicek gelebildim.Simdi uc oyuna cvp yazmam gerek isim is.BEn senin su caydanligina bayildim.Yni cay kulturu olmayan elin gavurunda pek bi kiskandim.Bak ben geleyim Tr ye az kladi.BEnde alicam o cicekli bocekli caydanliklardan gorursun sen:)Birde mikserine bayildim.Burada kitchen aid ler var.Anammm serrrvet...Alti ustu cirpicak ama pahali cirpiyor:)sen isini goruyorsa markasini salla deerim.HEpiciii ppek gusellmis...Allah oglusuna guzel mamalar pisirmeni nasib etsin canim...

Benim cenem dustu gideyim...Operim sizi ben.

*Ra dedi ki...

Sedacığım, sanki olaylar senin inadına gerçekleşiyor gibi değil mi? İrademe de yenik düşüyorum malesef. Kerevizi söylediğim gibi sevmedim. Onu kızartana kadar patates kızartırım. Onu çok severim de. :))

Süheylaa,
yaz geliyor ya biz hanımların derdi kiloları. Canım kerevizi deneme bence de. Özel bir tad değil.

Lavantin, bak haftaya başlıcam söz, ama bir yemek listesine bakayım :) Ahmet usta gibi insanlar çevremdekiler çok şükür. Rabbim hep iyi insanlarla karşılaşmayı nasip etsin.

Esracığım, sen benim gibi olmamışsındır belki de ama ben doğumdan sonra 82 de kaldım. Sonra da diyete girdim. Şimdi de kalan kilolarım. Yavaş yavaş vermeye çalışıyorum artık canım. Ah karnıbahara dayanamaaamm...

Yeldecığım bence kerevizleri deneme canım.

Nazifeciğim, senin bir siten varsa bana msj atar mısın? Ben de geleyim sana. Sık sık uğra canım. Antepli arkadaşına da selamımı ilet.

Sevgilerimle...

*Ra dedi ki...

Betül yemek blogun olunca rejim falan olmuyor canım. Ben ne sıralamaya koyuyorum. Ne yapayım canım çekiyor ama...

Aybike, ah karnıbaharı söyleme canım. Benim eşim de kokuyor diye sevmiyor. o nedenle çok yapamıyorum. Evlendiğimden bu yana ilk defa yaptım diyebilirim. o kadar çok sevmeme rağmen.

Canan biz kadınlar hep birbirimize benziyoruz değil mi? Benim de bir 5 kilo vermeye ihtiyacım var. Ama bakma bu söylediklerime pazartesi başlıcam :))

Zerrinciğim her şey bana karşıydı aslında. Ya çevremdekileri tembihlesem mi ki Zerrin. Ya nefsimle mücadele etmeme sebeb oluyorlar canım. Ben de yenik düşüyorum.

Defneciğim, canım benim, işte bu yaa... Geç diyeti falan, sen böreğe gel...

*Ra dedi ki...

Şükrancığım hamileliğin güzel geçsin canım. Ben herşeyi yiyememiştim, hatta meyve ile yaşıyordum yine de kilo alıyordum. Ayy çok zor günlerdi. Şimdi özlüyorum ama. Utkumun karnımdaki hıçkırıklarını dinlemeyi. kıpır kıpır etmelerini :) Bol bol ye canım afiyetler olsun.

Haticeciğim, benim ortaokuldan bu yana çok samimi arkadaşımın adı da Hatice. İsmini görünce seviniyorum burada.

Tuba dedi ki...

Annemin dunya tatlisi bir arkadasi var, adi Rabis daha dogrusu Rabia'da biz ona Rabis teyze deriz. Eger iznin olursa sana Rabis demek istiyorum, cunku Rabis teyzenin ayni sicakligini ve guzel yuregini sende de goruyorum. Ama istemezsen de lutfen cekinmeden belirt, cunku biliyorum bazi insanlar kisaltma isimleri sevmiyor.
Ben aslinda su limonlu bari merak etmistim ama daha bloga koymadin galiba:)). Olsun ben de nefis karnabahar kizartmalari ile idare ettim:)) Guzeeel bir hafta sonu diliyorum, coook sevgilerimle,

*Ra dedi ki...

Gulizciğim yaz geliyor canım bir an önce harekete geçsen iyi olcak gibi. Yoksa yeni kıyafetler almayacağım kendime :)

Tuhfee, hoşgeldin canım. Afiyet olsun sana.

Gülenaycığım, dolu dolu yorum okuttun ya bana saolasın. Çok teşekkür ederim. İnan bana hep aklımda nasıl olduğun var. Sana kızar mıyım hiç canım benim, sen iyi ol yeter. Duana da kocaman amin ve bil mukabil canım. Utkuyla ben de Gülenay ve Furkanı öper.

Tubacığım canım benim, Rabiş kelimesi bana hep itici gelmiştir ama söyleme de demem canım. Samimi hissettiğine, sıcak bulduğuna çok sevindim çünkü aynı şeyleri hissediyoruz. Limon barlar laf aramızda pazartesiye. Bu sabah kalktım yaptım. Ayy nefis oldu nefiiss. Dayanayıp sıcak sıcak yedim.

Sevgilerimle...

Rakunt ideas dedi ki...

Ellerine sağlık kereviz kızarması çok hoş en kısa sürede deneyeceğim...

nilay dedi ki...

Diyet işi zor iş arkadaşım :) yiyeceğin bu kadar ucuz ve bol olduğu bir zamanda yaşıyoruz.Herşey tüketime yönelik üstelik...öyle listeyle yapılan diyetlerin de kişiyi mutsuz kıldığını düşünüyorum...Psikolojik baskı oluşturduğunu ayrıca uygulayan kişi üzerinde...Miktar çok önemli bence...herşeyden yemek lazım ama az yemek...porsiyonları küçültmek ve lezzet için yemek ,doymak için değil...kereviz kızartman fotoğrafta nefis görünüyor ,her çeşidini severim kerevizin...ellerine sağlık canım :)

sevgilerimle